To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Belki na relingi

mitsu00 - 18-11-2009, 22:29

Hiszpan napisał/a:
pretor napisał/a:
Podziwiam tych, którzy mają na tym jeszcze box dachowy.
Tyle że mając box dachowy całkowicie zmienia się strumień przepływającego na dachu powietrza i tego "świszczenia" po prostu nie ma. Przetestowałem 8)

Natomiast założenie uchwytów rowerowych + rowery u mnie dawało dopiero efekt.
Organy na Oliwie mnie nie przebiją :D ;)

No dobrze, masz rację tyle że moje poprzeczki nawet jak jeżdżę z nimi bez boksu, też nie świszczą.

Pozdr.

rezon - 19-11-2009, 08:50

pretor napisał/a:
Okazało się, ze podczas jazdy strasznie świszczą - przy 160 km/h grają taką melodię, że aż głowa boli (w zależności jak zawieje wiatr i od pędu powietrza). Normalnie nie ma z tym jazdy. Podziwiam tych, którzy mają na tym jeszcze box dachowy.
po co wozić belki, jeżeli nie są potrzebne? Jak ktoś ma box na dachu, to zazwyczaj czemuś służy. Po za tym niektóre boxy mają zagłębienie na belki i
Hiszpan napisał/a:
box dachowy całkowicie zmienia się strumień przepływającego na dachu powietrza i tego "świszczenia" po prostu nie ma
tyle, że przy 160 u mnie raczej mocno szumi niż świszczy. Box powyżej 100km/h też kosztuje ponad 1l/100km, więc nie wożę go bez potrzeby. montaż belek z boxem zajmuje mi mniej niż 5min - box mam na belkach podwieszony pod sufitem w garażu gotowy do montażu.
Hiszpan - 19-11-2009, 09:30

rezon napisał/a:
tyle, że przy 160 u mnie raczej mocno szumi niż świszczy.
Nie miałem okazji jechać z taką prędkością z boxem, więc nie wiem.
rezon napisał/a:
Box powyżej 100km/h też kosztuje ponad 1l/100km, więc nie wożę go bez potrzeby. montaż belek z boxem zajmuje mi mniej niż 5min...
Całkowicie się z Tobą zgadzam.
Raz czy dwa spróbowałem jeździć z samymi belkami i od tego czasu zakładam komplet lub komplet ściągam. Nie zostawiam samych belek na dachu. :p

ppfjj - 07-01-2010, 15:46

Pomocy! witam krótkow temacie - jesli dobrze zrozumialem to belki powinny być różnych rozmiarów konkretnie długości może mi ktos wyjasnic why?Sprzedawca oferuje mi belki 869 thula do boxu spirita thula ale one jesli dobrze rozumiem są tej samej dlugosci? pomocy.
p

dab - 07-01-2010, 16:52

Odleglosci miedzy relingami z przodu i z tylu sa inne - stad te roznice w dlugosciach belek.
Same belki posiadaja przeciez jakis zakres montazowy - poprzez regulowanie polozenia szczek na belce, mocowanych do relingu, wiec jeden ich rodzaj powinien wystarczyc. Zmierz tylko u siebie kontrolnie na aucie ten rozstaw relingow -tyl/przod i sprawd czy beliki obejna ten zakres.

rezon - 07-01-2010, 18:56

ppfjj napisał/a:
Sprzedawca oferuje mi belki 869 thula do boxu spirita thula ale one jesli dobrze rozumiem są tej samej dlugosci?
Dobre belki Ci zaproponował - też mam takie. rozstaw łap jest regulowany chyba z 10 cm, więc bez problemu zamontujesz. Box mam zamocowany na stałe do belek więc po prostu zakładam dokręcam i tyle - przodu z tyłem nie mam szans pomylić.
cebull - 07-01-2010, 21:55

ppfjj,
ja jutro bede zakladal nasze jak chcesz to moge zmierzyc dlugosc... a na pierwszej stronie tego watku byly podawane jakie powinny byc...

olabart - 07-02-2010, 10:59

Myślę, że najlepszym wyborem jest WhispBar S45 Właśnie go założyłem i myślę, że na tyle jest atrakcyjny wizualnie, że po zdjęciu łódki nadal go pozostawię. Miałem kupić thule, ale cieszę się że natknąłem się na WhispBar. Pozdr.
rezon - 07-02-2010, 20:16

olabart, Nawet najcichszy i tak szumi dodatkowo.
fufaj3 - 05-05-2010, 18:17

Witam
Własnie zakupiłem WhispBar S45 i wcale go nie słychac nawet przy 190km/h
ale jak dodatkowo założyłem uchwyty na rowery thule 591 to troszkę szumi ale to przez bagażnik rowerowy .
ALE WhispBar S45 POLECAM - rewelacja wart tych pieniędzy

zippera2 - 11-05-2010, 16:53

[ Dodano: 11-05-2010, 16:54 ]
fufaj3 napisał/a:
Witam
ale jak dodatkowo założyłem uchwyty na rowery thule 591 to troszkę szumi ale to przez bagażnik rowerowy .
ALE WhispBar S45 POLECAM - rewelacja wart tych pieniędzy

Kolego przy 190 w twoim klekocie jest taki huk że nawet jak ktoś strzelał by do ciebie to byś nic nie usłyszał , dopiero jak szyby by wyleciały!

rezon - 11-05-2010, 22:07

zippera2, w każdym Outku szum samochodu skutecznie zagłusza wszystko
mitsu00 - 11-05-2010, 22:20

fufaj3 napisał/a:

Ty mądry jesteś, jeździć z pakietem na dachu 190 km/h?_

lexus - 21-05-2010, 22:51

Witam pytanie czy miał ktoś taki przypadek że po założeniu belek na relingi i zamocowanie tam składanej drabiny nie dało się jechać bo dach wpadał w taki rezonans że nie mogłem wytrzymać stawałen chyba 10 razy dociągałem belki ,drabine ,założyłem podkładki między drabiną a poprzeczkami i nic takie wibracje że nie dało się jechać(powyżej 30 na godz.) a na dachu cisza nic nie było słychać tylko w środku.
Co to może być? :evil:

Edit by Hiszpan: Kosmetyka

miki1512 - 25-01-2011, 18:11

Witam - tydzień temu zakupiłem belki na relingi - Mont Blanc seria ready fit - stalowe (ok 400 pln). Zainstalowałem je na aucie, dołożyłem box Thule (wąski) i zaczęła się jazda - przy 90 - 100 km/h i szybciej nie dało się jechać, gwizdanie było nie do wytrzymania. Zdjąłem to cholerstwo po drodze i zostawiłem u znajomego, narty do bagażnika i w góry na ferie. No i teraz pytanie co z tym zrobić czy jest jakaś metoda montażu tego bagażnika tak aby nie gwizdało i dał mi możliwość jazdy 120 -140 ?