To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Rozpórka przednia, górna

m6riano - 28-04-2011, 21:55

raddex napisał/a:
kuzi napisał/a:
Ponoć straszna tandeta...też sie na to napalałem wcześniej...zapomnij jednym słowem.

Czy ktoś mógłby rozwinąć szerzej temat dlaczego tandeta?
Czy nie spełnia swojego zadania?
Czy po prostu wygląda mało atrakcyjnie?

Też nad nią się zastanawiałem.

Wystarczy pomyśleć logicznie-
niska cena-słaba jakość wykonania
niska cena-niski koszt surowców
Rozpórka ma za zadanie trzymać sztywno kielichy(zwłaszcza na zakrętach), więc skoro jest wykonana z metalu który będzie pracował bo jest za miękki to ta konkretna rozpórka może ci służyć tylko jako gadżet w opcji "wiejski tiunink";-)
krótko mówiąc nie będzie służyć do tego do czego jest stworzona.

SPIDER-ek - 28-04-2011, 23:09

Własnie sam zastanawiałem się nad rozpórką, ale bardziej nad jej właściwościami w samochodzie.

Moim zdaniem żeby to coś spełniało swoją rolę to całe zawieszenie musi być odpowiednie, a do standardowego to taka rozpórka będzie służyła chyba bardziej za gadżet niż cokolwiek poprawi w samochodzie, bo napewno nic nie usztywni chyba że uszczupli portfel:)

Juiceman - 28-04-2011, 23:35

Poprawić poprawi pytanie na jak długo ( kiedy ją wygnie i zrobi się banan?). Tak czy siak jeśli to coś zakupicie, od razu szykujcie się na wzmocnienie owych ringów na kielichy - bo będą się wyginać jak z plasteliny ;)
swinks_UK - 29-04-2011, 07:48

Przemku, nie piszesz o ori rozpórce, prawda? Jakie wyginanie ringów...? :shock:
Tam raczej nic się nie wygina, wierz mi. :wink:
Jedyny możliwy słaby punkt, to podróbki gdzie poprzeczka zrobiona z cienkiej stalowej rurki, lub aluminium.

mar111cin - 29-04-2011, 08:38

pytanie czy jazda z tą podpórką jest wyczuwalnie inna niż bez niej?
bo chyba nikt tutaj galantem nie jeździ po torze ?:>

Juiceman - 29-04-2011, 08:53

swinks_UK napisał/a:
Przemku, nie piszesz o ori rozpórce, prawda? Jakie wyginanie ringów...? :shock:

Nie no mówię o tej rozpórce za 125zł widziałem w 2 już autach jak ładnie się wyginają xD

mar111cin Tak jest mega różnica na plus z rozpórką :) , no chyba, że jeździsz 50km/h i żadko wyprzedzasz tiry:P wtedy nie odczujesz żadnej różnicy :wink:

mar111cin - 29-04-2011, 09:21

możesz coś napisać o odczuciach ? jak to się objawia?
bo szczerze to nigdy z czymś takim nie jeździłem, niby usztywnia to auto, ale jak to się odczuwa?

Juiceman - 29-04-2011, 09:25

Głupi przykład, wyprzedzanie tirów - mniejsze "rzucanie" autem na boki, możesz szybciej wejść w ciaśniejsze zakręty. Czuć, że auto jest sztywniejsze przy szybkich zakrętach. Uczucie lepszego trzymania się drogi w zakrętach. Przynajmniej ja tak mam. Popytaj kto ma w Lubuskim gala z rozpórką i się przejedźcie. : )
mar111cin - 29-04-2011, 09:49

aż pomyśle nad taką rozpórką ;)
tylko jeszcze jedno mnie zastanawia, czy w przypadku jakiejś przygody (czyt. spotkanie z krawężnikiem 1stopnia, albo strzał z boku) taka rozpórka nie sieje jeszcze większego spustoszenia z geometrią samochodu ?

Owczar - 29-04-2011, 10:16

kuzi, na przyszłość użyj szukaj zanim założysz nowy temat.
Hugo - 29-04-2011, 11:57

Juiceman napisał/a:
od razu szykujcie się na wzmocnienie owych ringów na kielichy - bo będą się wyginać jak z plasteliny
To co, kielichy tak się wyginają podczas jazdy, że mogą wygiąć mocowanie rozpórki? :shock:
robertdg - 29-04-2011, 12:59

Hugo :roll:

Miałeś napisane wyżej, materiał z którego wykonana jest rozpórka jest jak plastelina, nie jest w stanie przeciwdziałać naprężeniom, więc się poddaje.

Hugo - 29-04-2011, 15:32

robertdg czy Ty zrozumiałeś mój post?
robertdg - 29-04-2011, 15:38

Hugo inaczej to ujme, przy samym dokręcaniu talerza rozpórki, owy talerz potrafi się powyginać pod siła momentu dokręcenia nakrętek
Owczar - 29-04-2011, 15:53

Robert, ale chyba chodziło o to czy kielichy aż tak pracują. Aż tak może i nie, ale wystarczy przemieszczenie o 2-3 mm na szczycie kielicha. Rozpórka może się odkształcić i tak pozostanie do kolejnego ostrego manewru, po którym odkształci się inaczej. Ale to nie są aż tak duże siły, bo karoseria ma pewną sztywność a rozpórka ma zapobiegać tym minimalnym ruchom, które zmieniają geometrię.