[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Jak podnieść zawieszenie w Galancie
robertdg - 25-10-2009, 19:14
Marcino, i tutaj jest juz roznie bo sa rozne gatunki stali i jedna jest lekka inna zas ciezka, aluminium zawsze jest okolo 3 razy lzejsze od stali, wyobraz sobie walec wielkosci piasty osadczej kola o wysokosci 50mm, to zawsze jest dodatkowy ciezar obciazajacy zawieszenia, no chyba ze bedziesz probowal drylowac ta stal, jednoczesnie zmniejszajac jego mase i oslabiajac go, ponadto aluminium poza podstawowymi zaletami chocby takimi jak to ze nie koroduje jest latwiejsze w obrobce, a potrafi byc wytrzymalsze od stali, dlatego lepiej wydac pare grosza wiecej i zrobic dystanse aluminiowe jak juz sie ktos chce na to decydowac
fj_mike - 25-10-2009, 19:38
Użycie stali ma swoje wady i zalety.
Na plus to jest bardziej wytrzymała od alu, musi być dobrze zabezpieczona przed korozją. Dystans nie musi być stalowym klocem. Ograniczeniem jest tylko pomysłowość. Można pospawać jakąś puszkę, mogą to być dwa skręcone ze sobą kołnierze (dyski). Ważne aby to przemyśleć i zastosować odpowiednie grubości materiału.
Masa elementu stalowego to: objętość (pole podstawy x wysokość) x gęstość stali (metr sześcienny waży 7852kg (stal konstrukcyjna)).
robertdg - 25-10-2009, 19:48
Porównanie dla masy aluminium wzgledem stali, pełny krązek aluminium w gatunku PA6 o wysokości 50mm i srednicy talerza gornego kielicha oporowego sprezyny wazylby niecale 3kg, do tego nalezaloby odjac nawiercenie w srodku dziury (tak aby scianka kolnierza miala okolo 40mm)i dwoch dziur na szpilki mocujace, waga powinna sie zamknac w okolicy 2kg na jeden krazek, dla przykładu pelny krązek stali konstrukcyjnej wazylby nieco ponad 8kg, a po obrobce w granicach 6kg.
fj_mike - 25-10-2009, 20:13
robertdg napisał/a: | gdyz sa stopy aluminium bardziej wytrzymałe od stali |
Nie są, polecam np podręcznik z mechaniki technicznej
robertdg napisał/a: | gdyby tak nie było to nie robiliby w pełni aluminiowych naczep do przewozu materiałow ciezkich |
Na dzień dzisiejszy robi się nawet kadłuby promów długich na ponad 100m całkowicie z aluminium. Wszystko jest kwestią projektu konstrukcji. Skoro ma wytrzymać przewóz materiałów ciężkich, zostaje tak policzona i wytrzymuje.
Ja nie przekonuje do stali, jeśli ktoś ma możliwość, może jej użyć byle było to dobrze zrobione i z głową. Kwestia wyboru między dostępnością materiałów, narzędzi i finansów
BigTomala - 25-10-2009, 20:21
robertdg napisał/a: | gdyz sa stopy aluminium bardziej wytrzymałe od stali |
Od kiedy ?! Bo może od jakiegoś czasu coś się zmieniło A ja o tym nie wiem.
Proszę... nie siej zamieszania
P.S. Jeśli tak jest jak piszesz... oddaje swój dyplom na rozpałkę
jafo2 - 26-10-2009, 00:34
Hej miałem podobny problem.
Mam sportowe zawieszenie, a drogi w mojej okolicy to masakra.
Na wyjeździe z parkingu miałem wystającą studzienkę o którą zaczepiałem jak posadziłem kogoś z tyłu.
Dla mnie najprostszym rozwiązaniem była zmiana ogumienia na wyższe.
Miałem letnie 215/40/17 i zamieniłem na 225/45/17 i jest dużo lepiej, różnica średnicy opon wynosi 3 cm.
Jeśli chcesz podnieść o 2 cm myślę że da rade.
kalkulator opon
Anonymous - 26-10-2009, 22:31
Miałem ten sam problem wydawało się nie do rozwiązania z tylnym zawiasem do EAxW, chciałem nivo zmienić na sztywne (3 razy kupowałem używkę, która zdychała po miesiącu) i oczywiście z amorkiem nie było problemu tylko te sprężyny... W katalogach zero a jeśli już to cały komplet za kosmiczne pieniądze, pojechałem do kolegi, który pracuje IC i okazało się, że wprawdzie w ofercie IC nie występują ale ściągnął mi sprężyny KYB na tył, wysokość standard i żeby było ciekawiej zapłaciłem za nie 83,00zł polskie brutto/szt. Poszukaj więc w katalogu KYB sprężyn na przód do rekinka i znajomego w jakiejś sieciowej hurtowni, która ma dostęp bezpośredni do KYB Polska. A z wysokością przodu doskonale Cię rozumiem bo w lecie jeżdżę na sprężynach Eibacha, trakcja, wygląd śliczota ale w zimie masakra i uważać trzeba bardzo.
postrzepiony - 26-11-2009, 22:11 Temat postu: [EAx 97-04] Dziwne pytanie jak podnieśc Galanta ? Panie i Panowie, jako, że czasami jeżdżę na wieś i po dziurach mam pytanie czy moje auto to zniesie, ewentualnie jakie felgi i opony, żeby niedużym kosztem go podnieść chociaż ze 2 cm ? Pozdrawiam
packman13 - 26-11-2009, 22:17
Ja Ci proponuję specjalne gumy w sprężyny.
robertdg - 26-11-2009, 22:50
postrzepiony, zerknij na ten temat >>TUTAJ<<
swinks_UK - 26-11-2009, 23:02 Temat postu: Re: [EAx 97-04] Dziwne pytanie jak podnieśc Galanta ?
postrzepiony napisał/a: | Panie i Panowie, jako, że czasami jeżdżę na wieś i po dziurach mam pytanie czy moje auto to zniesie, ewentualnie jakie felgi i opony, żeby niedużym kosztem go podnieść chociaż ze 2 cm ? Pozdrawiam |
Masz 15'-tki to przejdź na 17'-tki, będziesz miał cal wyżej przy zachowanym profilu opony, ale zrobisz Gala "w balona" i będziesz miał do niczego komfort jazdy.
Rafal_Szczecin - 26-11-2009, 23:15
swinks_UK napisał/a: | Masz 15'-tki to przejdź na 17'-tki, będziesz miał cal wyżej przy zachowanym profilu opony, ale zrobisz Gala "w balona" i będziesz miał do niczego komfort jazdy. |
u mnie na 15'stkach stoi nizej, niz na 17'stce.
mitsu_pl - 27-11-2009, 00:36
1. założyć większy profil opony - bez różnicy czy to 15", 16" czy 17"
2. założyć mocniejsze sprężyny (jeżeli masz sedana 2.0 to załóż sobie sprężyny od 2.5 kombi)
3. gumy w sprężyny - to nie najlepszy pomysł, ponieważ często sprężyny przez nie pękają
4. poszukać sprężyn od modelu E88A - są mocniejsze - zauważyłem u siebie, że jak założyliśmy do naszego E88A z EAxx to stał o wiele niżej niż na seryjnych sprężynach - wniosek bardzo prosty!
|
|
|