[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Listwy boczne ochronne - sportback/sedan.
mazin - 31-08-2009, 23:31
Crimson napisał/a: | Panowie, czy boczne listwy spełniają swoją rolę ochronną? Lancer ma takie przetłoczenia na drzwiach, że budzi to moje wątpliwości. Co prawda oryginalne listwy są szersze od tych prezentowanych na zdjęciach w tym wątku, ale nie wiem czy są grubsze? No i kwestia estetyki. Czy boczne listwy (oryginalne, w kolorze nadwozia) nie będą dla Lancera "gwałtem zadanym melodii"?
Gdyby nie miały spełniać roli ochronnej, to zgodziłbym się w pełni z poniższą opinią:
Bastek77 napisał/a: | Panowie listwy ochronne są wg. mnie beznadziejne(zaznaczam wg. mnie) |
|
Cóż, spełniają rolę psychologiczną, choć psują nieco estetykę. Właściciel lepiej się czuje, kiedy śmiga z wózkiem po jakimś markecie, że blondi, która właśnie parkuje obok miśka, nie wywali mu dziury w drzwiach swoimi drzwiami. Jak znam blondi, to da rade i tak zrobi wgniecenie do białego, ale to już inna sprawa
Crimson - 31-08-2009, 23:38
mazin napisał/a: | blondi, która właśnie parkuje obok miśka, nie wywali mu dziury w drzwiach swoimi drzwiami |
Właśnie przed takim przypadkiem chciałbym się zabezpieczyć. A w praktyce, w co trafią drzwi parkującej obok blondi - w listwę, czy w górne przetłoczenie drzwi Lancera?
mazin - 31-08-2009, 23:40
Crimson napisał/a: | mazin napisał/a: | blondi, która właśnie parkuje obok miśka, nie wywali mu dziury w drzwiach swoimi drzwiami |
Właśnie przed takim przypadkiem chciałbym się zabezpieczyć. A w praktyce, w co trafią drzwi parkującej obok blondi - w listwę, czy w górne przetłoczenie drzwi Lancera? |
Oczywiście w przetłoczenie - ale ciii, nie psujmy dobrego samopoczucia tych, co już kupili listwy ( w tym ja)
Uwex - 01-09-2009, 08:42
Chętnie bym pomógł , ale na swoim nie będę sprawdzał . Choć przypuszczam , że to czy ktoś trafi w listwę czy nie , zależy też od profilu drzwi tego celującego . Czyli niechby tylko w 50% przypadków zadziałało , to już może warto . No to poprawiłem samopoczucie mazinowi i sobie .
Crimson - 01-09-2009, 18:29
Uwex napisał/a: | No to poprawiłem samopoczucie mazinowi i sobie . | Mi także, bo jednak zdecydowałem się listwy ochronne. Dzisiaj miałem montaż w ASO. Nie wygląda to źle. Listwa jest najbardziej wystającym elementem drzwi (przynajmniej tak mi się wydaje), więc powinna spełniać swoją rolę.
Laki - 30-09-2009, 18:40
...a czy ktoś mi może podać na jakiej odległości powinny być przyklejone listweki o których mowa czy jest to robota na oko
[ Dodano: 30-09-2009, 19:50 ]
Jeszcze jedno pytanko. Czy benzyna ekstrakcyjna do odtłuszczania nie zniszczy lakieru?
Uwex - 30-09-2009, 20:19
Laki - do tych co ja zakupiłem była załączona instrukcja montażu z wymiarami . Jeśli coś takiego potrzebujesz , to o ile ją znajdę , to zrobię Ci skana i wyślę .
Co do drugiej sprawy - były też dołączone dwie saszetki z nasączonymi szmatkami do odtłuszczenia lakieru . A benzyna ekstrakcyjna nic nie uszkodzi .
jaca71 - 30-09-2009, 23:47
Laki napisał/a: | Jeszcze jedno pytanko. Czy benzyna ekstrakcyjna do odtłuszczania nie zniszczy lakieru? |
Uwex napisał/a: | Co do drugiej sprawy - były też dołączone dwie saszetki z nasączonymi szmatkami do odtłuszczenia lakieru . A benzyna ekstrakcyjna nic nie uszkodzi . |
W opakowaniach oryginalnych akcesoriów do Lancera była instrukcja, w której wyraźnie napisano by tego nie używać. Proponowany był tam izopropanol - jedyne 4zł za litr - I o jest właściwa odpowiedź.
piomic - 01-10-2009, 07:04
jaca71 napisał/a: | Proponowany był tam izopropanol | Czyli alkohol. Byle był czysty.
jaca71 - 01-10-2009, 07:19
piomic napisał/a: | jaca71 napisał/a: | Proponowany był tam izopropanol | Czyli alkohol. Byle był czysty. |
Izopropanol (niestety niepijalny) ma tylko jedna przewagę nad ethanolum że jest prawie darmowy. Za to ethanolum ma taka zaletę że po wykonanej czynności oczyszczania i przyklejania można resztę substancji spożyć aby nie uległa zniszczeniu lub zanieczyszczeniu.
Uwex - 01-10-2009, 09:27
jaca71 - jeśli Mitsu wyraźnie sobie zastrzega nieużywanie benzyny , to OK . Wygląda , że te lakiery są jeszcze bardziej słabe niż myślałem ! Zdarzało mi się używać benzyny na lakierze w poprzednich samochodach i nie było problemu . Jeśli alkohol jest lepszy , to nic tylko kupować .
mazin - 01-10-2009, 23:02
Laki napisał/a: | Izopropanol ethanolum gdzie to można dostać? |
Najprościej w sklepie elektronicznym, pod postacią preparatu o nazwie "Kontakt" - tylko uważaj, bo jest kilka różnych rodzajów, ale na pojemniku sprawdź zawartość. Ja stosuję z powodzeniem do czyszczenia optyki w obiektywach aparatów i kamery, poza czyszczeniem zaśniedziałych styków oczywiście Powinni mieć też serwisie telefonów komórkowych, bo tez wykorzystują do czyszczenia elektroniki. W aptece - być może też się znajdzie. Na allegro najtaniej:
Izopropylowy
domingo1971 - 11-10-2009, 10:37 Temat postu: Re: Listwy boczne w sportbacku odebrałem z salonu (wreszcie!!!) mojego Lancerka, wcześniej zamówiłem listwy "karbonowe" z napisem LANCER -na słupki i metalowe na progi. Te na słupkach kleili chyba po raz pierwszy w życiu, bo pod każdym jest pęcherz! ale jadę do wymiany za tydzień. Mimo to wyglądają super!!!
po.miras - 15-05-2015, 12:18
Chciałbym się dowiedzieć co myślicie o listwach bocznych, np. takich
michaello - 15-05-2015, 12:51
To sa te same listwy z pierwszej strony tego watku. Mam je od 6 lat, trzymaja super, sa cienkie i estetyczne (na czarnym lakierze).
|
|
|