[97-04]Galant EAxA/W - Galant 2.5 v6 M/T vs A/T - dynamika jazdy
KamilR10 - 02-04-2011, 14:14
Rafal_Szczecin napisał/a: | ja za hamownie placilem cos kolo 70 zeta. |
To nie dużo, pewnie najbliższą hamownię będę miał gdzieś w Poznaniu, myślę że w Gorzowie albo Zielonej Górze nie ma...
Rafal_Szczecin napisał/a: |
moje starcie z tip tronic'em wygladalo, tak, ze tip dostal jakies 2 dlugosci, moze troche wiecej. |
na wynik pewnie przekłada się wiele czynników, masa, opony, stan silnika itp. jak widać Galant Galantowi nie równy
mar111cin - 02-04-2011, 15:40
Kamil miał pasażera, za to u mnie był pełny bak paliwa, plus ok 30l gazu w butli lpg tak że masy się tym na pewno zrównały, bo Kamil widziałem że na rezerwie jechał.
Druga sprawa że ja od kiedy mam galanta, to nigdy się nie ścigałem i powiem wprost że pewnie mogłem mieć lepszy start jakbym tą technike dopracował.
Mimo wszystko jednak automat zawsze będzie trochę gorzej wychodził od manuala.
Z mojego auta jak to wyglądało to powiem tak, że widziałem jak Kamil zmieniał z jedynki na dwójkę, bo wtedy mój jeszcze ciągnął. U mnie nie było pewnie takiej straty czasowej przy zmianie z jedynki na dwójkę, ale jak już weszła dwójka to wtedy było widać różnice odejścia manuala.
a dodam jeszcze że na filmiku tego tak nie widać, ale z mojej perspektywy wydawało mi się, że zostaję dużo bardziej w tyle
marcinzam - 02-04-2011, 20:01
KamilR10 napisał/a: | pompec napisał/a: | Musisz go shamować... może ma ze 180 kucyków... czas by na to wskazywał... 1,2 sek. (a tak na prawdę więcej po to 160KM seryjnie) lepiej od katalogu do bardzo dużo... | Kiedyś się wybiorę, tylko słyszałem że lepiej jechać w kilka aut wtedy będzie taniej czy coś, ogólnie nie orientuje się jaki jest koszt hamowania auta?, kiedyś w internecie też znalazłem informacje o mocy Galantów, było podane coś takiego od 160 PS do 175, poszukam, może znajdę |
jeszcze się okaże że Rafal_Szczecin, nie ma najmocniejszego EA5A
wookash83 - 02-04-2011, 20:59
,moje starcie z tip tronic'em wygladalo, tak, ze tip dostal jakies 2 dlugosci, moze troche wiecej,
Rafal tylko z Toba jechałem w trybie automatu, natomiast z Dominikiem juz przy recznej zmianie biegow wiec stad te rozbieznosci..ogolnie ja zawsze mowilem ze tylko manual ale teraz jestem bardzo zadowolony a tez sie obawialem o osiagi jak widac na filmiku nie jest zle
maxx - 02-04-2011, 21:04
Witam . Mam zamiar kupic Galanta V6 i mam właśnie dylemat jakiego brać. Automatami jeździłem ponad 7 lat więc wiem co i jak. Chodzi mi o konkretna odpowiedź. Wiadomo że manual że startu bedzie lepszy ze wzgledu na start z wyższych obrotów. Ale chodzi mi o inna sytuację. Nie za każdym razem ruszamy z miejsca z piskiem opon. Jak wygląda sprawa jezli ruszamy z miejsca normalnie np do 20 km/h rozno a/t i m/t i w jednej chwili dajemy w pedal obydwoma autami. Chodzi mi o różnice nie startu z miejsca na ktorym wiadomo ze a/t straci a na konkretnej roznicy wynikającej z przełożeń. jest to dla mnie ważne gdyż ja lubie ostrzejsza jazde ale nie musze ruszac z piskiem i normalnie brał bym m/t ale feler jest taki ze ma nim jezdzic żona a jak bedzie a/t to obiecała znacznie sie dolożyć do auta i nie moge tego nie wziąśc pod uwagę
oczywiście chodzi mi tylko ze skrzynia tip tronic oraz jak to jest z ta jazda na pełnym gazie i na wysokich obrotach bez popuszczania gazu a jednoczesnie zmiana biegu ?? czy jest to dopuszczalna forma zmian biegu czy to jakas kombinacja juz ?
i czy gdzies sa dane fabryczne 0-100 2.5v6 z tip tronic a nie zwyklym automacie ?
Rafal_Szczecin - 02-04-2011, 21:34
marcinzam napisał/a: |
jeszcze się okaże że Rafal_Szczecin, nie ma najmocniejszego EA5A |
nikt nie powiedzial ,ze nie .
w tej chwili ze zmierzonych gali, moj jest najmocniejszym seryjnym autem, podkreslam seryjnym, poniewaz jest jeden zmierzony gal ( nie na forum ) , ktory ma 178KM lecz tam regulowany byl AFR ,natomiast u mnie nic nie bylo grzebane, jezeli sie okaze, ze ktos ma mocniejszego galanta, to nic ,tylko gratulowac, wiec czekamy na wynik z hamowni
KamilR10 - 02-04-2011, 21:54
Rafal_Szczecin napisał/a: | marcinzam napisał/a: |
jeszcze się okaże że Rafal_Szczecin, nie ma najmocniejszego EA5A |
nikt nie powiedzial ,ze nie .
w tej chwili ze zmierzonych gali, moj jest najmocniejszym seryjnym autem, podkreslam seryjnym, poniewaz jest jeden zmierzony gal ( nie na forum ) , ktory ma 178KM lecz tam regulowany byl AFR ,natomiast u mnie nic nie bylo grzebane, jezeli sie okaze, ze ktos ma mocniejszego galanta, to nic ,tylko gratulowac, wiec czekamy na wynik z hamowni |
Myślę że jeszcze za wcześnie na takie stwierdzenia Jak wybiorę się na hamownie będzie można powiedzieć coś więcej na ten temat Ale trudno będzie uzyskać podobny wynik, tym bardziej z silnika który już seryjnie ma 3 KM mniej
pompec - 02-04-2011, 21:57
ale 7s do setki nie bierze się z niczego...
KamilR10 - 02-04-2011, 22:06
No fakt, coś w tym jest, szybko leci ta wskazówka do setki:) Mało jest takich filmów na YouTube, więc trudno się odnieść do innych Galantów
pompec - 02-04-2011, 22:14
a porównanie z osiągami Rafała by nic nie dało? w sensie oszacowania mocy...
KamilR10 - 02-04-2011, 22:26
To byłoby ciekawe, ale z tego co pamiętam Rafał nie mierzył swojego czasu
Rafal_Szczecin - 02-04-2011, 22:27
najpierw to ja musze zrobic filmik
a teraz na 17'stkach auto wolniejsze w porownaniu do 15'stek
bo te 7s to na stalowkach si ?
KamilR10 - 02-04-2011, 22:37
Rafal_Szczecin napisał/a: |
a teraz na 17'stkach auto wolniejsze w porownaniu do 15'stek |
po założeniu felg też sprawdzałem, wyszło podobnie, różnice praktycznie nie zauważalne, maks jakieś 0,4 s rożnicy
Rafal_Szczecin napisał/a: | bo te 7s to na stalowkach si ? |
tak to było na stalówkach
Owczar - 02-04-2011, 22:40
pompec napisał/a: | a porównanie z osiągami Rafała by nic nie dało? w sensie oszacowania mocy... |
Ja dzisiaj nie miałem co robić i oszacowałem z fusów, że Galant Kamila na 185KM.
Panowie, czytam, czytam i myślę, że wystarczy, bo za chwilę wyjmiecie miarki i zaczniecie mierzyć co innego. Dyskusja nt dynamiki manuala i automatu już dawno się skończyła, a teraz zaczęły się dywagacje.
Co tu w ogóle porównywać? Co to za pomiary? Żeby porównywać dwa wyniki, pomiar trzeba zrobić w identycznych warunkach. Powtórzyć kilka razy. Taka próba była i wyszło, że manual jest szybszy, ma większą sprawność więc nie ma się co dziwić. Sztuka Kamila jest rzeczywiście bardzo zadbanym autem, zresztą egzemplarz Marcina też, więc uważam temat za wyczerpany.
Wykres z hamowni jest obarczony dużym błędem i ma sens w przypadku sprawdzenia przed i po modyfikacjach, ew jeśli 2 auta są hamowane jeden za drugim w tej samej hamowni. Co za różnica czy Kamila galant ma więcej czy mniej koni od Rafala? On zasuwa i to jest najważniejsze.
Temat uważam za wyczerpany.
|
|
|