[97-04]Galant EAxA/W - siłownik maski do mitsubishi galanta 2.0
migro - 08-02-2009, 21:29
jacek11 napisał/a: | migro, mam pytanie.Czy klapa w miejscu mocowania siłowników nie łamie się?
Przy zamykaniu trzeba użyć pewnej siły |
Nie, ale widać, że maska jest trochę mniej stabilna. Zastanawiam się, czy tych zawiasów jakoś nie przedłużyć.
SirSinner - 09-02-2009, 19:50
A moje dzieło wygląd tak:
mocowanie do maski:
mocowanie do błotnika:
Zdjęcia samych mocowań dorzucę później.
Jedyne poprawki jakie muszę zrobić to wymienić siłowniki na któtsze, tj.: 485-495mm i sile 470-500 Nm. No i najlepsze są te ze spowalniacze otwierania, żeby nie nadwyrężać mocowań w razie niekontrolowanego otworzenia.
Ps. To otwieranie to super sprawa, choćby miało się z tego korzystać raz na 3-4 miesiące
migro - 09-02-2009, 22:40
SirSinner napisał/a: | A moje dzieło wygląd tak: |
Czy maska u Ciebie dotyka siłowników, gdy jest zamknięta?
Czy maska przedliftowego galanta jest mniej wygięta niż poliftowego?
SirSinner - 09-02-2009, 23:55
migro napisał/a: | SirSinner napisał/a: | A moje dzieło wygląd tak: |
Czy maska u Ciebie dotyka siłowników, gdy jest zamknięta?
Czy maska przedliftowego galanta jest mniej wygięta niż poliftowego? |
Ad.1. Nie, nie dotyka, jedynie lekko siłownik opierają się o błotnik ale mogę to jeszcze wyregulować, żeby nic nie stykało.
Ad.2. Nie mam pojęcia.
Z drugiej strony w Galu jest na tyle dużo miejsca po zamknięciu maski, że można sobie spokojnie manewrować, zakłądając siłowniki.
Bartek - 10-02-2009, 10:31
migro napisał/a: | Wyrzeźbiłeś już coś, bo ja tak. |
Do etapu zakładanie maski mam jeszcze jakieś 2-3 tygodnie
Piter.v8 - 22-02-2009, 20:47
migro napisał/a: | Bartek napisał/a: | Zamówiłem siłowniki od Ścerry (485 długości, 500 N siły ).... będę rzeźbił |
Wyrzeźbiłeś już coś, bo ja tak.
Najtrudniejsze było obliczenie, jaką musza mieć te sprężyny siłę (długość łatwo zmierzyć).
Szare komórki aż buzowały, jak przypominałem sobie fizę zprzed kilkunastu lat. Wyszło mi (moge sie mylić), że żeby utrzymać (nie podnosić!!) maskę w pozycji otwartej (zakładając, że punkty mocowania to śruba trzymająca błotnik i koniec (ok. 1cm) zawiasu maski) potrzeba ok. 60kg, czyli ok. 600N, czyli dwie sprezyny po 300N.
No, ale chciałem, żeby maska sie otwierała sama. I tu mały problem, bo zeby się sama otwierała po uchyleniu na ok. 10cm to potrzebowałbym ok. 2x1000N!! Czyli po zamknięciu na zawiasy i na błotnik naciskałbym cały czas z siłą po ok 100kg po każdej stronie!!!!To by nie było chyba za zdrowe dla autka.
Zdecydowałem się na spreżyny z klapy bagażnika Mercedesa klasy C kombi zprzed 2000r.,
dł. 285mm, siła 450N, średnica 18 mm, skok 189mm, Nr. Mercedes Benz 2029800364, które kupiłem tu (firma Botem)
Wygladają one tak. Ten dolny jest juz z nowymi końcówkami.
Niektóre tanie sprężyny nie mają "hamulca", tzn. normalnie siłowniki pod koniec wysuwania się są wolniejsze, jest do dość ważne, ponieważ im bardziej maska jest otwarta, tym mniej siły jest potrzebne i gdyby nie ten "hamulec" pewnie trochę by szarpało.
Montowanie było dość łatwe.
Trzeba tylko wywiercić i nagwintować dziurki M6 w zawiasach, wkrecić w nie i w miejsce śrubek w błotniku (M6) nowe końcówki i zaczepić sprezynę.
Mocowanie w zawiasie (widać jeszcze jedną dziurkę, to była mała pomyłka)Nie zapomnieć o czymś antykorozyjnym.
Widok z boku i od przodu.
Przez to, że błotnik i maska są troche zaokrąglone, a sprężyna prosta, jest ona lekko naciskana (wyginana) przy zamkniętej masce. Muszę jeszcze "porzeźbić" |
Migro zamontowałem te siłowniki które podałeś trochę inaczej zrobiłem mocowanie do klapy.Ale dzięki za podpowiedź zajęło to ok 1h z dorobieniem uchwytów.Oczywiście beż cennych wskazówek prawdopodobnie bym ćwiczył dłużej.Jeszcze raz dzięki za wskazówki
Tomek - 21-07-2011, 10:45
kombinował ktoś już z siłownikami od klapy kombi ?
bo mam takie w garażu, ale pogubiłem gdzieś te kulki
i teraz nie wiem, czy dokupić kulki i będzie git, czy musze kupic inne siłowniki, wiec zakup mocowań i tak nie ma sensu
|
|
|