To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - eco GDI

Fabjan - 21-11-2008, 10:36

To ja mam pytanie czy w wersji Avance 1,8 GDI z roku 2000 są jakieś kontrolki we wnęce obrotomierza? Bo zauważyłem pod zegarem dwa prostokąty, które wskazywałyby na to, są tam jakieś dwie kontrolki, które nigdy mi się jeszcze nie zaświeciły. No i jeszcze jedno...
Czy na prawo od CE też są jakieś? Bo tam też nigdy nic mi nie wyświetliło :)

kkriss - 21-11-2008, 10:46

Przy obrotomierzu nic chyba nie ma - jeszcze dziś sprawdzę, a CE - chodzi Tobie o Check Engine? Jeżeli tak to jest to pomarańczowa kontrolka z rysunkiem silnika - zapala się przy przekręceniu stacyjnki, przed odpaleniem i po paru sekundach gaśnie - jeżeli nie świeci - to możliwe, że żarówka padła.
maciej76 - 21-11-2008, 10:55

Fabjan napisał/a:
. No i jeszcze jedno...
Czy na prawo od CE też są jakieś? Bo tam też nigdy nic mi nie wyświetliło

Na prawo od Check Engine jest kontrolka poziomu płynu spryskiwaczy

Fabjan - 21-11-2008, 10:57

Tak, chodzi o Check Engine. On mi się świeci zawsze przy przekręceniu kluczyka i gaśnie po kilku sekundach. Ja pytałem czy na prawo od tej kontrolki są jeszcze jakieś. Bo miejsca na prawo od CE na kontrolki jest sporo, a jeszcze nie zauważyłem żeby mi się tam coś zaświeciło.
A w zegarze od obrotomierza są na bank dwa miejsca na kontrolki, tylko pytanie czy zrobili je tak na wszelki wypadek, jakby coś nowego na rynek wypuścili, czy tam coś jest a ja o tym nie wiem ;)

maciej76 napisał/a:
Na prawo od Check Engine jest kontrolka poziomu płynu spryskiwaczy

Aha! To by tłumaczyło dlaczego mi się jeszcze tam nic nie pojawiło ;) Bo ta kontrolka świeci się jedynie kiedy mamy niski poziom płynu, prawda? Czy świeci się ona również podczas odpalania auta?

maciej76 - 21-11-2008, 11:07

Przy odpalaniu kontrolka spryskiwaczy się nie świeci. Dalej za ta kontrolką masz kontrolkę tempomatu, którego pewnie nie masz. Czyli masz tylko miejsce na kontrolkę. I jeszcze trochę wyżej powinieneś mieć kontrolkę eco, między wskażnikiem temp. płynu chłodzącego a obrotomierzem. O której pisałem we wcześniejszych postach.
Fabjan - 21-11-2008, 13:10

Tak, tak! Faktycznie! Jeszcze kontrolka GDI ECO. Będę w domu, to wrzucę na forum fotkę z ikonkami + co do czego dla potomnych, coby nie mieli takich głupich pytań jak ja ;)
A tempomatu raczej na pewno nie mam. Pozostają tylko te dwa miejsca na zegarze obrotomierza. Być może zrobili tam miejsce dla jakiś rozwiązań, które planowali z czasem wprowadzić a nie zdążyli :)

Oto zdjęcie tablicy rozdzielczej mojej Cari (GDI 1,8 rok 2000)

I w miejscu "?" są właśnie wyraźnie widoczne dwa prostokąty na jakieś kontrolki.
Może tu na zdjęciu tak wyraźnie tego nie widać (bo robiłem to telefonem), ale na żywo widać je naprawdę wyraźnie :)

[ Dodano: 21-11-2008, 21:47 ]
Dodałem ;)

mareqm - 22-11-2008, 08:23

W GDI ta po lewo to lampka kontrolna systemu przeciwpoślizgowego TCL a ta prawa to lampka ostrzegawcza tego systemu.W dieslu to lampka kontrolna podgrzewania silnika a prawa to ostrzegawcza przegrzania silnika.
motyldarek75 - 23-11-2008, 22:58

Witam wszystkich ale ja chyba mitsumaniakiem to chyba nie zostane
Piwor - 23-11-2008, 23:03

motyldarek75, to nie temat od witania się. :)
Anonymous - 25-11-2008, 14:30

przydatny temacik, właśnie zmieniłem żarówkę po raz pierwszy widzę zapaloną lampkę eco gdi :mrgreen:
jurekkraków - 25-11-2008, 16:42
Temat postu: eco
Mam pytanie do kolegów.Czy dobrze zrozumiałem że kontrolka eco w cari z 1998 przed liftem nie działa?
maciej76 - 25-11-2008, 17:19

Kontrolki eco w Cari przed liftem nie ma.
Daniello81 - 20-07-2009, 15:46

czyli jeśli jest przed liftem a ma nowe zegary to rozumiem kontrolka eco GDI nie działa
nawet w automacie. :)

CycuBoss - 15-03-2010, 16:41
Temat postu: Eco Gdi
Witam Jestem nowy i chciałem o coś zapytać odnośnie tematu, nie widziałem ( więc piszę ) na forum czy do cari przed liftem można dołożyć kontrole eco gdi, mam na nią miejsce pod obrotomierzem, bo oryginalnie jej nie ma..
Może ktoś coś takiego stożył z Forumowiczów.
Pozdrawiam Jakub :) )

Saqu - 15-03-2010, 19:03

Są ludzie, którzy mogli by to zrobić ale z tego co mnie się wydaję trzeba by było dołożyć jedną wiązke dodatkowo. Więc raczej trochę zabawy by było :D