To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Listwy boczne ochronne - sportback/sedan.

mazin - 31-08-2009, 23:31

Crimson napisał/a:
Panowie, czy boczne listwy spełniają swoją rolę ochronną? Lancer ma takie przetłoczenia na drzwiach, że budzi to moje wątpliwości. Co prawda oryginalne listwy są szersze od tych prezentowanych na zdjęciach w tym wątku, ale nie wiem czy są grubsze? No i kwestia estetyki. Czy boczne listwy (oryginalne, w kolorze nadwozia) nie będą dla Lancera "gwałtem zadanym melodii"?
Gdyby nie miały spełniać roli ochronnej, to zgodziłbym się w pełni z poniższą opinią:
Bastek77 napisał/a:
Panowie listwy ochronne są wg. mnie beznadziejne(zaznaczam wg. mnie)

Cóż, spełniają rolę psychologiczną, choć psują nieco estetykę. Właściciel lepiej się czuje, kiedy śmiga z wózkiem po jakimś markecie, że blondi, która właśnie parkuje obok miśka, nie wywali mu dziury w drzwiach swoimi drzwiami. Jak znam blondi, to da rade i tak zrobi wgniecenie do białego, ale to już inna sprawa ;-)

Crimson - 31-08-2009, 23:38

mazin napisał/a:
blondi, która właśnie parkuje obok miśka, nie wywali mu dziury w drzwiach swoimi drzwiami

Właśnie przed takim przypadkiem chciałbym się zabezpieczyć. A w praktyce, w co trafią drzwi parkującej obok blondi - w listwę, czy w górne przetłoczenie drzwi Lancera?

mazin - 31-08-2009, 23:40

Crimson napisał/a:
mazin napisał/a:
blondi, która właśnie parkuje obok miśka, nie wywali mu dziury w drzwiach swoimi drzwiami

Właśnie przed takim przypadkiem chciałbym się zabezpieczyć. A w praktyce, w co trafią drzwi parkującej obok blondi - w listwę, czy w górne przetłoczenie drzwi Lancera?

Oczywiście w przetłoczenie - ale ciii, nie psujmy dobrego samopoczucia tych, co już kupili listwy ( w tym ja) ;-)

Uwex - 01-09-2009, 08:42

Chętnie bym pomógł , ale na swoim nie będę sprawdzał . :lol: Choć przypuszczam , że to czy ktoś trafi w listwę czy nie , zależy też od profilu drzwi tego celującego . Czyli niechby tylko w 50% przypadków zadziałało , to już może warto . No to poprawiłem samopoczucie mazinowi i sobie . :P
Crimson - 01-09-2009, 18:29

Uwex napisał/a:
No to poprawiłem samopoczucie mazinowi i sobie .
Mi także, bo jednak zdecydowałem się listwy ochronne. Dzisiaj miałem montaż w ASO. Nie wygląda to źle. Listwa jest najbardziej wystającym elementem drzwi (przynajmniej tak mi się wydaje), więc powinna spełniać swoją rolę.
Laki - 30-09-2009, 18:40

...a czy ktoś mi może podać na jakiej odległości powinny być przyklejone listweki o których mowa czy jest to robota na oko :mrgreen:

[ Dodano: 30-09-2009, 19:50 ]
Jeszcze jedno pytanko. Czy benzyna ekstrakcyjna do odtłuszczania nie zniszczy lakieru? :?:

Uwex - 30-09-2009, 20:19

Laki - do tych co ja zakupiłem była załączona instrukcja montażu z wymiarami . Jeśli coś takiego potrzebujesz , to o ile ją znajdę , to zrobię Ci skana i wyślę .
Co do drugiej sprawy - były też dołączone dwie saszetki z nasączonymi szmatkami do odtłuszczenia lakieru . A benzyna ekstrakcyjna nic nie uszkodzi .

jaca71 - 30-09-2009, 23:47

Laki napisał/a:
Jeszcze jedno pytanko. Czy benzyna ekstrakcyjna do odtłuszczania nie zniszczy lakieru? :?:

Uwex napisał/a:
Co do drugiej sprawy - były też dołączone dwie saszetki z nasączonymi szmatkami do odtłuszczenia lakieru . A benzyna ekstrakcyjna nic nie uszkodzi .

W opakowaniach oryginalnych akcesoriów do Lancera była instrukcja, w której wyraźnie napisano by tego nie używać. Proponowany był tam izopropanol - jedyne 4zł za litr - I o jest właściwa odpowiedź.

piomic - 01-10-2009, 07:04

jaca71 napisał/a:
Proponowany był tam izopropanol
Czyli alkohol. Byle był czysty.
jaca71 - 01-10-2009, 07:19

piomic napisał/a:
jaca71 napisał/a:
Proponowany był tam izopropanol
Czyli alkohol. Byle był czysty.

Izopropanol (niestety niepijalny) ma tylko jedna przewagę nad ethanolum że jest prawie darmowy. Za to ethanolum ma taka zaletę że po wykonanej czynności oczyszczania i przyklejania można resztę substancji spożyć aby nie uległa zniszczeniu lub zanieczyszczeniu.

Uwex - 01-10-2009, 09:27

jaca71 - jeśli Mitsu wyraźnie sobie zastrzega nieużywanie benzyny , to OK . Wygląda , że te lakiery są jeszcze bardziej słabe niż myślałem ! Zdarzało mi się używać benzyny na lakierze w poprzednich samochodach i nie było problemu . Jeśli alkohol jest lepszy , to nic tylko kupować . :lol:
mazin - 01-10-2009, 23:02

Laki napisał/a:
Izopropanol ethanolum gdzie to można dostać? :!:

Najprościej w sklepie elektronicznym, pod postacią preparatu o nazwie "Kontakt" - tylko uważaj, bo jest kilka różnych rodzajów, ale na pojemniku sprawdź zawartość. Ja stosuję z powodzeniem do czyszczenia optyki w obiektywach aparatów i kamery, poza czyszczeniem zaśniedziałych styków oczywiście ;-) Powinni mieć też serwisie telefonów komórkowych, bo tez wykorzystują do czyszczenia elektroniki. W aptece - być może też się znajdzie. Na allegro najtaniej:
Izopropylowy

domingo1971 - 11-10-2009, 10:37
Temat postu: Re: Listwy boczne w sportbacku
odebrałem z salonu (wreszcie!!!) mojego Lancerka, wcześniej zamówiłem listwy "karbonowe" z napisem LANCER -na słupki i metalowe na progi. Te na słupkach kleili chyba po raz pierwszy w życiu, bo pod każdym jest pęcherz! ale jadę do wymiany za tydzień. Mimo to wyglądają super!!! :finga:
po.miras - 15-05-2015, 12:18

Chciałbym się dowiedzieć co myślicie o listwach bocznych, np. takich
michaello - 15-05-2015, 12:51

To sa te same listwy z pierwszej strony tego watku. Mam je od 6 lat, trzymaja super, sa cienkie i estetyczne (na czarnym lakierze).