To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Szpala85 i tym razem Galant

viader - 02-09-2009, 17:47

misiek-misiek napisał/a:
Trochę cię muszę zmartwić. NGK to jest górna półka

Dzięki, że mi wytłumaczyłeś czym się różni NGK od iskry...ale to chyba każdy na tym forum wie. W tym sęk, że może wytrzyma 50kkm, a może 20. Kiedyś jak nie było można kupić świec to się je tylko czyściło i jeździło dalej, co nie oznacza, że nie należałoby ich wymienić. Pisz co chcesz ale zwykłe świece iskrowe powinno się wymieniać co jakieś 25-30kkm. Ja wymieniam zawsze po takim przebiegu choć nie czuć objawów zużycia, mimo wszystko po założeniu nowych zawsze czuć poprawę na lepsze (do coraz gorszej pracy silnika na starych świecach stopniowo się przyzwyczajasz). Poza tym skoro producent zaleca do V6 zakładanie świec irydowych/wieloelektrodowych (czy jak się one tam zwą) to nie powinno się zakładać zwykłych iskrowych. Nie kupisz tych lepszych za 8zł ani nawet za 20 zł...Boli utrzymanie V6 to było go nie kupować, a nie potem odwalać druciarstwo wkładając świece nieprzewidziane przez producenta...

szpala85 - 03-09-2009, 07:01

viader napisał/a:
Boli utrzymanie V6 to było go nie kupować, a nie potem odwalać druciarstwo wkładając świece nieprzewidziane przez producenta...

nie aż tak strasznie boli :mrgreen:

misiek-misiek - 03-09-2009, 10:34

viader napisał/a:
Boli utrzymanie V6 to było go nie kupować, a nie potem odwalać druciarstwo wkładając świece nieprzewidziane przez producenta...

Po pierwsze nie boli- stać mnie na to dlatego kupiłem, bo jakby nie było stać to bym sobie kupił seicento.
Po drugie napisałem o Mitsubishi Space Star 1,3 do którego producent przewidział świece Denso ewentualnie NGK i kupiłem NGK o "producenckim" kodzie za 8 zł/szt, które u nas w zwykłym sklepie kosztują 18zł/szt (te same).
Po trzecie nie wiedziałem, że świece irydowe nie są świecami iskrowymi :shock: To wytłumacz co przeskakuje między elektrodami. Z chęcią się dowiem.

I po czwarte nie odwalam druciarstwa :D

Poza tym robimy tu OT i koniec dyskusji. Pozdrawiam nie urażając. :biggrin: :biggrin: :biggrin:

mkm - 03-09-2009, 14:34

Nie macie sie co napinac o swiece NGK.
Ot po prostu „chodza sluchy”, ze jakosc tych swiec gwaltownie spadla.
Czy to prawda, czy akcja marketingowa konkurencji czy zwykly zly dobor swiec tego nie wiem. Fakt, faktem sam wiele razy slyszalem „ze to juz nie to...”
Ja mialem przykaz zakupu swiec w serwisie-skonczylo sie na NGK i tez jest dobrze.

szpala85 - 03-09-2009, 17:16

Słuchajcie dostałem odp. od All-Parts :

Witam

Pniżej oferta cenowa na poszczególne elementy:

-przewody zapłonowe 178,- kpl. (JL)
-świece zapłonowe 47,- szt. (Denso PK20PR-P11)
-tłumik śrdkowy 370,- (Walker) dostęne na zamówienie

W razie dodatekowych pytań pozostję do Pańskiej dyspozycji.

jak myślicie ceny w miarę dobre ??

misiek-misiek - 04-09-2009, 12:34

co do wydechu, to masz kawałek do łodzi, bo jest taki koleś, który dorabia wydechy z blachy podwójnej grubości i na taki wydech już nie ma mocnych
potwierdzone :finga:

szpala85 - 08-09-2009, 22:11

i jeszcze fotki Forszaja :wink: z operacji " Wyciąganie silnika " :

i zadowolony pies :

NYSAN - 08-09-2009, 22:28

szpala85 napisał/a:

-tłumik śrdkowy 370,- (Walker) dostęne na zamówienie

jak myślicie ceny w miarę dobre ??

Jak dla mnie to kapkę przy dużo , deko dokładasz i masz z kwasa profi tłumik made by el-tec

szpala85 napisał/a:
i zadowolony pies :
[url=http://img136.images....th.jpg]Obrazek[/URL]

Przez chwilę myślałem że to pies Autor'a :mrgreen:

szpala85 - 09-09-2009, 13:17

Dzisiaj podczas czyszczenia przepustnicy w Nowym Colciaku wpadłem na genialny pomysł i wyjąłem na szybko silniczek krokowy i podmieniłem w moim Galusiu ........ :shock:
jak myślicie ... co sie stało .... :mrgreen:

Problemy z wolnymi obrotami znikły momentalnie !!! :shock:

ale o dziwo silnik krokowy z Gala na pinach ma idealne wartości .... a jednak jest padnięty :shock:

dobrze że kupiliśmy Colcika tak pewnie bym dalej szukał innej przyczyny :wink:

Koyocik - 09-09-2009, 13:19

Mądry po szkodzie, ale dodam swoje 3 grosze :) Zobacz, czy jest różnica jak kręcisz palcami jednym i drugim silniczkiem :)
szpala85 - 09-09-2009, 18:00

Koyocik napisał/a:
Zobacz, czy jest różnica jak kręcisz palcami jednym i drugim silniczkiem :)

kręcą się tak samo .....
zauważyłem tylko że ten Coltowy różni się od Galantowego jedną małą rzeczą ... ma krótszy ten brązowy grzybek ..... i najciekawsze jest to że pomimo tego mniejszego grzybka działa bardzo dobrze :wink:

lukne na alledrogo może znajde jakiś silniczek krokowy w rossądnej cenie :mrgreen:

a teraz czas na upgrade :
Galant dostał dzisiaj kurierem nowiuśkie świeczki :twisted: DENSO (wymiana już wkrótce )

szpala85 - 13-09-2009, 03:59

i w końcu nastała cisza :mrgreen: tłumik środkowy naprawiony ... łączny koszt naprawy to 4 żubry :twisted: ( 2 dla migomatu + 2 za pomoc i wypożyczenie kanału )

niestety podczas zdejmowania tłumika okazało się że w tym rejonie co pękła rura jest strasznie jeżeli chodzi o rudą , za tydzień jadę znowu i będziemy to czyścić i wspawamy trochę blachy ... tak na wszelki wypadek :wink:
Swoją drogą jak tam leci ta woda że to tak zgniło :roll: :?:

szpala85 - 13-09-2009, 23:36

dzisiaj czyli w niedzielę :lol: ( dobry dzień na zakupy co ? :lol: ) zakupiłem tarcze hamulcowe MIKODY nacinane i nawiercane :mrgreen:
łączny koszt = 252,21 zł

zaraz rozglądam się za zestawem naprawczym do przednich hamulców ( czyli te wszystkie gumki ) bo też przydało by się zmienić :wink: oraz za nowymi klockami hamulcowymi ( nowe tarcze to i nowe klocki ) bo te co kupiłem w IC jakiś czas temu mi się nie podobają ( jakieś badziewie mi wcisneli )

oraz czekam na silniczek krokowy od TRAWOR76 :mrgreen:

szpala85 - 16-09-2009, 20:02

Zestaw naprawczy do przednich zacisków już zamówiony ( 2 x kpl ) na All-parts.com koszt 53 zł

i niespodziewanka :twisted: nagle dostałem dzisiaj prezent od kuriera ..... wiecie jaki :mrgreen: proszę bardzo :

przymierzałem na założonym kole i wygląda na to że pasuję idealnie :twisted:

jeszcze czekam na Zestaw naprawczy i Klocki ATE i biorę się do roboty :badgrin:

szpala85 - 17-09-2009, 18:15

szpala85 napisał/a:
oraz czekam na silniczek krokowy od TRAWOR76 :mrgreen:

który dzisiaj przyszedł i został od razu zamontowany ........ i Gal nagle wyzdrowiał :twisted: