To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Ogólne - MEGA SWAP :P

VirMan - 24-06-2009, 00:50

ok - zdjęcia nowego zegarka i elektroniki turbiny już za pare dni :] - może na zlocik już wezmę bebeszki :D
radzik8313 - 30-06-2009, 15:00

normalnie mistrzostwo to co zrobiles. pozdrAWIAM
gigant87 - 06-08-2009, 14:44

Jak Ci idą prace? Po cichu kibicuję Twojemu projektowi! :)
VirMan - 06-08-2009, 14:50

Chwilowy brak czasu , ale robi się komputer pokładowy i sterujący , planuję sterować sobie i gazem i wtryskiem , więc będize co tunningowac :) turbinka jest prawie gotowa , ale niestety nie wiem czy dam rade w tym miesiacu.
Anonymous - 06-08-2009, 15:19

VirMan napisał/a:
Chwilowy brak czasu , ale robi się komputer pokładowy i sterujący , planuję sterować sobie i gazem i wtryskiem , więc będize co tunningowac :) turbinka jest prawie gotowa , ale niestety nie wiem czy dam rade w tym miesiacu.

nie dasz, masz inne zajęcie :D :D :D

Anonymous - 18-08-2009, 21:41

no to by podgrzać temat teraz ja wrzucam jak wygląda mój oryginalny sprzęt grający w mojej sigmie dodam ze sterowany również z kierownicy

[ Dodano: 18-08-2009, 21:42 ]

[ Dodano: 18-08-2009, 21:45 ]

[ Dodano: 18-08-2009, 21:46 ]
[img][/img]

[ Dodano: 18-08-2009, 21:47 ]
http://www.fotosik.pl/pok...4b92d9951e.html

tadek-l - 04-09-2009, 19:29

Gratuluję. Szkoda że cienko u mnie z kasą. Ale może kiedyś. Od niedawna posiadam sigmę kombi i jak na razie to muszę inwestować w to co najważniejsze.
Anonymous - 04-09-2009, 19:32

O widzę nowy kolega na forum No witamy witamy!!!!!!!!!!!!!
VirMan - 13-09-2009, 13:37

Dobra :]

Wiele bojów i w ogóle , ale w końcu zabrałem się za zegarki i deskę , pierwszy etap za mną , czyli montaż kontrolek i przewodów , ( z pomocą słownika Mitsu -lukasz12 ) zlokalizowałem wszystkie potrzebne styki :) [ DZIĘKI - pracowałbym chyba do 2 rano :P ] efet taki jak widać poniżej , na początek trochę z roboty :)

robimy kontrolki :)

rozbebeszony wskażnik BRC - do przeróbki - doszedł jeden scalak

tutaj już jako ta biała gurduła na kablu

rozwałka deski - było bardziej ale zdjęcie nie wyszło :D

pozostało zrobienie małej elektroniki i wyprowadzenia kilku wskaźników. Nie widać jeszcze nowo dodanych świecących kontrolek świateł przeciwmgielnych , włączonych awaryjnych , oraz niskiego stanu oleju :) - ten czujnik jest rezystywny , więc będę mógł wyskalować wskaźnik poziomu oleju :D dodatkowo połączyłem przeciwmgielne z włączonymi swiatłąmi , jak nie ma świateł , nie ma przeciwmgiełek :)

wyrzuciłem obrzydliwy wskaźnik gazu i podświetla teraz ładnie poziom paliwa :) jak jade na benzynce to mam ikonke fuela na czerwono , a jak na gazie , to tak jak widać na zielono :)

w rzeczywistosci nie jest jasny , no można do kontrole porównać - po prostu robine w nocy :)

Dziś reszta będzie :]

[ Dodano: 13-09-2009, 13:45 ]
chyba zrobięłądnie poziom oleju jako ledy też na temperaturze oleju :) będzie taki słupek podświetlał , delikatnie na zelono jak duzo , na zółto jak bedize już mało a na czerwono jak bedzie całkiem za mało :) ale do tego komputerek musiałbym wsadzić :) no wiec to nie dziś ;)

Zajc3w - 13-09-2009, 14:07

Ładnie ładnie. Jak już tak kombinujesz to zrób regulację oświetlenia zegarów automatyczną. Pomiar światła gdzieś na desce, chyba jest nawet miejsce na czujnik światła. Regulacja oświetlenia zależna od tego + regulacja jasności ledów, które wstawiłeś. Przy okazji "komputerka" od poziomu oleju. To będzie wypas - wjedziesz do tunelu i deska sama się przygasi, żeby po oczach nie dawać :D :D :D :D
VirMan - 13-09-2009, 14:30

a spoko - będzie tak , pozatym radyjko zawsze na max będzie swiecić :) bo tak za dnia głupio działa :) - no i postojówki zrobię jako dzienne lampki :) ledy muszę wrzucic mocne i będą dzienne lampeczki :] - dziś zrobię układzik do załaczania tego ustrojstwa - chyba wsadzę komputerek :P mam taki testowy jeden , to i może go wykorzystam :)
Anonymous - 13-09-2009, 19:22

VirMan, dla mnie jesteś Mistrz I klasa powinieneś się o jakieś stypendium w Japonii starać!!!!!!!!!!!!
VirMan - 13-09-2009, 23:14

Dzś cały dzień kleiłem ukłąd na zwykłych scalakach itd :) ale mnie szlag trtafił :D rozrosła się ta bulwa jak dwie paczki zapałek i problemów milion :P robię komputer i koniec :P będzie komputerek będzie spokój ;) ale niestety to za tydzien najszybciej , więc chwilowo będę jeździł z kłębowiskiem kabli pod nogami :P
Zajc3w - 13-09-2009, 23:19

na jakim uC robisz kompa? AVR, PIC, 8051?? ARMA chyba nie zapodasz do takiego banału :D

[ Dodano: 13-09-2009, 23:23 ]
Banału ze względu na potrzebna moc obliczeniową. Ogólnie przeróbka wypasiona i jestem pod wrażeniem inwencji i uporu z jakim realizujesz swoje wizje

VirMan - 13-09-2009, 23:24

ATTiny :) a komputer do TCL i komp do turbiny i zapłonu to odpowiednio ATMega8 i ATMega16

[ Dodano: 13-09-2009, 23:25 ]
mega16 zrobie w C a poprzednie robie na ASM.