[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Rozpórka przednia, górna
m6riano - 28-04-2011, 21:55
raddex napisał/a: | kuzi napisał/a: | Ponoć straszna tandeta...też sie na to napalałem wcześniej...zapomnij jednym słowem. |
Czy ktoś mógłby rozwinąć szerzej temat dlaczego tandeta?
Czy nie spełnia swojego zadania?
Czy po prostu wygląda mało atrakcyjnie?
Też nad nią się zastanawiałem. |
Wystarczy pomyśleć logicznie-
niska cena-słaba jakość wykonania
niska cena-niski koszt surowców
Rozpórka ma za zadanie trzymać sztywno kielichy(zwłaszcza na zakrętach), więc skoro jest wykonana z metalu który będzie pracował bo jest za miękki to ta konkretna rozpórka może ci służyć tylko jako gadżet w opcji "wiejski tiunink";-)
krótko mówiąc nie będzie służyć do tego do czego jest stworzona.
SPIDER-ek - 28-04-2011, 23:09
Własnie sam zastanawiałem się nad rozpórką, ale bardziej nad jej właściwościami w samochodzie.
Moim zdaniem żeby to coś spełniało swoją rolę to całe zawieszenie musi być odpowiednie, a do standardowego to taka rozpórka będzie służyła chyba bardziej za gadżet niż cokolwiek poprawi w samochodzie, bo napewno nic nie usztywni chyba że uszczupli portfel:)
Juiceman - 28-04-2011, 23:35
Poprawić poprawi pytanie na jak długo ( kiedy ją wygnie i zrobi się banan?). Tak czy siak jeśli to coś zakupicie, od razu szykujcie się na wzmocnienie owych ringów na kielichy - bo będą się wyginać jak z plasteliny
swinks_UK - 29-04-2011, 07:48
Przemku, nie piszesz o ori rozpórce, prawda? Jakie wyginanie ringów...?
Tam raczej nic się nie wygina, wierz mi.
Jedyny możliwy słaby punkt, to podróbki gdzie poprzeczka zrobiona z cienkiej stalowej rurki, lub aluminium.
mar111cin - 29-04-2011, 08:38
pytanie czy jazda z tą podpórką jest wyczuwalnie inna niż bez niej?
bo chyba nikt tutaj galantem nie jeździ po torze ?:>
Juiceman - 29-04-2011, 08:53
swinks_UK napisał/a: | Przemku, nie piszesz o ori rozpórce, prawda? Jakie wyginanie ringów...? |
Nie no mówię o tej rozpórce za 125zł widziałem w 2 już autach jak ładnie się wyginają xD
mar111cin Tak jest mega różnica na plus z rozpórką , no chyba, że jeździsz 50km/h i żadko wyprzedzasz tiry:P wtedy nie odczujesz żadnej różnicy
mar111cin - 29-04-2011, 09:21
możesz coś napisać o odczuciach ? jak to się objawia?
bo szczerze to nigdy z czymś takim nie jeździłem, niby usztywnia to auto, ale jak to się odczuwa?
Juiceman - 29-04-2011, 09:25
Głupi przykład, wyprzedzanie tirów - mniejsze "rzucanie" autem na boki, możesz szybciej wejść w ciaśniejsze zakręty. Czuć, że auto jest sztywniejsze przy szybkich zakrętach. Uczucie lepszego trzymania się drogi w zakrętach. Przynajmniej ja tak mam. Popytaj kto ma w Lubuskim gala z rozpórką i się przejedźcie. : )
mar111cin - 29-04-2011, 09:49
aż pomyśle nad taką rozpórką
tylko jeszcze jedno mnie zastanawia, czy w przypadku jakiejś przygody (czyt. spotkanie z krawężnikiem 1stopnia, albo strzał z boku) taka rozpórka nie sieje jeszcze większego spustoszenia z geometrią samochodu ?
Owczar - 29-04-2011, 10:16
kuzi, na przyszłość użyj szukaj zanim założysz nowy temat.
Hugo - 29-04-2011, 11:57
Juiceman napisał/a: | od razu szykujcie się na wzmocnienie owych ringów na kielichy - bo będą się wyginać jak z plasteliny | To co, kielichy tak się wyginają podczas jazdy, że mogą wygiąć mocowanie rozpórki?
robertdg - 29-04-2011, 12:59
Hugo
Miałeś napisane wyżej, materiał z którego wykonana jest rozpórka jest jak plastelina, nie jest w stanie przeciwdziałać naprężeniom, więc się poddaje.
Hugo - 29-04-2011, 15:32
robertdg czy Ty zrozumiałeś mój post?
robertdg - 29-04-2011, 15:38
Hugo inaczej to ujme, przy samym dokręcaniu talerza rozpórki, owy talerz potrafi się powyginać pod siła momentu dokręcenia nakrętek
Owczar - 29-04-2011, 15:53
Robert, ale chyba chodziło o to czy kielichy aż tak pracują. Aż tak może i nie, ale wystarczy przemieszczenie o 2-3 mm na szczycie kielicha. Rozpórka może się odkształcić i tak pozostanie do kolejnego ostrego manewru, po którym odkształci się inaczej. Ale to nie są aż tak duże siły, bo karoseria ma pewną sztywność a rozpórka ma zapobiegać tym minimalnym ruchom, które zmieniają geometrię.
|
|
|