To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Silniczek Krokowy

booohal - 08-04-2013, 22:26

koliber124, Jak dla mnie to krokowy nie może się ustawić. On tak, a przynajmniej bardzo podobnie brzęczy.
koliber124 - 09-04-2013, 21:49

booohal napisał/a:
koliber124, Jak dla mnie to krokowy nie może się ustawić. On tak, a przynajmniej bardzo podobnie brzęczy.

Co byś proponował zrobić w takim wypadku?

booohal - 09-04-2013, 22:31

koliber124 napisał/a:
Co byś proponował zrobić w takim wypadku?

Nie jestem raczej tutaj kimś, kto mógłby udzielać takich rad, ale pomierzyć krokowy najpierw.
Napisz do deejay lub robertdg. To są fachury od Miśków.

[ Dodano: 09-04-2013, 22:32 ]
Cytat:
Co to za grzybek z trzpieniem? U mnie w przepustnicy nie ma czegoś takiego...
W 2.0 z Anglii chyba są takie.

Podbijam pytanie.

Tomii - 04-05-2013, 22:15
Temat postu: [EA2A/W 2.0] krokowy i IPS nie działa
dobra, udało mi się odkręcić silnik krokowy, przy okazji wyciągnąłem również przepustnicę i ta też została wyczyszczona, ale jest kilka pytań:
1. Za trzpieniem krokowca dozującym powietrze znajduje się taka jakby mała przepustnica z tworzywa która się obraca pod jakimś wpływem na sprężynie, do czego to służy i jak ma być ustawione ? wie ktoś ? niestety ja nie zauważyłem jak było wcześniej bo przy odkręcaniu tego mechanizmu wszystko wyskoczyło :oops: Poskładałem to tak na razie że patrząc od krokowca ta mini przepustnica czy cuś takiego jest jakby na full otwarta ale poddaje się o kilka stopni jak ją naciskam np śrubokrętem. Co to za ustrojstwo :shock:
2. Czy silnik krokowy można źle poskładać, czy sam się ustawia po włączeniu zapłonu ?

chętnie poznam odpowiedzi na powyższe pytania :wink:

[ Dodano: 11-05-2013, 19:38 ]
zachciało mi się czyszczenia jak wyżej to teraz mam :(

Tydzień było ok, dziś podczas jazdy zauważyłem że krokowy nie podbija obrotów, czy to klima, wspoma czy hamulec nic. Odkręcam dziada a tam w nim trochę płynu chłodzącego, no super myślę! rozebrałem przepustnicę ponownie i uszczelkę od podgrzewania przepustnicy dałem na silikonie żeby nie puszczała. Krokowy przeczyściłem ponownie, wszystko pięknie ładnie ale silnik zimny nie pali i gaśnie od razu jak nie dam mu gazu :cry:

Zauważyłem że jak ręcznie odkręcę krokowca czyli go otworzę (duży dopływ powietrza) to po zamontowaniu go, podłączeniu i odpaleniu auta sam się zamyka (zero dopływu powietrza) ale już nie otwiera po włączeniu np klimy czy ochłodzeniu silnika.

Czy ta troszka płynu chłodzącego mu zaszkodziła ? jak go sprawdzić miernikiem ? Koledzy pomocy !

edit:
dobra, znalazłem w manualu jak go pomierzyć i chyba ma zwarcie między 2 a 3 pinem a powinno być ok 30 OHM, czyli raczej krokowy do wymiany.

aktualizacja 16.05.2013r godz 8:35 :)

Czy silnik krokowy posiada przekaźnik i bezpiecznik ?

migmat - 17-05-2013, 23:34

U mnie przyczyną niedziałania silnika krokowego był sterownik silnika - warto wziąć go pod uwagę.
Tomii - 18-05-2013, 09:16

ma ktoś może schemat ECU z rozpiską który element za co odpowiada ?
robertdg - 18-05-2013, 09:22

Manual 13.pdf strona 67
dudi-92 - 20-12-2015, 18:11
Temat postu: za wysokie obroty
witam, mam problem z moim galantem 2.0 a mianowicie od pewnego czasu auto gdy odpalam na zimnym silniku ma około 1000 obrotów ale wraz z nagrzewaniem sie silnika obroty rosną nawet do 2,5 tyś. wyczyściłem już przepustnice , wymieniłem silniczek krokowy (na używany) ustawiałem również pamieć obrotów po jego wymianie a on nadal nic! Pomóżcie!
Ps. po odpięciu kostki przepływomierza silnik zaczyna falować i gaśnie ,a po odpięciu silniczka krokowego auto chodzi bez zmian :( :( :(

robertdg - 20-12-2015, 18:16

Do sprawdzenia sterowanie silnika krokowego, czytaj powyższy temat.
dudi-92 - 20-12-2015, 18:47

robertdg napisał/a:
Do sprawdzenia sterowanie silnika krokowego

możesz powiedzieć jak to zrobić? lub jest gdzieś już to opisane?

robertdg - 20-12-2015, 19:01

Jest wyżej napisane gdzie znajdziesz odpowiedź, a tutaj masz manual http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3447