To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQ & How to? - PB95 czy PB98

stanik - 23-08-2006, 12:24

a pytanko do Ciebie Ficu865 w takim razie. Czy wszystkie stacje oznaczone jako Orlen to stacje orlenu, czy czesc to prywatne stacje ktore weszly w jakis tam uklad z orlenem? a jesli to sa prywatne stacje, ktore maja tylko jakas tam umowe z orlenem i korzystaja z jego loga, to czy wszedzie jest taka sama kontrola?
Pozdrawiam

Anonymous - 23-08-2006, 14:54

no własnie na tych patronackich może byc inaczej..
Anonymous - 24-08-2006, 07:04

Dzięki za wyjaśnienia, teraz już wiem.... że nadal nic nie wiadomo.
Na "starym forum" MMC ktoś z branży napisał, że stacje własne Orlenu miały numery niższe od 2000, a franszyzowe powyżej; z pewnymi wyjątkami, ale zawsze w "bezpieczną" stronę - tzn. że własne mogły mieć nr powyżej 2000, ale odwrotnie już nie.
Czy ta zasada nadal obowiązuje?

romek555 - 19-10-2006, 15:47

Witam kolegów.
Wracając do różnicy pomiędzy Pb95, a Pb98 to sprawa zależna jest od silnika. Lepsze konstrukcje dostosowują parametry pracy do jakości, a inne nie. Pamiętam test mocy na jakimś benzyniaku przystosowanym do Pb95 i zasilanym raz Pb95 i raz Pb98. Paliwo pochodziło z markowej stacji, a wynik był zdumiewający: moc max. była odrobinę wyższa na Pb95! Świadczy to o tym, że ważniesza jest czystość paliwa niż jego parametry teoretyczne. Jeśli chodzi o zużycie, to mniejsza moc na Pb98 powoduje min. niższe spalanie. Zmiany nie są odczuwalne podczas eksloatacji, tylko na hamowni wykresy są lekko różne. Zdecydowanie większą różnicę odczujemy na jakości, a tu Pb98 zdecydowanie mniej odbiega od norm niż Pb95 i to wyjaśnia w zasadzie różnicę w spalaniu.
Pozdrawiam

Romek

Anonymous - 21-10-2006, 21:45

romek555 napisał/a:
Wracając do różnicy pomiędzy Pb95, a Pb98 to sprawa zależna jest od silnika. Lepsze konstrukcje dostosowują parametry pracy do jakości, a inne nie. Pamiętam test mocy na jakimś benzyniaku przystosowanym do Pb95 i zasilanym raz Pb95 i raz Pb98. Paliwo pochodziło z markowej stacji, a wynik był zdumiewający: moc max. była odrobinę wyższa na Pb95! Świadczy to o tym, że ważniesza jest czystość paliwa niż jego parametry teoretyczne. Jeśli chodzi o zużycie, to mniejsza moc na Pb98 powoduje min. niższe spalanie. Zmiany nie są odczuwalne podczas eksloatacji, tylko na hamowni wykresy są lekko różne. Zdecydowanie większą różnicę odczujemy na jakości, a tu Pb98 zdecydowanie mniej odbiega od norm niż Pb95 i to wyjaśnia w zasadzie różnicę w spalaniu.

Nie bardzo rozumiem o co w tym chodzi :? Ale ja się nie znam :oops:

Anonymous - 23-10-2006, 09:58

romek555 napisał/a:
Pb98 zdecydowanie mniej odbiega od norm niż Pb95

Nie licząc promocji 98=95, bo tu mogą wyjść różne kwiatki.

Anonymous - 28-10-2006, 18:41

generalnie są też paliw reklamowane jako oczyszczone, jak v-power shella (nie mylić z v-power racing). czyli v-power to 95 tylko bez jakicgśtam związków, i niby "czyści" silnik, jak to próbuje nam wmówić marketing. ale coś wtym jest, bo furka rzeczywiście jedzie na tym lepiej. no a 99... miodzio. no ale ja mam 3 litrową rakietu :twisted:
Anonymous - 07-11-2006, 22:04

a ja Wam powiem tak: moja siostra cioteczna pracuje na stacji na kasie (prywatna stacja patronacka) nie bede zdradzal firmy bo to jest maloistotne, raczej taka sytuacja powtarza sie niezaleznie od firmowego znaczka. Otoz przy dostawie moja siostra podeszla z ciekawosci do faceta i zapytala jaka jest rzeczywisice roznica miedzy Pb95 a Pb 98. Facet z usmiechem powiedzial: przeciez widzi Pani - nalewam z jednego zbiornika... jak to uslyszalem to mnie normalnie zamurowalo... no ale znam ludzi, ktorzy tankuja na tej stacji i oczywiscie twierdza ze na 98 ich auto lepiej przyspiesza :)
akbi - 07-11-2006, 22:09

uuuuuuu Lena, podaj co to za stacja
Anonymous - 08-11-2006, 19:52

jakies 100km na polnoc od Warszawy, przy trasie krajowej Warszawa-Suwałki, nic wiecej nie powiem bo siostra straci prace :) a powaznie to na pewno nie jest jakis pojedynczy przypadek...
akbi - 08-11-2006, 23:36

a może chociaż nazwę stacji podasz Lena, :wink: BP/Shell/Orlen/Lotos ....
Anonymous - 09-11-2006, 13:31

nr 3. ale cicho :P
akbi - 09-11-2006, 14:03

Lena napisał/a:
nr 3. ale cicho :P

dziękuję :P :wink:

JCH - 09-11-2006, 15:32

Lena napisał/a:
Facet z usmiechem powiedzial: przeciez widzi Pani - nalewam z jednego zbiornika...
Czyli .... za cenę PB95 można sobie pośmigać na PB98. :wink:
Anonymous - 12-11-2006, 21:21

To jest spojrzenie optymisty. Pesymista uzna żę za cenę 98 można sobie pojeździć na 91.