[97-04]Galant EAxA/W - Soczewki w galancie EA
Anonymous - 06-11-2007, 11:44
drout napisał/a: | Jest lepiej, jaśniej ale liczyłem na więcej. |
dziwisz sie? wsadziles 6000K a przy tej cieplocie palniki zaczynaja gorzej oswietlac.
nie rozumiem dlaczego ludzie nie decyduja sie na 4300K
Anonymous - 06-11-2007, 11:51
Zastanawiałem się nad 4300 <ale poszedłem na łatwiznę za tłumem ludzi> (wszędzie 6000, 8000) nie wiem tylko jak można jeździć na barwie 10000 lub więcej.
Ale jak wsiadam do ojcowskiego samochodu to wtedy dostrzegam różnicę mimo że do tej pory wydawało mi się, że ma dobre światła. Jednak Xenon nawet 6000 daje dużo lepsze światło. No i chyba wiem co Tata dostanie pod choinkę (Xenony może wtedy zapodam 4300 dla porównania)
Anonymous - 06-11-2007, 18:11
no 10 000K po to zeby ladnie wygladalo a 6000K mysle ze tez bedzie spoko i bedzie i tak lepiej swiecic niz halogenki
drout jakiee kupiles?? za ile i gdzie?? ja mysle nad jednymi z najtanszych bo nie widze roznicy wiec po co przeplacac
Marcino - 06-11-2007, 18:21
arturro napisał/a: | drout napisał/a: | Jest lepiej, jaśniej ale liczyłem na więcej. |
dziwisz sie? wsadziles 6000K a przy tej cieplocie palniki zaczynaja gorzej oswietlac.
nie rozumiem dlaczego ludzie nie decyduja sie na 4300K |
Czy zestaw 4300 a 6000 rózni sie tylko palnikiem czy moze też przetwornice sa inne?
Jak sie spali to mozna wymienić na zarnik o innej temperaturze?
Jaka jest cena zarnika/ków bo wymienia sie chyba parami?
Pozdrawiam
Anonymous - 06-11-2007, 22:28
Marcino napisał/a: | Czy zestaw 4300 a 6000 rózni sie tylko palnikiem czy moze też przetwornice sa inne?
Jak sie spali to mozna wymienić na zarnik o innej temperaturze?
Jaka jest cena zarnika/ków bo wymienia sie chyba parami? |
rozni sie tylko palnikiem
mozna wymienic same zarowki
cena za philipsa d2s ok 100zl, d2r ok 120zl za szt. (czyli komplet ori zarowek prawie tyle co zestaw ksenonow na allegro).
philips i osram produkuje tylko 4300K, wszystkie inne to jakies dziwne firmy.
ksenony wymienia sie parami ze wzledu na barwe swiatla ktora sie zmienia wraz z dlugoscia swiecenia, tj. na poczatku swieca z zolta poswiata, po kilkuset godzinach zaczynaja swiecic na jasny blekitny, a pod koniec zycia na granatowo (az do rozowego).
dlatego wymieniamy parami aby jeden reflektor nie roznil sie od drugiego, nie ma to zadnego wplywu na prace.
Anonymous - 07-11-2007, 08:33
Ja zapłaciłem 480pln za siemensy. Ładne małe przetwornice i dobre wykonanie. Gość sprzedaje na allegro ma jeszcze boscha troszeczkę tańsze ale i troche wieksze przetwornice.
Anonymous - 07-11-2007, 13:02
siemens made in china
Krzyzak - 07-11-2007, 16:08
arturro napisał/a: | siemens made in china |
nie znaczy, ze gorsze
pamietam jak w pewnym momencie zobaczylem (a bylo to z 15 lat temu), ze moje adidasy sa made in china
sprawdzilem potem reszte par (a mialem sporo) i wszystkie byly china
nike bylo z singapuru
wazne jest, by byly wykonane z materialow najwyzszej jakosci i przeszlo koncowa kontrole
te buty wytrzymaly u mnie (katowane!!!) po 10 i wiecej lat
chinczycy tez potrafia pracowac wydajnie i precyzyjnie, sa tansi - podobnie jak polacy jeszcze kilka lat temu (teraz sa drozsi)
Anonymous - 07-11-2007, 17:04
Krzyzak napisał/a: | nie znaczy, ze gorsze |
o to akurat mi nie chodzi bo jak wiadomo wszystko praktycznie pochodzi z azji,
chodzi o to czy to prawidzyw siemens czy podrobka.
Anonymous - 08-11-2007, 09:16
ja stwierdzilem ze nawet tez zestawy po 500 i 700 zl sa tej samej jakosci wiec poszedlem po taniosci i wzialem za 300zl i odrazu zainstalowalem u kumpla i jestem bardzo happy
fajah - 19-12-2007, 16:45
z tego co pisze Renata to nie można wsadzić xenonów w miejsce zwykłych. czy należy się tego trzymać?
jaki jest ogolny koszt i trudnosc zamontowania xenonów? może ktoś jest z podlasia i moze pomoc?
Anonymous - 19-12-2007, 22:04
fajah napisał/a: | z tego co pisze Renata to nie można wsadzić xenonów w miejsce zwykłych. czy należy się tego trzymać? |
powinno sie tego trzymac ale w obecnych czasch i cenie za zestawy malo kto sie tego trzyma.
fajah napisał/a: | jaki jest ogolny koszt i trudnosc zamontowania xenonów? |
koszt "dobrego" zestawu to ok 600zl, trudnosc zadna oprocz wywiercenia dziorki w zaslepce reflektora, tej tylnej
fajah napisał/a: | może ktoś jest z podlasia i moze pomoc? |
podjedz do artura na juroweckiej, obok hali jagielloni do sklepiku z pierdolkami tuningowymi, on ci doradzi i pomoze zamontowac.
koza - 21-12-2007, 22:56
Do fajah to wynika z tego że lampa tj. klosz+odbłyśnik+źródło+osprzęt jest projektowana łącznie. Strumień świetlny który oświetla drogę nie pada tylko bezpośrednio ale wychodzi po wielokrotnych odbiciach z lampy. Jak wstawisz źródło które nie pasuje do zestawu to zmieniasz cały rozsył tzw krzywą rozsyłu światłości. Lampa traci sprawnośc i czy tempratura barwowa będzie 4300Kelwinów czy 6000 10000 różnice będą tylko w barwie.
Z głową z głową.
lans to lans.
Anonymous - 22-12-2007, 22:22
Nie zawsze koza, specjalnie zwrocilem na to uwage i katy zalamania (nizej na lewo, zeby nie oslepiac i wyzej na prawo, zeby doswietlic pieszych i znaki) zostaly zachowane Roznica jest "tylko" taka, ze swieca mocniej i inna barwa. No i trzeba zwrocic baczniejsza uwaga na ustawienie snopu swiatla, czyli skorygowac wysokosc i kat padania swiatla.
koza - 23-12-2007, 14:44
Bańka źródła powinna być zbliżona kształtem do poprzedniejbo to się uwzlednia w projekcie. Jeśli jest większa dł,szer żarnik ma inny kształt to rzutuje na sprawność.\
Jeśli to się zgadza to z tego co mnie uczyli powinno być ok. Może jeszcze trzeba zwrócić uwagę na temperaturę wewnątrz oprawy by nie następowało przegrzanie?
ko-za
|
|
|