[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Nie działa centralny, podświetlenie wnętrza i radio
kumpel - 02-06-2011, 17:57
Witam,
Podłączaliśmy wzmacniacz w galancie 99r., sedan. Po przejechaniu 20 kilometrów radio zaczęło gorzej grać, po chwili przestało grać, a jeszcze po chwili zgasły zegary, oświetlenie wnętrza, śwatła w drzwiach, zegarek, elektryczna antena, nie działa centralny zamek, klimaronik ustawia się w tryb auto.
Wzmacniacz był już wcześniej w tym samochodzie, tylko na chwile musieliśmy go wyjąć.
Odłączyliśmy całkowicie wzmacniacz od aku.
Wymieniliśmy jeden bezpiecznik w skrzynce w środku samochodu od zegara, silnika anteny, radia (górny rządek, 4 bezpiecznik licząc od lewej i od prawej strony).
Jakiś czas świeciły się same wskazówki od zegarów, ale reszta nie działała.
Reszta bezpieczników w środku i przy silniku dobra, wszystkie wyjmowaliśmy.
Wyruszyliśmy do elektryka, wskazówki zgasły.
Elektryk nic nie znalazł, sprawdził tylko czy jest prąd w bezpiecznikach. Był wszędzie. stwierdził że on nie wie i nie pomoże, czyli pojechaliśmy na pusto
Później zauważyłem, że nie działa światło postojowe przednie lewe. Żarówka jest dobra.
A najdziwniejsze jest to, że w kostce od radia jest prąd , przynajmniej na jednym kablu.
Co jeszcze można sprawdzić??
plecho1 - 03-06-2011, 07:28
A kiedy podłączaliście radio w tym aucie i czy sami to robiliście, bo chyba nie jest oryginalne?
Jeśli podłączaliście sami to w jaki sposób, poprzez dokupioną przejściówkę czy we własnym zakresie łączyliście kable? Pytam o to bo czasem ludzie zamiast masy, której oryginalnie nie ma w kostce auta, podłączają jako masę kabel od sterowania ściemnianiem radia bo przy wyłączonych pozycjach działa jak masa. A po włączeniu świateł w aucie zaczynają się dziać różne cyrki.
W kostce od radia napięcie powinno być na dwóch przewodach, na jednym ciągle a na drugim po przekręceniu kluczyka na którąś z pozycji. Jeśli radio jest właściwie podłączone i nie ma funkcji działania na jednym zasilaniu to tylko przy jednym zasilaniu się nie włączy.
kumpel - 03-06-2011, 07:59
Radio jest zamontowane kilka miesięcy przez dokupioną przejściówkę na kostki ISO.
Radio nie oryginalne, Alpine. Podłączone jest tak, że gra nawet bez kluczyka.
Kolega sam podłączał to radio i nie wiem dokładnie jak robił, ale faktycznie był czarny kabel z masą dodatkowy, tzn. nie w kostce i mówił że był on podczepiony do ramki radia.
Wiem, że powinno być napięcie na dwóch przewodach, ale wtedy jakoś nie pomyślałem żeby sprawdzić. Chciałem tylko sprawdzić co to jest ten dodatkowy przewód i miernikiem podłączyłem się do + w kostce. Czyli można powiedzieć że sprawdzenie zasilanie na tym jednym kablu było trochę przypadkowe
plecho1 - 03-06-2011, 08:06
kumpel napisał/a: | Chciałem tylko sprawdzić co to jest ten dodatkowy przewód i miernikiem podłączyłem się do + w kostce. Czyli można powiedzieć że sprawdzenie zasilanie na tym jednym kablu było trochę przypadkowe |
O jaki dodatkowy kabel ci chodzi?
Mógł też paść jakiś przekaźnik odpowiedzialny za wymienione przez ciebie odbiorniki, w tych autach prawie wszystko idzie przez przekaźniki. Przydał by się schemat instalacji by prześledzić te niedziałające obwody.
kumpel - 03-06-2011, 08:09
Cały czas mowa o jednym. Czyli tym z masą, który był podczepiony do ramki.
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale wyświetlacz w radio wygaszał się, Ja myślałem, że to wina radia.
[ Dodano: 03-06-2011, 08:15 ]
plecho1 napisał/a: | Mógł też paść jakiś przekaźnik odpowiedzialny za wymienione przez ciebie odbiorniki, w tych autach prawie wszystko idzie przez przekaźniki. Przydał by się schemat instalacji by prześledzić te niedziałające obwody. |
Mam opis skrzynek z bezpiecznikami, tej w środku i przy silniku.
Obwody które nie działają idą tylko przez bezpieczniki.
plecho1 - 03-06-2011, 08:15
Możliwe że jeśli był podłączony do ramki a nie do karoserii auta to albo w ogóle nie działał a masa szła przez kabel antenowy albo jeśli działał to połączenie zawiodło i dlatego radio w ogóle nie działa. Trzeba go przykręcić do jakiegoś metalowego elementu w miejscu gdzie siedzi radio.
kumpel - 03-06-2011, 08:18
Podłączyłem antenę, żeby była masa, ale radio nadal nie grało.
Przy wyłączonym zapłonie masa w tym dodatkowym kablu jest, więc musi być on podłączony gdzieś do karoserii.
plecho1 - 03-06-2011, 08:22
Zasilenie radia trzeba dokładnie sprawdzić czy na pewno jest + i -. Jeśli zasilenie będzie ok to padło radio lub bezpieczni w nim. Jeśli radio się nie włącza to albo wina radia albo jego zasilenia, innej opcji nie ma.
kumpel - 03-06-2011, 11:51
Awaria usunięta. Inny elektryk znalazł przyczynę.
Coś się poluzowało w skrzynce przy silniku pod tą żółtą oprawką z dwoma bezpiecznikami.
Luka90sz - 07-07-2013, 10:42
Mam problem, przestało mi świecić oświetlenie zegarów, pozostałe wszystko działa, podświetlenie klimatronika również, żarówki w zegarach sprawne, bezpieczniki pod maską i w kabinie sprawdzone, co może być?
plecho1 - 07-07-2013, 23:14
Może nie łączy styk zasilający podświetlanie licznika w kostce od wiązki licznika wpinanej w licznik.
koller - 08-07-2013, 00:43
sprawdz mase w lampach i do kabiny czy plecionka masowa nie jest przerwana
Iron.Falcon - 08-07-2013, 07:54
Podłącze się pod ten temat :
zauważyłem dziś, że zamykając auto ( nie mam pilota ) siłownik tylnych lewych drzwi otwiera zawsze, jednak nie za każdym razem daje radę zamknąć. Słychać jak zamyka... i wraca z powrotem. Czy jest sens abym rozbierał boczek i próbował coś tam działać z jakimś WD itp... ? czy po prostu siłownik się "skończył" - kupić i wymienić
rychuuu - 30-07-2014, 12:09
Odgrzewam kotleta.
Mam podobny problem co autor tematu.
Nic nie bylo grzebane, wszystko dzialalo jak nalezy i nagle centralny nie dziala, lampki tez, klima na auto i ciagle spada na obrotach - wiec bezpiecznik w zoltej ramce sprawdzilem, jak koledzy tu napisali.. spalony. Podmianka i znowu spalony.. tak wiec wymiana nje pomaga bo go odrazu przepala.. radio odlaczylem, zapalniczke wyjalem.. dalej jest gdziez zwarcie - jakies pomysly?
belofrsh - 15-02-2015, 14:27 Temat postu: Problemy z elektryką !! Witam, od wczoraj elektronika zaczęła wariować przestało działać radio,klima po przekręceniu na zapłon sama ustawia tryb auto i zwiększa moc nawiewu, przestał działać centralny a jak chce go zamknąć z pilota to migają tylko kierunki, przestało świecić oświetlenie wnętrza...Sprawdziłem bezpieczniki/przekaźniki i niby są dobre.Co robić ?
|
|
|