Off Topic - konto bankowe gdzie ?
arekp - 05-03-2008, 13:41
josie napisał/a: | Mi się przestało podobać Inteligo od kiedy zostało przejęte przez PKO BP. |
Inteligo bylo ZAWSZE wlasnoscia PKO BP :>
sruba - 05-03-2008, 13:42
co do konta Direct ING - szczerze mozna je polecic.
prowadzenie, przelewy, karta (przy obrocie bezgotowkowym 100 pln miesiecznie, w przeciwnym wypadku 2 PLN miesiecznie) sa za darmo. bankomaty: ING i Euronet.
platne sa transakcje realizowane przy tradycyjnym okienku, ale - zakladajac, ze wszystko bedziemy realizowac przez net, konto mamy darmowe, a oddzial bankowy jest dla nas kolem ratunkowym, w sytuacjach awaryjnych.
arekp - 05-03-2008, 13:50
detlef napisał/a: | Sprawdziłem ToIP..
brak oprocentowania od środków zgromadzonych na rachunku?? No, to żenua.
Nie chwalą się tym za bardzo..
Kurczę.. ten mBank.. gdyby tylko mieli karty Maestro to bym się nie zastanawiał.. |
Brak oprocentowania na podstawowym rachunku, za to popatrz na eMax i eMax Plus - zwlaszcza to drugie. Po nauczeniu sie 'obslugi' - czyli odpowiedniej organizacji uzywania konta - mozna niezle zarobic na darmowym koncie.
Uzywam mBanku i Inteligo od lat. mBank jest moim podstawowym bankiem zarowno prywatnie jak i firmowo. Inteligo trzymam tylko po to, zeby miec dobra karte do placenia w sieci - jeszcze mi sie nie zdarzylo zeby jakikolwiek sklep internetowy/linie lotnicze odmowily mi autoryzacji tej karty.
Nie rozumiem zarzutow do firmowego konta mBanku - chyba, ze cos zle doczytalem bo dopiero co wysiadlem z samolotu po ciezkiej podrozy i padam na pysk.
JCH - 05-03-2008, 14:01
Sruba napisał/a: | co do konta Direct ING - szczerze mozna je polecic | - wpłata gotówki - 9 zł
- wypłata gotówki - 9 zł
josie - 05-03-2008, 14:01
arekp napisał/a: | Inteligo bylo ZAWSZE wlasnoscia PKO BP :> |
arekp, wiem gdzie miałem konto.
W 2002 roku wraz z przejęciem Inteligo, PKO BP przejął 160 tys. rachunków – mówi Jacek Komaracki, dyrektor Centrum Bankowości Elektronicznej Inteligo. Obecnie obsługujemy ich już ponad 700 tys..
sruba - 05-03-2008, 14:19
JCH napisał/a: | - wpłata gotówki - 9 zł
- wypłata gotówki - 9 zł |
w oddziale banku.
we wplatomacie/bankomacie 0.
Sruba napisał/a: | platne sa transakcje realizowane przy tradycyjnym okienku, ale - zakladajac, ze wszystko bedziemy realizowac przez net, konto mamy darmowe, a oddzial bankowy jest dla nas kolem ratunkowym, w sytuacjach awaryjnych. |
Anonymous - 05-03-2008, 14:31
przede wszystkim chciałbym Wam wszystkim bardzo podziękować za wszystkie wskazówki.. rozumiem, że dyskusja toczy się już nie tego co mi potrzebne ale do zeszła na temat bardziej ogólny. Ale to dobrze, naprawdę (bez ironii ) Trochę poczytam waszych wskazówek, pomyślę o tym czego mi naprawdę potrzeba i dokonam wyboru.
Śruba, gdybyś mógł coś więcej napisać o ING.. Tak z ciekawości: czy tą "moją kartę ING" z dowolnym obrazkiem można wyrobić jako VISĘ, MAESTRO czy jako to i to?
Mnie nie interesują opłaty przy okienku bo w życiu nie wybiorę się do żadnego banku osobiście. Kasy na rękę nie przyjmuje - mam od tego nr rachunku.
e-gen, dasz sobie rękę za to uciąć ?
e-gen napisał/a: | Jeżeli chodzi o autoryzację PIN/podpis to zależy to od centrum obsługującego terminale POS - jeżeli centrum wyśle na terminal żądanie PINu to będziesz musiał wbić PIN, jeżeli zażądają podpis to podpis
|
Podpowiem, że ja mam konto obecnie w BPH, narzeczona w Inteligo i odkąd się znamy (a to już kawałek czasu) NIGDY mi się nie zdarzyło podpisać na rachunku, a jej NIGDY nie zdarzyło się klepać PIN-u.
Dodatkowo wyczytałem, że MAESTRO zawsze jest autoryzowane poprzez PIN a VISA czasami przez PIN a czasami przez podpis. W zależności od wystawcy.
JCH - 05-03-2008, 15:43
detlef napisał/a: | a jej NIGDY nie zdarzyło się klepać PIN-u | A przypadkiem nie posługuje się wypukła kartą?
sruba - 05-03-2008, 15:50
detlef napisał/a: | Śruba, gdybyś mógł coś więcej napisać o ING |
ale co bys chcial wiedziec ? bo cos wiecej to bardzo ogolne pojecie.
detlef napisał/a: | Tak z ciekawości: czy tą "moją kartę ING" z dowolnym obrazkiem można wyrobić jako VISĘ, MAESTRO czy jako to i to? |
mozesz miec dwie karty - Vise i Maestro.
wydanie standartowej karty jest darmowe.
wydanie karty z obrazkiem kosztuje 15 pln.
detlef napisał/a: | e-gen, dasz sobie rękę za to uciąć ? |
ja sie posluguje glownie Visa Elektron (mBank) i nigdy nie wbijalem pinu. zawsze podpisuje transakcje bezgotowkowe.
Anonymous - 05-03-2008, 16:41
a czemu Śruba wybrałeś mBank a nie swój ING?
Bartek - 05-03-2008, 17:01
arekp napisał/a: | Inteligo bylo ZAWSZE wlasnoscia PKO BP :> |
Nie - Inteligo zostało kupione od Bankgesellschaft Berlin AG 1.11.2002, a działa od 1 maja 2001.....
sruba - 05-03-2008, 17:06
hehe, tak myslalem , ze padnie to pytanie
mam konto osobiste w mBanku dluzej niz pracuje w ING.
troche z lenistwa (stale zlecenia, zdefiniowane przelewy, itd), troche przez zasiedzenie, nie przenioslem konta do ING. pewnie po pojawieniu sie w ostatnim czasie Directa bym to uczynil, gdyby mBank nie zniosl oplat za przelew. tak sie jednak stalo i teraz w zasadzie rozwazam zalozenie Directa jako drugiego rachunku "pomocniczego", na ktore przelewano by mi czesc wynagrodzenia. teraz mam wyplate "dzien po", a tak czesc srodkow bede mial tak jak wszyscy pracownicy posiadajacy konta w ING w dniu wyplaty. no i kusi mnie karta z wlasnym wizerunkiem - wrzuce sobie na nia mojego colciaka
jest jeszcze jeden powod - w zasadzie nieistotny, niemniej - majac konto w mBanku, nikt z "kolegow" nie wie ile zarabiam
Anonymous - 05-03-2008, 17:31
Sruba napisał/a: | no i kusi mnie karta z wlasnym wizerunkiem - wrzuce sobie na nia odyna l: | Super pomysł / lub barwy biało-zielone
e-gen - 05-03-2008, 19:16
Bartek napisał/a: | arekp napisał/a: | Inteligo bylo ZAWSZE wlasnoscia PKO BP :> |
Nie - Inteligo zostało kupione od Bankgesellschaft Berlin AG 1.11.2002, a działa od 1 maja 2001..... |
Inteligo to Inteligo Financial Services S.A. - przed przejęciem większościowego pakietu akcji przez PKO BP S.A. głównym właścicielem był BGŻ
saphire - 05-03-2008, 19:36
A ja od zawsze a więc przez dwucyfrowa ilość lat mam konto w BZWBK i bardzo mi to pasuje choć wcale nie jest najtaniej to jednak liczy się bezpieczeństwo, token/smskod, całe stado innych rzeczy, zajewygodna bankowość internetowa itp. itd. no i to że "maczałem" w tym swoje palce
|
|
|