To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] tarcze hamulcowe

oloolosz - 03-04-2009, 22:08

do mojego speca niema mikoda na przod,tylko tyl,na przod zalozylem brembo tarcze,klocki ferodo
Sylwan - 07-04-2009, 00:24

A czy wymiana tarcz i klocków to trudna sprawa i czy możan sobie samemu poradzić???
mlun - 07-04-2009, 18:08

Jeśli nigdy czegoś takiego nie robiłeś to wiadomo że możesz mieć jakieś problemy (ale człowiek się na czymś uczy:P). Natomiast z tego co mi wiadomo aż tak trudną czynnością to nie jest jeśli się ma pojęcie o majsterkowaniu.
Student - 07-04-2009, 21:32

Jeżeli się ma pojęcia jak zdjąć koło i i jak odkręcić jarzmo zacisku to też nie ma problemu, problem może być z cofnięciem tłoczka zacisku, JA do tego używam ścisku stolarskiego przez drewno napieram i sie cofa.

Inaczej:
Jak zrobiłeś już dziecko to i z wymianą klocków sobie poradzisz.

szolim27 - 19-04-2009, 13:22

Witam serdecznie. Powiedzcie mi koledzy jaka jest średnica tarcz hamulcowych przód do Cari 1.6 `99 przed liftem? Palnuje kupić tarcze Mikody - nacinane i nawiercane i do tego klocki Ferodo premium. Myslałem też nad tarczami Zimmermanna Sprort, ale doszedłem do wniosku, że za dużo wydatków, a za mało kasy....
mlun - 19-04-2009, 14:10

236mm czy jakoś tak. Dokładnie nie pamiętam ale napeno w granicach 23xmm.
crimi - 20-04-2009, 02:54

szolim27 napisał/a:
Witam serdecznie. Powiedzcie mi koledzy jaka jest średnica tarcz hamulcowych przód do Cari 1.6 `99 przed liftem? Palnuje kupić tarcze Mikody - nacinane i nawiercane i do tego klocki Ferodo premium. Myslałem też nad tarczami Zimmermanna Sprort, ale doszedłem do wniosku, że za dużo wydatków, a za mało kasy....

Tu masz aukcje z tarczami >>KLIK<<

I Ferodo Premier, a nie Premium :twisted:

szolim27 - 20-04-2009, 14:04

Dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam
herflik95 - 20-04-2009, 21:14

Panowie czy w waszych Carsimach tarcze hamulcowe przednie sa przykręcane??? skąd takie pytanie??? zauważyłem u siebie ze jak zdejme hamownik to tarcza moge zdjąć, czy to jest normalne???
crimi - 21-04-2009, 02:51

herflik95 napisał/a:
Panowie czy w waszych Carsimach tarcze hamulcowe przednie sa przykręcane??? skąd takie pytanie??? zauważyłem u siebie ze jak zdejme hamownik to tarcza moge zdjąć, czy to jest normalne???

Jak najbardziej. Poniewaz tarcze dociska kolo. Wiec sama wymiana tarcz jest prosta.

herflik95 - 21-04-2009, 08:19

crimi, uspokoiłeś mnie a juz myslałem ze coś urwałem :oops:
kubas - 20-02-2010, 14:21
Temat postu: ZIMMERMANN
Witam. Chciałbym poruszyć jeszcze raz temat tarcz hamulcowych. Mało jest pisane na temat tarcz marki ZIMMERMANN. Co o tym sądzicie? Za niedługo czeka mnie wymiana. W jednej z hurtowni gość bardzo polecał tarcze tej firmy. Zapewniał, że jakościowo przewyższają takie firmy jak ATE, TRW czy BREMBO.
Co sądzicie o klockach hamulcowych TRW. Chciałbym u siebie zastosować kombinacje: klocki TRW i tarcze ZIMMERMANN. Co myślicie na ten temat?

robertdg - 20-02-2010, 16:43

kubas, powinieneś być zadowolony, co prawda w Galancie, ale posiadam tarcze Zimmerman, a klocki ATE, klocki TRW takze sa dobrym wyborem.
kubas - 20-02-2010, 18:09

robertdg dzięki za radę. Chciałbym zaczerpnąć jak najwięcej opinii użytkowników, żeby się przekonać co do marki. Z wymianą tarcz miałem już jedno nieciekawe doświadczenie. Zaraz po kupnie zwichrowały się, dlatego teraz chciałbym dobrać jak najlepsze, żeby nie powtórzyć tego przypadku. W końcu hamulce to podstawa. Pozdr
gulgulq - 20-02-2010, 18:24

Student napisał/a:

Inaczej:
Jak zrobiłeś już dziecko to i z wymianą klocków sobie poradzisz.

:mrgreen: kurka wodna
ja tam ojcem jeszcze nie jestem ale klocki sam wymieniałem :D