Carisma - Techniczne - Jak rozpoznać czy to wtryski czy zawory?
Budrys - 18-04-2009, 17:54
sudan napisał/a: | jedna rzecz nie daje mi spokoju. chodzi mi o moment przejscia silnika z niestukotu w stukot.
nie jest to stopniowo narastajace stukanie w miare rozgrzewania silnika tylko : zapalam zimny silnik rano,obroty sa podwyzszone ( ssanie) silniczek chodzi jak malina. nagle hop i zaczyna sie walenie-- obroty spadaja od razu w dol i jest juz tak caly czas. to stukanie wlacza sie jak wylacznikiem-- to jest dziwne tak samo masz demeone, ? |
Ja tak mam.
kilim - 21-04-2009, 21:56
mój msx też tak ma dzwięk bardzo podobny jak z filmików i to po odpaleniu
ale u mnie wyraznie słuchać 1 stukający nie aż tak naszczęście
jak maska zamknieta to wogóle nie słychać
jak zaczyna stukać auto niema pełnej mocy nie wkręca się
to jakaś wada tych silników
mlun - 21-04-2009, 22:47
To masz troche inny przypadek bo nikt o spadku mocy nie mówi. Pozatym oba silnik jednak troszkę sie różnią.
demeone - 21-04-2009, 23:09
Ja spadek mocy mam co prawda ale to moze byc katalizator bo sonde lambda juz zmienilem jak i swiece. Katalizator musi troszeczke poczekac. Podejrzane tez sa u mnie fajkocewki bo kazda inny pomiar dala.
mlun - 22-04-2009, 09:43
Ale masz spadem mocy gdy stuka czy cały czas?
kilim - 22-04-2009, 22:17
spadek mocy jest tylko wtedy gdy stuka
silniki maja takie same popychacze - orientowałem się bo bendę to wymieniał
oba mają sporo wspólnego głowice są podobne
inne wałki wtryski itp ale reszta jest podobna
wydaje mi się żę niema odpowiedniego sprężania na ten moment
brak mocy powyżej 5000 a normalnie jest lekkie wbicie w fotel i jazda do 8000
z dołu też nie to samo
demeone - 23-04-2009, 07:33
U mnie to raczej caly czas jest ten spadek. A to stukanie to czasami sie samoistnie wyłacza tak jak juz bylo pisane w tym temacie. Np stoje na swiatlach stuka i nagle przestaje wtedy cichutko chodzi silnik i po chwili znowu stukanie. Troche to irytujace ten dzwiek diesla bo nie przepadam za dieslami
mlun - 23-04-2009, 15:19
Hymm to sam już nie wiem. Mi też postuka czasem ale nie odczuwam żadnego spadku mocy.
demeone - 23-04-2009, 16:14
Ale tak jak pisalem to moze byc katalizator bo na badaniach nie chcial mi przejsc spalin.
mlun - 23-04-2009, 17:50
No jeśli jest przymulony cały czas to bardzo prawdopodobne. Odrazu mi się to nasunęło.
Ginger1021 - 23-04-2009, 22:51
Witam, umieszczam swój kolejny filmik ale to już po konkretnym rozgrzaniu. Jest to najcichsza praca mojego silnika, no może zaraz po wymianie oleju ciszej chodził. Przygazówka dla porównania głośności dzwięku.
http://www.youtube.com/watch?v=X6nJ5Kfcrck
A zamuleń w swoim nie czuję. Czasem tylko czuć takie lekkie jakby przechodzenie w stan ekonomiczny- myślę że normalka.
janek156 - 10-05-2009, 23:08
Witam serdecznie kolegów Mam ogromna prośbe, problem jest identyczny jak u kolegi Ginger (stuki w silniku jak w linku powyzej) może ktoś wie jak sie z tym uporać, jakie są przyczyny tych nieregularnych stuków- bardzo prosze o pomoc i pozdrawiam
Morfi - 10-05-2009, 23:12
janek156, Prawie wszyscy to mają trzeba sie przyzwyczaić
|
|
|