Off Topic - co za profanacja...
Anonymous - 22-01-2009, 11:47
cns80 napisał/a: | eśli udało mu się go wsadzić bez cięcia podłużnic |
Wstawiasz mniejszy silnik w miejsce wiekszego wiec po co ciac podluznice.
cns80 napisał/a: | Ma ekonomiczny i nadal bardzo szybki samochód |
Oj tak 130km w takim aucie robi wrazenie
misiek-misiek - 22-01-2009, 20:52
dylson napisał/a: | Oj tak 130km w takim aucie robi wrazenie |
Fakt. Mocy po byku To tak jakby do ciężarówki wsadzić silnik od tzw. esa
Poza tym jestem całym sercem za Krzyżakiem. Pomijam fakt, że kolega Śruba wymienił kopcące benzyniaki jak Polonez, CC i daewoo (po prostu extraklasa )
Prawdą jest jednak, że 80% "nowoczesnych i super oszczędnych" diesli typu tdi, tdci, cdti, crdi i inne tego typu nowe pojazdy po prostu kopcą na czarno przy przyspieszaniu i to tęgo
A w 100% spaliny z tych diesli pachną jak nie wiem, spalone kartofle czy jakiś inny zmoczony kundel (szczególnie chryslery tak mają)
Być może jest to wina naszych paliw, ale kiedyś stare klasyczne klekoty z normalnym przebiegiem tak nie kopciły.
Ja oczywiście nikomu nic nie zarzucam i nie wyśmiewam ale jednak wolę benzynkę (fajny ma zapach i jak się nawdycham to )
Swoją drogą ciekawa kombinacja to 3000gt bez gt pomysłowy Dobromir
Krzyzak - 22-01-2009, 21:05
no dzis mi smierdzial citroen c5
ale najczesciej to wala busy vw - a tego pelno jezdzi z kaszubskich wsi do pracy na budowach w gdansku...
sruba - 22-01-2009, 21:15
Krzyzak napisał/a: | ale najczesciej to wala busy vw |
jezeli piszesz o T2 to tam nie bylo TDi
misiek-misiek napisał/a: | że kolega Śruba wymienił kopcące benzyniaki jak Polonez, CC i daewoo (po prostu extraklasa ) |
a benzyniaki nie kopca ?
kolega Dariusz nie pisze o samochodach ekstraklasowych, tylko o szitowych TDi.
przejechałem wczoraj pół miasta i to były jedyne 3 kopcące samochody jakie napotkałem na swojej drodze.
zresztą... nieważne
misiek-misiek - 22-01-2009, 21:54
racja, nieważne
każdy stary samochód będzie kopcił i śmierdział bo jak już nie ma pierścieni itd. to olej pójdzie na tłoki, zabije go iskra albo ciśnienie i wyleci przez wydech w postaci niebieskiej, niezbyt przyjemnie pachnącej chmurki
A poza tym masz tdi i pali ci 7,4l/100 Jak ty tego dokonałeś? ja max spalanie w vw passacie (co prawda 1,9TD bez i) wyciągałem 5,8
Miałem kiedyś gala z silnikiem 1,8TD i przy kupnie sprzedający mi powiedział, że spala 8-9 litrów . Nie wiem jak on to robił bo mi nigdy 6ciu nie przekroczył przy naprawdę ostrej jeździe
Pozdrawiam moje ukochane 3miasto
Kolorowych snów życzę,
idę spać bo jutro wcześnie trzeba wstać,
je je madafaka
cns80 - 22-01-2009, 23:03
dylson napisał/a: | Wstawiasz mniejszy silnik w miejsce wiekszego wiec po co ciac podluznice. | Czy ja wiem czy rzędowy TDi jest mniejszy od Widlastego v6 ?
dylson napisał/a: | Oj tak 130km w takim aucie robi wrazenie |
Bez żadnych problemów zrobi z niego te 170 KM i nie będzie musiał płacić 60 zł/100 km
misiek-misiek napisał/a: | szczególnie chryslery tak mają | No i pojechałeś
Anonymous - 22-01-2009, 23:46
Cytat: | Czy ja wiem czy rzędowy TDi jest mniejszy od Widlastego v6 ? |
Jak patrze na v6 w mojej maximie to 1.9td z carismy przy nim to maluszek. Nie wiem moze tylko takie wrazenie dziwne mam.
cns80 napisał/a: | Bez żadnych problemów zrobi z niego te 170 KM i nie będzie musiał płacić 60 zł/100 km |
Ale dalej bedzie z tego klekot i nijak ten dzwiek nie pasuje do takiego auta. A o kopceniu nie wspominajac. Nie ma to jak odjechac sportwa fura i zostawic za soba czarna chmure. To musi robic wrazenie.
Nie mam nic do diesli (chociaz ja tez nie lubie tego zapachu )ale nie pasuja do takiego auta jak 3000gt. Niech beda sobie w passatach i podobnych furach ale nie w sportowych autach. Diesel nie dorownuje benzynie i jeszcze dlugo jej nie dorowna jesli chodzi o osiagi.
Morfi - 23-01-2009, 00:10
dylson napisał/a: | Diesel nie dorownuje benzynie i jeszcze dlugo jej nie dorowna jesli chodzi o osiagi. |
Zaczynaja doganiac a nawet wyprzedzac.... Podam przyklad BMW 320d
177km 350Nm, przyspieszenie do setki 8,2 a spalanie 6,5l.
1 silnik Bmw co mi sie podoba
migro - 23-01-2009, 00:30
Takim dieslem też byłoby wstyd podjechać na CPN?
rosomak1983 - 23-01-2009, 00:39
czyałem kiedys artykulł jakis ,,śmiercionosny diesel'' czy cos podobnego i pisali ze spaliny dielsa sa bardzo rakotwórcze....
Matejko - 23-01-2009, 08:46
jako niedawny nabywca leona tdi i s60 2.4t- nigdy wiecej diesla, zle mi sie tym jezdzi, zle to jezdzi, wole benzyne, ktora nawet przy 5 cylindrach brzmi super, volvo w trasie spala ok. 9l/100km, diesel o podobnej mocy (200ps) 3.0tdi(a4-a6) lub 3.0d(e46) - spali przy takiej samej jezdzie(szybko) tyle samo, a leon wczoraj(auto po pelnym serwisie w stanie praktycznie jak nowy) pokazal spalanie na kompie po miescie 12l/100km, a do tego trzeba uwazac, bo zeby szybciej pojechac musi byc dogrzany(a w zimie troche to trwa), czyli przyslowiowe pytanie: "gdzie sens, gdzie logika?"
Krzyzak - 23-01-2009, 10:01
Sruba napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | ale najczesciej to wala busy vw |
jezeli piszesz o T2 to tam nie bylo TDi |
nie znam tych symboli - tylko na tylnych drzwiach jest znaczek tdi
dzis kopcila skoda octavia, golf i kilka ciezarowek...
Anonymous - 23-01-2009, 12:57
Morfi napisał/a: | Zaczynaja doganiac a nawet wyprzedzac.... Podam przyklad BMW 320d
177km 350Nm, przyspieszenie do setki 8,2 a spalanie 6,5l. |
No teraz to mnie rozbawiles. Pomijam fakt ze niedoladowana benzyna osiaga wieksze moce a jak ma turbo to juz ogolnie kosmos. Jesli porownujemy osiagi diesla i benzyny to porownujmy auta atmosferyczne (diesli takich nie ma bo z pojemnosci 2.0 pewnie 100km by bylo) lub doladowane. Jesli tak to porownamy to wtedy wyjdzie jak to diesel przegonil benzyne w osiagach
migro, Zobacz jaka jest pojemnosc tego diesla. Ustaw go z jakas doladowana benzyna v6 (np jakis prosiak 911) i zobaczysz co sie stanie z dieslem Nawet konfrontacja z evo pewnie skonczyla by sie dla niego porazka a to tylko r4.
sruba - 23-01-2009, 13:59
dylson napisał/a: | Zobacz jaka jest pojemnosc tego diesla |
??
2.0
i co do doganiania... zestaw go teraz z jakas 2 litrową, turbodoladowana benzyna, pojedz na stacje zatankuj i przejedz 100 kilometrow na 7 litrach. widzisz roznice ?
postęp technologii, to nie tylko przyspieszenie...
dylson napisał/a: | Ustaw go z jakas doladowana benzyna v6 (np jakis prosiak 911) i zobaczysz co sie stanie z dieslem |
hmm...:
911 2007 rok - 3.8 benz. - 355 KM
A8 2007 rok - 4.0 TDi - 330 KM
widzisz jakas wielka roznice ? bo ja nie...
londolut - 23-01-2009, 14:02
Sruba napisał/a: | hmm...:
911 2007 rok - 3.8 benz. - 355 KM
A8 2007 rok - 4.0 TDi - 330 KM
widzisz jakas wielka roznice ? bo ja nie... | Pewnie na CPNie byś zauważył jak do diesla byś zalał dajmy na to 50 litrów i zrobił na tym 500km a Prosiakiem (<-dobra nazwa ) zrobił byś 250
|
|
|