Carisma - FAQ - [Carisma] Sterowanie funkcjami komputera pokładowego bez org
m@rcin - 25-07-2008, 22:40
dziś podłączyłem wszystko działa. muzykę słucham na jednym a steruję kompem drugim radiem)
kudłaty001 - 30-11-2008, 23:41
Witam. mam pytanko... posiadam carisme 1,9 TD comfort, wersja po liftingu 2000r. na wyświetlaczu komputera mam jedynie temperature zewn. date, godzine i aktualną stacje radiową. nie mogę zmienic wskazań, jest wyświetlana jedynie ta temperatura. posiadam orginalne radio i po naciśnięciu przycisku DISP nic sie nie zmienia, próbowałem również metod wyżej opisanych i nic. nie mogłem znaleźć nic więcej na ten temat. chciałem sie zapytać czy w tym modelu komputer może nie posiadać innych funkcji??
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Potek - 16-12-2008, 15:24
Trochę późno zobaczyłem tego posta, ale może jeszcze sie przyda odpowiedz.
Żeby zmieniać cokolwiek metodami opisanymi powyżej musisz odpiąć radio. A tak swoja droga to kilka razy podłącz i odłącz radio. Może tylko wtyki zaśniedziały.
Wszystkie komputery były identyczne, te w Cari, MSS, Pajero, Pinni. Nie było żadnych różnic. No chyba że ktos miał wersje z nawigacją. Ale to juz inna bajka.
mpoplaw - 13-06-2009, 04:49
Potek napisał/a: | Testowałem ten sposób zmiany w Cari i w MSS wszędzie działa jednakowo. |
kombinowałem na rożne sposoby i u mnie tez nie działa
jedynie się ustawienia resetują
może jak się spotkamy na jakimś zlocie to sam zobaczysz
Centosz - 10-08-2009, 00:51
Witam.Przegladałem sobie ostatnio allego i wpadłem sobie do działu "sprzet car audio" popatrzyć radyjka.Patrząc niektóre modele widać na nich przycisk DISPLAY.I tak sie zastanawiam czy działał by wyświetlacz (komputer pokładowy) jak bym podłączył takie radio które ma taki przycisk.W jednym z opisów jest napisane że: Sub Display Output - Możliwość podłączenia interfejsu dla fabrycznie zainstalowanego wyświetlacza.
Anonymous - 10-08-2009, 09:26
podobno można zmieniać parametry wyświetlane bez radia,gdzieś jest na forum opis.Mi się nie udało
Centosz - 10-08-2009, 11:23
Ja radio mam tylko na kasety. Chciałem coś na płyty.
Hubeeert - 10-08-2009, 12:05
pietia55 napisał/a: | ,gdzieś jest na forum opis. | W tym temacie...
plecho1 - 02-01-2010, 21:38
Witam wszystkich forumowiczów.
Z kompem bez radia da się zrobić wszystko tylko trzeba troszkę się pomęczyć
Reset wskazań (średnie spalanie i prędkość) robi się na włączonym zapłonie przytrzymując nieoznaczony przycisk na wybranej funkcji przez kilka sekund a przełanczanie pomiędzy mile/km, średnie spalanie (km/l na l/100km) poprzez przyciśnięcie na włączonym zapłonie nieoznaczonego przycisku i jednoczesne przyciskanie reszty przycisków.
Potek napisał/a:
Bez firmowego radia można przestawić wskazania na wyświetlaczu tak aby cały czas była pokazywana jedna z w/w wartości.
Robi sie to tak:
1. Wyłącz zapłon
2. Naciśnij nieopisany przycisk pod wyświetlaczem
3. Włącz zapłon
4. Trzymająć cały czas naciśnięty nieopisany przycisk naciskasz SET pod wyświetlaczem i zmieniasz wyświetlaną informacje.
5. Puszczasz przyciski i pozostaje na wyświetlaczy to co ustawiłeś
No i już
Niebieski - 25-02-2010, 08:01
W dużej mierze pomogły mi posty w tym temacie, jednak czekając na kupione radyjko seryjne na płytki W142, postanowiłem pobawić się i pokazać może trochę szerszą instrukcję. Jeśli się tu nie nadaje proszę o usunięcie, jeśli może pomóc to bardzo proszę:)
Zmiana ustawień komputera pokładowego w Mitsubishi Carisma 1.8 GDI 2000r. (i być może jeszcze paru innych modelach w szerszym przedziale wiekowym)
1. Trzymając przycisk „bez oznaczenia” jednocześnie przekręcamy stacyjkę do pozycji zapłonu (aż kontrolki się zaświecą), przycisk „bez oznaczenia” puszczamy dopiero, gdy na wyświetlaczu pojawi się ostatnia funkcja komputera pokładowego (środkowa pozycja, górny wiersz, np. średnie spalanie na 100km).
2. Przycisk „bez oznaczenia” w tej chwili możemy już puścić, jesteśmy już w trybie ustawiania komputera pokładowego. Cały czas zapłon jest włączony.
3. Aby zmienić informację komputera pokładowego na wyświetlaczu wykonujemy:
3.1. Trzymając przycisk „bez oznaczenia” jednocześnie przyciskamy przycisk „SET”, zmienia się wartość ze średniego spalania na możliwe kilometry które możemy zrobić na obecnym stanie w baku; puszczamy przycisk „bez oznaczenia” oraz "SET".
3.2. Gdy chcemy zmienić na następną funkcję powtarzamy punkt 3.1, gdzie wyświetli się kolejno średnia prędkość, średnie spalanie, dystans na baku i tak w kółko.
4. Aby zresetować wyświetlane przez komputer funkcje wystarczy ustawić się na którejś funkcji, która może być resetowana np. na średnim spalaniu i przytrzymać przez około 3 sekundy przycisk „bez oznaczenia”. Potwierdzeniem wyzerowania są zamiast konkretnych cyfr, 3 znaki myślnika, dodatkowo potwierdzone dźwiękiem „pik”.
5. Można zmienić również siłę podświetlenia, czego tutaj nie doczytałem, a może to komuś być również przydatne w przypadku gdy ma dobrą żaróweczkę a nadal nie ma podświetlenia.
Generalnie podświetlenie środkowego wyświetlacza (opisywany właśnie) ma jakby 2 tryby.
5.1. Pierwszy tryb, jest to maksymalne podświetlenie (którego regulacji nie mamy możliwości), gdy mamy włączony zapłon, ale wyłączone światła. Gdy w takim ustawieniu podświetlenia nie mamy, najprawdopodobniej żaróweczka jest do wymiany.
5.2. Drugi tryb, jest gdy mamy włączony zapłon i włączone światła. W tym trybie możemy ustawić podświetlenie od standardowego w połowie skali, do maksymalnego podświetlenia takie jak w pierwszym trybie, oraz możemy też ściemnić podświetlenie z wyłączeniem podświetlenia włącznie. Ogólnie mamy 12-sto stopniową regulację.
5.3. Aby zmienić moc podświetlenia w drugim trybie przytrzymujemy przycisk „bez oznaczenia” oraz przycisk „H”, pokazuje się na wyświetlaczu napis „BRIGHT” oraz wspomniana skala w formie małych kresek, oraz oznaczeniami „-” oraz „+”. Puszczamy przycisk „bez oznaczenia” oraz „H”, następnie klikając przycisk „H” ustawiamy aby ściemnić, natomiast klikając przycisk „M” ustawiamy aby zwiększyć podświetlenie. Po dokonaniu korekty przyciskamy „SET” by zapamiętać ustawienia.
6. Możemy również zmienić jednostki miary, czy też parametry wyświetlanych funkcji. By dokonać takich zmian przytrzymujemy jednocześnie przycisk „bez oznaczenia” oraz przycisk „M”.
6.1. Wyświetlacz na dolnej linii pokazuje np. wartość „KM”, a na górnej linii wyświetlają się na przemian „km” oraz „miles”. Gdy nadusimy przycisk „M” to zmieniamy na „MILE”, gdy natomiast nadusimy „H” to zmienimy na „KM”. Zatwierdzamy przyciskiem „SET” i słyszymy dźwięk „pik”, po czym przechodzimy do następnej funkcji opisanej poniżej.
6.2. Następną funkcją jest średnie spalanie. Tu możemy zmienić ze wskazania „litry/100km” na „km/litry”. Sposób zmiany analogicznie jak w pkt. 6.1. Potwierdzamy przyciskiem „SET” jednocześnie wychodząc z tych ustawień.
7. Gdy już wszystko mamy ustawione wystarczy wyłączyć zapłon. Pamiętajmy, że te ustawienia gdy nie mamy seryjnego radia możemy tylko wykonać na postoju włączając i wyłączając zapłon wraz z odpowiednią kombinacją przycisków pod wyświetlaczem centralnym (środek deski rozdzielczej na podszybiu).
Pozdrawiam
Tomit - 01-05-2010, 00:13
Mam banalne pytanie: co oznacza na wyświetlaczu kompa ciągle palące sie CT? (DID 2003)
[ Dodano: 04-06-2010, 15:54 ]
Znalazłem w instrukcji obsługi ...SpaceStar:
- CT informuje o włączonym automatycznym ustawianiu zegarka przez radiowy RDS. Wyłącza/włącza się trzymając kilka sekund wciśnięty CH4 podczas uruchamiania radia.
NicNieMusze - 08-02-2011, 16:42
HEJ! a ja mam cari na prawie fullu z radiem fabrycznym którym steruje radio, navigacje i komputer pokladowy ale w dalszym ciągu nie moge sobie poradzic z ustawieniem ostatniej z wyswietlanych funkcji cyzli ilosci kilometrów do przejechania na pozostalym paliwie okrócz tego wyswietla zaczynając od lewej kilometry i srednie spalanie i jest kontrolka dystrybutora no ale nie moge jej ustawic i juz nawet hubert sie na mnie wkurza:D:D:P:D
plecho1 - 09-02-2011, 14:50
Tego się nie ustawia, ten dystans ustawia się sam w zależności od ilości paliwa w baku i stylu jazdy. Czasem są z nim problemy, nie aktualizuje się po tankowaniu jeśli zaleję za 50zł ale po wyżej 100zł już jest ok.
Ninja - 24-02-2011, 00:33
To prawda.Jeśli zalejesz tylko ok 10 l ,komputer może tego nie zauważyć i niestety nie zaliczy tego tankowania.Pozostaje tylko czujnik analogowy.
SiMa - 08-08-2011, 21:44
Co do sterowania komputerem bez radia, to, to co opisane wyżej sprawdza się tylko wtedy gdy odłączymy oryginalne radio.
Dodatkowo w celu resetowania średniego spalania, nie trzeba całej tej procedury z "naciskaniem" przed zapłonem. U siebie (MSS) zresetowałem dzisiaj komputer w trakcie jazdy - co mnie zdziwiło
|
|
|