[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Jakie klocki hamulcowe polecacie?
Anonymous - 31-03-2009, 20:29
Zhan napisał/a: | maczek napisał/a: | [Zhan- ja mam odczucie ze wlasnie greenstuffy sa miekkie i sie szybciej scieraja jak standardy.
no ale to moze subiektywne odczucie |
no podobno nie sa to twarde klocki ale strasznie dra tarcze, moje zimmermany po 2 tys mialy juz wyczuwalny rant..
a Ty jakie masz tarcze? |
EBC gladkie pod te klocki. zrobilem na razie na nich jakies 10tys i dopiero sie rancik pokazal, a jezdze automatem wiec hamulec w ciaglym uzyciu i biora idealnie na calej powierzchni. osobiscie jestem baaardzo zadowolony.
czekoladka_1981 - 02-04-2009, 09:06
A może by tak posortować najlepsze komplety na przód do naszy miśków np:
1. Tarcza przód Brembo -------- klocki TRW lukas
2. ------------------------------------------klocki ATE
3. --------------------------------- --------klocki feroodo
4. Tarcza przód TRW Lukas ---- klocki TRW lukas
5. --------------------------------- --------klocki feroodo
6. ----------------------------------------- klocki ATE
7. Tarcza przód EBC ------------ klocki EBC
itd,itp. Aby nie szukać oddzielnie jakie klocki , lub jakie tarcze do gala?można jeszcze dodać np: tarcza 256mm , klocek 127,xmm lub 276mm-klocek 149,x będzie wiadomo czy przed liftem, czy po lifcie . Tak samo można opisać tył. np. tarczobębny 262mm klocki xxx,x
Kibloo - 02-04-2009, 12:04
ile płaciliście za Lucasa i gdzie?
xor - 22-04-2009, 11:02
textar
2 lata ponad mi jeździły, nie wiem ile u poprz. właściciela
hamował świetnie, nie brudziły zbytnio
teraz mam Lucasy (TRW), też fajnie hamuje, ale brudzą bardziej
z tyłu Ferrodo - bardzo brudzą
tucci - 22-04-2009, 21:03
A ja mam tarcze brembo i klocki feroodo i uklad hamuje tak se
I to pewnie dlatego, ze uklad sprzed liftu czyli jednotloczkowy.
I nie uwierze ze jakikolwiek Galant z hamulcami sprzed liftu hamuje zadawalajaco
sampler - 22-04-2009, 21:11
sama marka nie hamuje. Wazne jeszcze jest dopasowanie. Akurat nie ma lepszego zestawu od B + F jesli chodzi o skutecznosc.
A co do hamulcow przed liftem to ja nie narzekam ale o hamulce dbam 2x w roku przy przekladce kol.
Marcino - 23-04-2009, 23:02
Ja mam przód przedliftowe nacinane Speedmax + klocki Akebono, i uważam ze jest ok, moze i trzeba nacisnać mocniej niż w nowej corolli ale hamują za to ze ABS jeczy..:)
TYł tarcze Lukas + klocki chyba tez Lukas od Japaneze:)
A co do dbania to jak Sampler, raz w roku rozbieram, czyszcze, smaruje.
DamianBlue - 25-04-2009, 00:58
Witam,
Ja mam założone tarcze firmy mikoda (www.mikoda.pl), nawiercane i nacinane. Klocki ferrodo premium. Przejechane około 20 tys. Nic nie bije do tej pory. Minus taki, że tarcze mają tylko w wersji 256mm.
Anonymous - 28-04-2009, 21:27
Witajcie . Ja dzisiaj założyłem klocki na tył model Akebono c25003ake koszt po rabacie w intercarcie 60.84zł zobaczymy jak bedą sie sprawowały . chciałem trw(lucasy) ale Szczeciński intercars zaproponował mi trw GDB1127 i okazało sie że nie pasują dł ok ale szerokość za duża niestety intercars szczecinski notabene przy emilli plater jeszcze nigdy nie sprzedał mi dobrej cześci za pierwszym razem a jeszcze się nie nauczyłem chodzić do nich z wymontowanym podzespołem na przymiarkę . Jedyna z nimi korzyść to ,to że można zwracać do woli .
Natomiast prośba do was abyście mi podali model klocków na przód jakiegoś producenta TRW lub ATE do wersji przedliftowej wentylowane tarcze , niechce mi się wymontowywać znowu klocków żeby tym niedorajdom pokazywać . A są blisko i mają duży asortyment no i oczywiście rabacik dla mitsumaniaków choć chyba nie 29% jak widziałem na forum ( cena ze strony za ww klocki 78.10zł po rabacie 60.84zł to daje 22% o ile dobrze liczę).
ps.
Acha dodam że naprawiałem tłoczek zacisku tylnego i średnica tłoczka to 35mm a zestaw naprawczy (uszczelek ) jaki montowałem to FRE235003 zapomniałem producenta sprawdze i dopiszę .Może komuś się przyda taka informacja ja jej nie znalazłem i straciłem 20zł
ivp008 - 01-05-2009, 15:06
Ja mam tarcze brembo i klocki EBC greenstuff, nie moge doczyscic przednich felg, ale hamuja bardzo sprawnie. Dwa lata jeżdze na tym zestawie. Te same tarcze.
Zhan - 01-05-2009, 16:48
ivp008 napisał/a: | Ja mam tarcze brembo i klocki EBC greenstuff, nie moge doczyscic przednich felg, ale hamuja bardzo sprawnie. Dwa lata jeżdze na tym zestawie. Te same tarcze. |
to dziwne bo ja mam z tylu zestaw Brembo i EBC Greenstuff i nic mi nie brudzi...
felg pewnie juz nie doczyscisz, ja po zestawie klocki EBC i tarcze Zimmerman musialem dac felgi do renowacji tak sie brud zintegrowal z powierzchnia felgi, ze nie szlo doszorowac niczym :/
Wlasnie przed chwila zakonczylem montaz zestawu EBC na przodzie, tarcze gladkie, klocki Greenstuff, pierwsze wrazenie jest niesamowite, hamulce pomimo tego, ze nowe czyli troche zatluszczone (nie mylem tarcz) hamuja znacznie lepiej niz poprzedni zestaw (EBC + Speedmax), pedal jest wyzej i bez problemu daje sie doprowadzic do zalaczenia ABS-u (oczywiscie poki co nie szaleje z hamowaniem). Nie chcialbym zapeszyc ale mogloby tak zostac, to juz moj czwarty komplet w ciagu niecalego roku. Dla tych co maja problem z hamulcami powiem tylko, ze polowa sukcesu to solidny montaz. Ja po wielu zlych doswiadczeniach postanowilem zrobic to wlasnorecznie, zeszlo pol dnia ale oplacalo sie. Na prawde warto sie przylozyc do tego i na poczatek bardzo dokladnie oczyscic wszystkie powierzchnie styku, ja robilem to malymi szczotkami drucianymi zakladanymi na wiertarke. Przydaje sie tez czujnik zegarowy i to bardzo. Okazuje sie, ze ta sama tarcza przekladana na srubach ma rozne bicia, mi udalo sie znalezc ulozenie na ktorych obie tarcze maja bicie w okolicy 0,02 mm a byly takie pozycje, ze prawie 0,06 bylo. Efekt jest taki, ze pedal hamulca wchodzi jak w maselko (tfu, tfu zeby nie zapeszyc ) a poprzednio po kazdej zmianie, nawet u dobrych mechanikow czuc bylo na nowych tarczach minimalne wibracje, po prostu nikt nigdy mi nie sprawdzal bicia po zamontowaniu tarcz.
xor - 04-05-2009, 14:54
ehm, czy dobrze rozumiem : 4 zestaw klocków/tarcz w niespełna roku ?
ścigasz się na torze, czy jak ????
jeden kompet klocków mi ponad 2 lata wytrzymał, i jeszcze nie był całkiem zjechany...
jeśli EBC tak się ścierają, to serdecznie dziękuję
KaWu - 04-05-2009, 15:09
xor, myślę, że nie okres czasowy tu jest ważny a przebieg.
Jeżeli w ciągu np. kwartału robi 20k km to będzie wymienial i z 4x w roku.
Zhan - 04-05-2009, 15:14
nie jezdze na torze, wrecz przeciwnie, jezdze raczej spokojnie, nigdy nie mialem awaryjnego hamowania z predkosci wyzszej niz 80 km/h, na codzien staram sie hamowac jak najlzej, wydluzajac sobie droge hamowania
4 zestaw tarcz, klocki EBC trzymaly sie dobrze wiec zmienialem tylko tarcze
do scieralnosci klockow nie mam duzych zastrzezen, po 12 tys miejskiej jazdy automatem mialy gdubosc jakies 3/4 nowych... jedyne co mnie niepokoi to bruzdy na powierzchni klockow oraz male odklejenie sie okladziny na jednym
xor - 04-05-2009, 16:35
Dlaczego aż 4 razy tarcze ? wichrowały się ?
odklejona okładzina = klocki do wymiany
KaWu - oczywiście, że przebieg jest ważny, zakładałem 'przeciętne'. Oj, musiałby robić 160kkm rocznie, aby 4 razy musieć wymieniać klocki. Mało realne, prawda ?
|
|
|