To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Radio CB w Lancerku

krzychu - 25-05-2009, 15:38

No ja też uważam że opinie o triflexie wypowiadają ludzie którzy nigdy jej nie mieli. Ja mam ją od pół roku (mam porównanie z fantastycznym minilogiem presidenta strojenie prawie do 1.0 SWR na skrajnych 1,1). Właśnie wróciłem z trasy 1000km... Wnioski odbiór nawet lepszy niż na tym minilogu jest. Nadawanie słabsze to prawda ale ja więcej słucham niż nadaję bo jak były miski to zdążyłem 5 razy o nich usłyszeć zanim do nich dojechałem. A jak jechałem o 1 w nocy i chciałem zapytać to czekałem aż minę jakiegoś tirowca zawsze się sprawdza. Po śląsku i tak za dużo odbiera mi ten triflex (RF Gain skręcone o jakieś 70-80% na ma stałe ustawione). Podsumowującach na pewno lepiej działą niż president gorgia (ta mała magnesówka).

Z plusów nikt na mnie nie woła czy jest czysto (nie widać że mam CB) nikt mnie nie gani przez CB jak zrobię niechcący coś głupiego. A zawsze mogę kogoś opieprzyć jak jeździ jak wariat lub nie używa kierunków (ostatnio coraz więcej takich mijam na drodze). I wszystkie plusy wymienione wcześniej czyli wjeżdżam do garażu, złodziei na kusi, nie szpeci... Radio FM nie odbiera rewelacyjne ale mam wrażenie że fabryczna antena lepsza nie jest....

mobista - 26-05-2009, 08:59

Może i macie racje, że nie wiem za dużo o triflexie, bo go nie używam - polegam na zdaniu znajomych zajmujących się montażem CB - przepraszam za moją wypowiedź :)
krzychu - 26-05-2009, 09:14

mobista napisał/a:
przepraszam za moją wypowiedź :)

Nie ma za co przepraszać... To forum i tutaj po pierwsze prowadzi się duskusję a po drugie każdy może powiedzieć co myśli.

Na forum jest dużo więcej zwolenników triflexów proponuję poszukać w dziele outków. Moderator Hiszpan już 3 takiego montuje... Tam też są historie związane z montażami w ASO...

Anonymous - 26-05-2009, 09:20

krzychu napisał/a:
mobista napisał/a:
przepraszam za moją wypowiedź :)

Nie ma za co przepraszać... To forum i tutaj po pierwsze prowadzi się duskusję a po drugie każdy może powiedzieć co myśli.

Dokładnie :)

mazin - 17-06-2009, 11:53

Do tych, co używają CB - mimo wcześniejszego braku przekonania, postanowiałem wyposażyć lancera w CB. Jedyne rozsądne rozwiązanie to montaż na stałe we wnęce pod pokrętłami klimy. Ze względu na wymiary pomyślałem o lafayette ermes: http://cb-radio.pl/phpBB/viewtopic.php?t=8606
Antena - triflex - bo nie zamierzam zdejmować magnetycznej co chwię z dachu ani jeździć "choinką". No i stąd pytanie: czy ktoś zetknął się z takim zestawem? Ktoś ma doświadzenia z tym radiem, albo z triflexem i radiem bez RFGain? Jak Waszym zdaniem to będzie się spisywać? Nie używałem wcześniej CB, ale ostanio pojeździłem z pożyczonym i bardzo mi się spodobało.

Anonymous - 17-06-2009, 12:45

Ja mam Unidena 520xl + triflex. Jeżeli chodzi o brak RFGaina to przy tej antence nie masz się o co martwić, bo przy max. odkręconym pokrętle bez problemu poruszam się po Śląsku, a większego bałaganu w eterze to nie ma chyba nigdzie :D Jeżeli chodzi o ocenę anteny to ja jej daję 6/6 :)

Pozdrawiam

roobku - 17-06-2009, 13:09

mazin napisał/a:
Do tych, co używają CB - mimo wcześniejszego braku przekonania, postanowiałem wyposażyć lancera w CB. Jedyne rozsądne rozwiązanie to montaż na stałe we wnęce pod pokrętłami klimy. Ze względu na wymiary pomyślałem o lafayette ermes: http://cb-radio.pl/phpBB/viewtopic.php?t=8606
Antena - triflex - bo nie zamierzam zdejmować magnetycznej co chwię z dachu ani jeździć "choinką". No i stąd pytanie: czy ktoś zetknął się z takim zestawem? Ktoś ma doświadzenia z tym radiem, albo z triflexem i radiem bez RFGain? Jak Waszym zdaniem to będzie się spisywać? Nie używałem wcześniej CB, ale ostanio pojeździłem z pożyczonym i bardzo mi się spodobało.

zobacz też na Alledrogo na koreańskiego Yosan'a radyjka też małe wymiarowo i z opini uzytkowników (forum cb) bardzo fajnie działające
co do RFGain to da się bez niego spokojnie wytrzymać

shalafi - 17-06-2009, 13:15

Witam

ja miałem TTI 770 + Hustlerka na magnesie..ale nie chciałem za każdym razem zakładać anteny, a i radio duże więc jedynie między fotelem a środkiem się mieściło więc...

zamieniłem to na zestaw TTI 550 (baardzo malutkie no i auto sql) + antena President Carolina w miejsce oryginalnej FMki + FMka na szybę tylną (praktycznie nie słucham radia tylko mp3) no i to profesjonalnie zamontowane we wnęce pod klimą..

W sumie od niedawna na tym jeżdżę, ale zbiera bardzo fajnie, auto sql to już różnie się sprawuje ale za taką cene cudów się nie można spodziewać.. troche więcej zakłoceń w miescie..za to w trasie ok

co do nadawania to ciężko stwierdzić.. jak ktoś o coś pyta a odpowiem..to słyszą ;)
ale jak ja się pytam o korek na wlocie do Tych..to jakby im radyjka pozabierali 8)
nie naleze jednak do osób co duzo przez CB rozmawiają.. pytanie/odpowiedz o droge misiaki czy korek.. i tyle..

tak czy inaczej jestem bardzo zadowolony..

mazin - 17-06-2009, 13:35

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Co do anteny - triflex rulez :-) A nad radiem jeszcze się zastanowię, Wasze propozycje są ciekawsze cenowo.
A czy ktoś mógłby zapodać zdjęcie takiego radia zamontowanego we wnęce? Z góry dzięki!

shalafi - 17-06-2009, 13:42

jak nie zapomnę wieczorem to jak wrócę cyknę fotki,

no i jeszcze się zastanawiałem czy jednak nie zamontować w prawym podłokietniku, bo akurat na wymiar się całe mieściło.. niby wtedy nie widać od razu że się ma ..ale...
wygoda użytkowania mniejsza.. do tego traci się tam miejsce.. a pod pokrętłami idealnie się wpasowało :)

roobku - 17-06-2009, 14:37

a może coś takiego:

Alan 42, 'ręczniak' z adapterem do samochodu

zalety: mały, łatwo przenieśc do innego auta, można używać na rowerze lub na spacerze :) , wystarczający zasięg (z anteną na klapie bagażnika ok 3-4km - antena President Super Florida 0,6m)
wady: trzeba dość mocno skręcać czułość bo inaczej mocno szumi, brak stałego podświetlania (podświetla się na kilka sec. po nacisnięciu przycisku podświetlenia)

jako 'antymisiek' i informator o korkach spisuje się nieźle

shalafi - 17-06-2009, 19:44

na szybko foty z mojej instalacji TTI 550 (robione komórką więc jakość komórkowa):

piomic - 17-06-2009, 21:21

A po co nie masz tych ładnych klapek na schowkach?
shalafi - 17-06-2009, 21:25

jakich klapek na jakich schowkach :?:
Trik - 17-06-2009, 21:37

W invite nie mamy takich klapek na schowku pod pokrętłami klimki. :cry: