To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Sedan czy Sportback

filippoz - 25-02-2009, 20:22

macadoshis napisał/a:
(np. 5 osób + zawalony bagażnik) wtedy samochód waży z 400kg więcej
chyba z 600kg :D 5 osób licze 400kg + 200kg bagażu :P jakiś jeleń przyjęty na maskę do bagażnika wejdzie :D
Trik - 25-02-2009, 20:33

[quote="krzychu"]A tak na poważnie ktoś w którymś wątku pisał o lepszym wygłuszeniu w roku modelowym '09 a że SB jest tylko taki to podali wagę z lepszym wygłuszeniem, a sedana zapomnieli zmienić.

Nie koniecznie zapomnieli. Bodaj tydzien temu oglądałem sedana 09 w saloonie i na podłodze za wnęką koła (mniej więcej nad wydechem) miał przyklejoną matę wygłuszającą taką jak we wnęce koła. Po za tym w nadkolach są zamontowane dodatkowo takie śmieszne maty w dotyku jak cielęca skóra (włoski plus dwie warstwy czegoś tam wypełnione porowatą strukturą). Podobno też mają wpływ na wyciszenie. Mój bidul z 07 takich bajerów nie miał, a bagażnik sam sobie wygłuszyłem kosztem 30 PLN (maty bitumiczne) :mrgreen:

krzychu - 25-02-2009, 20:36

Mówię że zapomnieli zmienić danych technicznych. Bo właśnie o zmianie wygłuszenia w sedanie mówię od roku modelowego '09

Krzychu

Trik - 25-02-2009, 20:41

A to ja przepraszam. Zakręciło mnie od tej ilosci posów. :p
Anonymous - 25-02-2009, 20:51

Temat "Sedan czy Sportback"
Mój wybór => Evo :P

Ewentualnie niebieski metalik sedan z przednim zderzakiem sportback-a i skrzynią automatyczną 8)

piomic - 25-02-2009, 21:08

Z tą wagą może być tak, że w sedanie z tyłu jest belka w poprzek, sportback ma klapę bez belki więc żeby utrzymać sztywność nadwozia na odpowiednim poziomie musieli dać więcej w podłodze.
Trik - 25-02-2009, 21:20

No i składana kanapa w SB jest jakas cięższa. Możliwe że też tam coś dodali poza tymi sprężynami odrzutowymi do składania i napinaczy pasów wyraźnie innych niż sedanie. Spojlerek też pare kilo dodaje (spojler do sedana waży chyba dobrą dychę tylko trzeba go najpierw kupić :mrgreen: ).
ElemenT - 26-02-2009, 08:58

kupcie do sedana w takim razie płetwę i osiągi i waga będzie prawie że identyczna :P

ja wybrałem sportbacka ze względów funkcjonalnych, przeż teściowej jak by hałasowała nie upchnął bym do sedana przez wąską szczelinę, a tak otwieram tył i wrzucam
potem z bagażnika ciągnę za magiczną rączkę i otwieram jej okno na świat :)

a tak na poważnie to nie mam jeszcze teściowej ale kupiłem sportbacka z myślą o tej przyszłej

:badgrin:

jurekschroda - 26-02-2009, 10:38

No faktycznie, różnica w osiągach na papierze jest... a raczej w internecie, bo oficjalne "papierowe" cenniki podają tą samą wartość przyśpieszenia.
Tak czy siak, gdyby nie dociekliwi Mitsumaniacy pewnie jeszcze długo bym żył w niewiedzy - tym bardziej że odczucia podczas jazdy Sedanem i Sportbackiem są po prostu identyczne - przynajmniej jeśli chodzi o prędkość o przyśpieszenie.

rochas40 - 26-02-2009, 10:52

jestem tego samego zdania co ElemenT i jurekschroda pozdrawiam wszystkich sportback i sedan
Radassss - 26-02-2009, 11:56

no tak tylko ze jakbym wozil tesciowa w bagazniku to wolal bym zeby podrozowala na takim "dywanie" jak jest w sedanie a nie w SB... za duzo kultury tam... ;D
a i zbyt latwo by sie do SB pakowala :P , w sedanie wieksze szanse ze sobie cos obije :P
kolejny plus dla sedan :D hehe ;)

jaca71 - 26-02-2009, 12:10

Tyle że w sedanie jest w bagażniku rączka do awaryjnego otwierania i sama by wylazła...
krzychu - 26-02-2009, 12:18

jaca71 napisał/a:
Tyle że w sedanie jest w bagażniku rączka do awaryjnego otwierania i sama by wylazła...

No popatrz widać Japońcy też wożą teściowe w bagażnikach.

Krzychu

Anonymous - 26-02-2009, 12:52

jaca71 napisał/a:

W sportbacku tez jest....

Ale po co wsadzac tesciowa do bagaznika.. jeszcze srodek ubrudzi ...
Lepiej ciagnac za autem..

Wiec obydwa sa dobre do tego celu, no moze poza sedanem 1,5 ktory moze miec za malo kucykow.

Pozdr
AK

mobista - 26-02-2009, 13:22

Ale teściowa przywiązana do auta popsułaby osiągi :) : zmniejszyła aerodynamikę samochodu i tarcie jej szanownego ciała o nawierzchnię mogłoby spowodować trwałe jej uszkodzenie, co za tym idzie przechlapane z drogowcami ;) proponuję wa trasę na dłuższy wyjazd wysłać pocztą - dłużej zajmie jej dotarcie na miejsce, więc mnie będzie zrzędzić :) sory off topic. Ja wybrałem SportBack'a bo linia jego nadwozia przypadła mi do gustu. Jak ktoś już napisał tu na forum sedana z tyłu można pomylić z jakimś tam Seatem, co ujmuje naszej ulubionej marce. Trochę z uśmiechem na ustach podchodzę do odzywek kolegów z forum, że projektanci sknocili wygląd Sportback'a. Mówicie, że to brzydki hatchback - szkoda tylko, że jest wielkościowo porównywalny z Octavią kombi. Każdemu podoba się do innego (gusta i guściki). Jak dla mnie Sportback to coś innego aniżeli większość aut jakie widze na drogach (także jeden z powodów dlaczego wybrałem). Mi np. nowy Colt się nie podoba - dla mnie takie małe autka to puszki śmierci, a kobietom się podoba i nikt im tego nie wytyka :) .