To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - j-rules - CB4A czyli miłosc od pierwszego wejrzenia

rosomak1983 - 24-03-2009, 23:19

Panowie pomyslcie tez o konserwacji podwozia... Ja juz zrobiłem (samodzielnie) nie zdarzyłem nadkoli ale zrobie to tego lata.
idas - 24-03-2009, 23:23

Rosomak naprawdę chętnie bym się za to zabrał, ale nie mam jak się dostać pod samochód;) (w planach rodzinnych jest co prawda budowa garażu-od razu z kanałem, ale to na razie plany:/ ). Widać powierzchniową rudą gdzieniegdzie (najwięcej w tylnej części podwozia), ale myślę iż tragedii nie ma. Martwi mnie jednak ten mój dach... dobra nie robię już więcej off topa koledze (za zrobiony przepraszam:))
rosomak1983 - 24-03-2009, 23:33

Ja tez nie mam kanału ale od czego sa koledzy :P
Ale szczerze powiem ze lepiej tj o wiele wygodniej byłoby przewrócic na bok na kołysce... Pozatym z pedzla BOLL moge polecić...
To nie chodzi czy jest tragedia bo ja praktycznie rdzy nie miałem ale zeby jej w przyszłosci nie było :D
Jeszcze elaskon pójdzie w profile zamkniete juz zakupiony ale też nie zdarzyłem bo sie zimno zrobiło... Uderze teraz w lecie ze zdwojona siła :D

j-rules - 31-03-2009, 18:22

Pare nowych informacji o lancerku.
Chcialem zalozyc aluski z letnimi oponkami okazalo sie ze potrzebne sa pierscienie centrujace (te fele od jakiegos opla chyba). 3 dni jezdzilem po miescie i nie dalo rady dobrac pierscieni.. Kazdy "expert" mowil co innego, kazdy odsylal gdzie indziej. Z pomoca ruszyl tata ktoryzlecil na swoim zakladzie dorobienie pierscieni na tokarce. Po dlugich bojach pierscienie juz niemal idealnie pasuja.. Okazalo sie jednak ze poporzedni wlascicel nie dal mi nakretek na alu. 100 pln poszlo z bólem serca na komplet nowych, ale to nie koniec rewelacji :P Jedna z alusek okazala sie krzywa wiec czeka mnie prostowanie.. pewnie kolejne 100 jak nie wiecej.. Mimo peiknej pogody humor mi nie dopisywal, ale... fader mi go troche poprawil. Ugadalismy sie ze cos zrobimy z ta rdzą co wcina autko (przepraszam za brak fot uczelnia przyciska i nie mam czasu nawetr baterii wlozyc do aparata:(( ) WIec moge liczyc na male wsparcie finansowe w tej kwestii. Uff co za ulga. Przy okazji sciagniecia kola obejrzalem hamulce. Okazalo sie ze sa i mile informacje. Klockow jeszcze calkiem sporo jest, tarcze jak nowki, wiec olewam wszystkie piski i ciesze sie jazda :) Jak doprowadze autko do stanu letniooponowoalufelgowego to obiecuje natrzaskac fotek z wszystkimi zjawiskami.

Teraz widze rowniez wyrazna poprawe w zachowaniu na wolnych obrotach (pewnie przez to ze szybciej sie wozek nagrzewa).

Pytanko - czy bawiliscie sie w jakies srodki ktore wiążą wode na dnie zbiornika paliwa? Widzialem preparat STP, troche sie boje jezdzic na rezerwie, myslicie ze pomogloby cos dodanie takiego szlachcica czy to raczej pic na wode kosmetyka?

A z tymi felami to sie nie dam!!!! Jeszcze na nich pieknie pojade! jak mowie stare przyslowie "zesr**j sie a nie daj sie" !!

j-rules - 01-04-2009, 16:00

No i aluski są :) ta skrzywiona poszla do tylu iszczerze mowiac nie odczuwam zadnych niekorzystnych jak narazie aspektow :P Wyglada wg mnie super :) i taki wlasnie mi sie podoba :D
Z wazniejszych rzeczy : wrzucam fotki rdzy

:[
oraz naprawionego tłumika :D

Normlanie nie poznałem miśka, cichutki jak mysz pod miotłą! Tłumik byl zjedzony i dziurawy od góry, zostal więc zdjęty i caly obspawany (stal nierdzewna), musialem tez zdobyc uszczelke oraz sruby bo jedna sie ulamala a reszta i tak byla juz nie do uzytku. Po tej naprawie misio zyskal sporo na kulturze, bez zadnych prychnięć z tyłu ani przedmuchów w gornym zakresie obrotów. Taka milutka kosiareczka :D

Jest tez foto opon, naprawde super sie na nich smiga bieg 1 gaz w deske i ani miałkną, dzielnie sie rozpedzaja bez piszczenia, ogolnie po przesiadce z zimowych debic 175/13 na 195/15/50 Nokian to jest kosmos - pozatym fajnie wyglada z takim szerszym kapciem :)

Na koniec fotki calej prezencji :D

wash - 01-04-2009, 17:53

Bardzo ładnie wygląda na szerokich kapciach. Świetne wozidło, oby służyło jak najdłużej i bezawaryjnie. No i szerokości. :)
rosomak1983 - 01-04-2009, 19:24

j-rules, super!!! Kupiłes jednak 4 nowe oponki???
j-rules - 01-04-2009, 19:54

Cytat:
Kupiłes jednak 4 nowe oponki???
Nie to używki, ale w bdb stanie na szczescie :) 2x6mm i 2x7mm, łat nie stwierdzono
j-rules - 14-04-2009, 16:28

Korzystając z akcji "Sprawdz auto po zimie" czyli darmowego przeglądu samochodu (pozwole sobie zareklamowac) w Skoda-Auto Bączek (Tarnów, ul. Gumniska) Pojechałem zoabczyc jak tam sie miewa misio. Miałem obawy czy aby to badanie jest napewno darmowe, okazalo sie, ze trzeba tylko wypelnic ankiete (bardzo krótką) i rzeczywisice badanie techniczne nic nie kosztuje. O wynikach powiem tylko tyle, że podobno wszystko bardzo dobrze :) zainteresowanym szczegółami wklejam fotke rezultatu

ann87 - 15-04-2009, 13:21

A nie wiesz może gdzie można znaleźć informacje jakie zakłady przeprowadzają taka akcję bo jak za darmo to też by mnie interesowało tylko do Tarnowa za daleko ;)
pawela - 15-04-2009, 13:37

srebrny świetnie na nim leży :)
j-rules - 15-04-2009, 18:16

Cytat:
A nie wiesz może gdzie można znaleźć informacje jakie zakłady przeprowadzają taka akcję bo jak za darmo to też by mnie interesowało tylko do Tarnowa za daleko
Generalnie to akcja zalezy od wlasciciela stacji, nie jest to jakas ogolnopolska akcja. Skoda auto bączek ma wlasna okregową stacje kontroli pojazdów i tylko w kwietniu mozna za darmo zrobic taki przegląd.
Do Tarnowa daleko, ale jakby Ci się nadarzyła okazja bycia w Tarnowie w kwietniu to nie problem podjechac, bylem popoludniu i kolejek nie ma, calosc to 15 minut.

j-rules - 08-05-2009, 14:51

Dziś odebrałem Miśka po zabiegach wymian eskploatacyjnych :P Mamy fresh olejek Valvoline Maxlife, filtr powietrza i oleju nipparts, klocki hamulcowe rowniez nipparts oraz... nie wymienilem filtru paliwa poniewaz dobrali mi w sklepie zly (czlowiek nie ma jeszcze obycia to kupuje co mu dadza :( ) okazalo sie ze dali mi "jakis nakrecany a powinien byc z dwoma" - tak mniej wiecej brzmialy slowa mechanika, powtarzane z pamieci :P . Mechanior zamowil w JC i za pare dni podjade i wymienie..
Usunieto tez piszczenie kierownicy :) wiec nie psizcza juz ani klocki ani kiera :) cisza i spokoj. Wystarczylo przesmarowac costam od klaksonu i elegancko jest :D kocham to auto :)

ed: stan licznika - 176500

j-rules - 31-08-2009, 20:19

Po wakacyjnych wojażach z misiem. Spisał się swietnie, nie straszne mu bylo ani ponad 700 km nad morze w 4 osoby plus bagaz ani powrot w 5 osob plus jeszcze wiekszy bagaz :)
Nie mily akcent to dwie wgniotki - jedna to slad po kopnietej pilce (to nie ja ;( ) na tylnym blotniku, druga to jakies cuda nie mam pojecia skąd na prawym tylnym slupku (pewnie tez czyms mis oberwal na zatloczonym wybrzezu, tyle ze pod moja nieobecnosc :[ ) Nie sa to duze sprawy, ani rys nie ma, mam nadzieje ze da sie to jakos wyklepac, bo nie lubie takich ran nosic na autku. Wkrotce foto (jak umyje po trasie, bo jeden wielki owadobojca).
Póki co jedna fotka z wyjazdu :

Prawie jak Pajero :)
ALe wyjechala bestia z bajora sama bez pchania :D

stan licznika : 183600
podpatruje tez zuzycie oleju, wynika z obserwacji ze zmiana z lotosa na valvo byla dobym posunieciem, lotos przed wymiana byl ledwo ponad minimum (troszke bral oleju misiek) teraz jesli zniknelo cos - to odrobinka, napewno do wymiany nie bede nic dolewal.
Zadowolenie. Ponad to po zmianie paliwa z shell na statoil odczuwam jakis efekt placebo - wydaje sie jakby mniej szarpal na niziutkich obrotach i obroty tez nie wariuja az tak bardzo.. zastanawiam sie czy paliwo moglo miec na to wplyw.
Pytanko do znawców : czy silnik toleruje paliwo bezsiarkowe ze statoil? Po miescie zasuwam na zwyklej ES w trasy zalewalem suprema 95, autko szlo ladnie, pytam czy czestsze zalewanie bezsiarkowej moze cos uszkodzic?

j-rules - 25-10-2009, 14:32

Kilka nowosci..

Po pierwsze i najwazniejsze

nic juz nie kapie --> uszczelka glowicy nowa, glowica splanowana. Jest sucho.
Po drugie

Zakupilem na zime nowe wycieraczki bo tamte byly firmy "megaNoise"
Ta sa firmy MaxGear, za parke zaplacilem 59 pln. Od razu opisze wrazenia..
Pierwsze wrazenia nie najlepsze, mial byc bezszelest, bylo wyraznie slyszalnie, mialo pieknie zbierac a powyzej 80 km/h zostawialy slady w niektorych miejscach.
Umycie szyby z zewnatrz pianką MojeAuto rozwiazalo problem (przynajmniej narazie). Dzwiek slychac minimalny, 100 km/h zbieraja elegancko. I ladnie wyglądaja :

Po trzecie

Przy okazji uszczelki wymienilem olej (co prawda niecale 2 tysie przed terminem, ale juz z glowy) Oczywiscie Valvo

Po czwarte

zakupilem w koncu dywaniki (przed zimą to byl moj obowiazek) Znalezione na allegro, ksztaltem pasuja bardzo ok (sorry ze sa brudne, ale musialem przetestowac czy sie nie slizgaja zanim pochwale - i nie nie slizgaja sie), sa glebokie. Stare dywaniki byly niekompletne, szare brzydkie i do d... znaczy sie poprzecierane :D
Po piate

Kupilem sobie taki gadzetobajer i szczerze poelcam niezdecydowanym lekkosceptykom. Ta podkladka antyposlizgowa na serio dziala :) Przynajmniej ta firmy Gecko ktora sobie sprawilem. W tej pozycji jak na fotce jezdze z telefonem i nie zdazylo mi sie zeby spadl na dziurze lub zakrecie. Ma tez minusy : nie kupowac przezroczystej bo po 2 tygodniach jest (chyba od slonca) złotawa. Nastepnym razem wezmę czarną.

Na koniec kokpit view ;) z pozdrowieniem