To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQ & How to? - Jakie narzędzia lub przedmioty macie zawsze przy sobie ?

PiotrBe - 27-02-2009, 13:20

W galancie zawsze mam ze sobą:
-apteczkę
-klucz do kół i zapasówke - zresztą widac, że od wyjazdu z salonu w 1997 nikt jej nie wyciągal;)
-środek do czyszczenia skór;)
-kilka cd z muzyką
-ładowarkę do tel
-dowód rejestracyjny i OC :D
-a z narzędzi to telefon komórkowy :mrgreen:

No i wożę od ok 2 miesięcy wózek małego w bagazniku, bo mi sie nie chce z nim biegac na 4 -te piętro

NAtomiast w ducato, mam ZAWSZE przy sobie:
- pasy do mocowania ładunku,
- czajnik,
-kawę i cukier
-blaszany kubek szeffa ,
A poza tym jakies drobnostki w stylu sekatora, pilnika do piły, olejów, chemii do oprysków i takich tam podobnych

Pexu - 27-02-2009, 13:25

W Colciaku zawsze wożę:
*apteczkę
*gaśnicę
*kamizelkę odblaskową
*klucz do kół
*klucz do świec
*linkę holowniczą
*oczywiście koło zapasowe :P
*WD 40
*mapę Warszawy + mapę Polski
*ładowarkę samochodową do telefonu
*telefon komórkowy
*CD z muzą
i parę innych pierdół typu okulary przeciwsłoneczne, kopiko i takie tam ;)

Student - 27-02-2009, 14:42

Wiecie co jeszcze mam:
Nóż 3M do obcinania pasów bezpieczeństwa, bardzo bezpieczny ale nie wiem jak sie sprawuje.

Wowik - 01-03-2009, 20:08

Koledzy zapomnieliście wymienić "sprzęt turystyczny" ABSOLUT niezastąpiony.
mitring - 15-03-2009, 13:10

Prosty zestaw kluczy nasadkowych,
kombinerki,
taśma,
linka holownicza,
płyn do spryskiwaczy i chłodnicy,
lewarek i klucz do kół,
apteczka,
gaśnica,
kamizelka,
jakieś preparaty do mycia auta bo nie mam garażu :(

znajomi się dziwią po co ja to wszystko wożę, ale wiele razy to ja im ratowałem tyłek bo ja miałem to co potrzebne a oni tylko apteczkę ;)

swinks_UK - 19-03-2009, 22:56

Ale i tak "baby-wipes" (czyli te chusteczki do dziecięcego pupska) wymiatają wszystko. Też wożę, i to było jedyne co do tej pory musiałem użyć w trasie :D .
Bucza - 20-03-2009, 14:26

Ja w moim Colciaku do codziennej dyspozycji mam tylko 2/3 bagażnika, resztę zajmuje wypełniony po brzegi kosz w którym mam:
- gaśnice
- trójkąt
- lewarek
- klucze
- płyn no spryskiwaczy
- rękawice
- spray do czyszczenia wnętrza i jakieś szmaty (zawsze podjeżdżam na myjnie spontanicznie i spędzam tam godzinę)
- no i oczywiści olej bez którego nie wybrałabym się w trasę dłużą niż 10 km (uraz psychiczny, który mi pozostał po poprzednim aucie, które zjadało 2-3l oleju miesięcznie przy przejechaniu 1,5-2 tys. km)
- torbę na zakupy
- miotełkę do odśnieżania, skrobaczkę (a dokładnie ze trzy) i odmrażacz do szyb
A i obok kosza honorowe miejsce zajmuje walizka z żetonami do grania w pokera.
Do tego w schowku zawsze mam mokre chusteczki, śrubokręt, nożyczki i taśmę klejącą.

mcdrive - 06-10-2009, 01:56

ja obowiazkowo woże siekiere ze soba taka dość spora jest , i polecam wszystkim! zawsze sprawdza sie do odpędzenia natrętów :biggrin:
ApAcHoS - 13-11-2009, 20:40

Moje niezbędniki:
- klucz do kół
- lewarek
- rękawice robocze
- parasolka
- latarka
- mapa Polski + Warszawy
- we wszelkie trasy - CB
- ładowarka samochodowa do telefonu
- gaśnica
- apteczka samochodowa
- trójkąt ostrzegawczy
- kamizelka odblaskowa

krzychu - 15-11-2009, 08:38

A to ja doposażyłem przez jakiś czas samochód i mam tak od przodu pod ręką:
- latarkę bezpieczeństwa (działa jak latarka ale także można ją położyć na dachu na wbudowanych magnesach i będzie nadawać sygnał pulsacyjny dokoła + mały nożyk do odcięcia pasów polecam oby się nigdy nie przydała)
- okulary (dalej mam plan zakupu schowka zamiast uchwytu nad kierowcą)
- poduszka przyczepiana do pasów - dziewczyna kupiła co by mogła spać podczas jazdy
- gąbkę do szyb chodź jeszcze jej nie użyłem i muszę się jeszcze zaopatrzyć w dobrą skrobaczkę do szyb.
- gaśnica to już w bagażniku
- apteczka doposażona o scyzoryk, zapasowe żarówki (słowacja wymaga), taśmę izolacyjną
- koło, klucz do kół, podnośnik, trójkąt, rękawiczki jakieś lepsze, linka holownicza (ciągnęliście nią colta na zlocie w Żywcu), przewody do akumulatora (w poprzednim aucie zapomniałem ze 2 razy wyłączyć świateł teraz raczej pomagam kolegom co jakiś czas :mrgreen: ), kamizelkę też mam chodź ponoć nie jest wymagana.
- parasolka przyczepiona pod wzmocnienie w bagażniku na rzepach
- kocyk przyczepiony na tylnym nadkolu też na rzepach

Lechfan - 19-12-2009, 14:02

U mnie oprócz standardu takiego jak: klucz do kół, trójkąt, gaśnica, klucze 10 i 12, linka holownicza, mam jeszcze zawsze kable rozruchowe i prostownik, dzięki któremu zeszłej zimy poznałem parę osób i sporo miejsc w których ładowałem aku ;) średnio 3 na 5 odpaleń był padnięty...
Ponadto często mam skrzynkę montażową w której jest wszelkiej maści sprzęt drobny, typu śrubokręty, cążki, kombinerki, imbusy itd.

nicram4 - 12-01-2014, 19:11

ja nie wożę prostownika ale za to mam zawsze przy sobie rękawiczki lateksowe żeby się krwią nie pobrudzić przy udzielaniu pierwszej pomocy i ustnik do resuscytacji. Pozdro
cezare - 03-02-2014, 20:04

do demontażu i montażu pajero pinina w zasadzie potrzebne są 2 klucze + jeden śrubokręt

ale nie ruszam się bez opasek zaciskowych plastikowych w przeróżnych grubościach i długościach. Taśma klejąca się rozklei .. opaska - nie puści ;) .

lurek - 26-02-2014, 13:09

Multitool leathermana (przy sobie)
apteczka+ gaśnica
skrobaczka i zmiotka
okulary przeciwsłoneczne
uchwyt na komórkę i ładowarkę
ręcznik (pod fotelik;) )

mjsystem - 26-02-2014, 13:29

Telefon komórkowy i ładowarka :mrgreen: Reszta problemów załatwiana przez telefon :wink:
Zawsze skrobaczka i zmiotka. Oprócz zasadniczych przedmiotów związanych z prawem i przepisami :wink: