To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przegląd techniczny - gdzie, co i za ile ?

Pawcho - 13-08-2009, 09:09

Ja w Suzuki w czasie 1 przeglądu też zleciłem oględziny lakieru - wiadomo gwarancja.Facio obejrzał,wpisał do książki umiejscowienie maleńkich odprysków, coś tam jeszcze i skasował mnie na 100zł.Od tamtej pory 3 rok mam w głębokim poważaniu badanie powłoki lakierniczej.Zanim się poważniej uszkodzi to albo zdążę sprzedać albo całośc polakieruję :wink: a nie będę bulił kasę za coś co sam widzę. Facio przyjdzie obejrzy przez 3 min. i stówkę zawoła - no tak było 3 lata temu teraz pewnie więcej./ może nie jest to duża kasa ale sztuka cierpi/Poza tym już widzę tego użytkownika który by ewentualnie wygrał z ASO naprawę gwarancyjną na powłokę lakierniczą :P Zawsze stwierdzą, że niewłaściwie użytkowałeś auto. No chyba żeby się lakier łuszczył ale to w miarę szybko wychodzi.Zresztą tak miała chyba Kia w niektórych egzemolarzach i dopiero nagłośnienie w mediach pomogło żeby potraktowali to jaką wadę fabryczną.Tak wieć nie łudźmy się, że gwarancja na lakier coś nam da. To tylko wyciąganie forsy na przeglądach.Zobaczę w mitsu ile będą wołać i jak mnie wkurzą to też ich oleję.
shalafi - 13-08-2009, 11:17

tylko że z tego co rozumiem to gwarancja 12 lat jest na blachę a przegląd robi się własnie powłoki lakierniczej - żeby pewnie nie było miejsc gdzie lakieru nie ma i blacha mogła się od tego zabrać za rdze...

ja myślę że te przeglądy są robione po to aby te ubytki (odpryski) naprawiać co roku i wtedy masz gwarancje że jak je naprawiasz to masz 12 lat gwary na korozje blachy..

więc jestem ciekaw ile sobie liczą za 'łatanie' odprysków a nie za samo oglądnięcie.. bo za to tylko brać kasę to sobie sam moge obejrzec
(co zresztą przy każdym myciu robię i dokładnie wiem co gdzie mam nowego za każdym razem :( )

piomic - 18-08-2009, 18:57

Dziś zrobiłem, Folwark Kielce:

- przegląd: 330,00
- filtr kabinowy: 126,00
- filtr oleju: 42,00
- Castrol Magnatec 5W40: 44,80x4,2l=188,16
- uszczelka korka: 4,00

Razem wyszło 690,16. Wszystkie ceny z VATem, brutto.

Uwex - 19-08-2009, 09:03

piomic - dwa pytania : jaki przebieg i w jakim stanie był filtr kabinowy ?
jaca71 - 19-08-2009, 09:11

piomic napisał/a:
- filtr kabinowy: 126,00

Filtr kabinowy zwykły czy z węglem aktywnym?

el_diablo - 19-08-2009, 09:14

piomic napisał/a:
Razem wyszło 690,16.

A przegląd lakieru w tym miałeś?

fargo - 19-08-2009, 09:20

jaca71 napisał/a:

Filtr kabinowy zwykły czy z węglem aktywnym?

Ja kupowałem na Wielickiej kabinowy bez węgla 120zł. Przy okazji pytałem o filtr powietrza 207zł i oleju 120zł. :scratch:

piomic - 19-08-2009, 17:42

Nie wiem jaki stan filtra, przebieg 19925, ale w Ibizie wymieniałem co drugi olej i zawsze był już kiepski. Przeglądu lakieru pewnie nie robili (byłby na fakturze a do książki jeszcze nie zaglądałem).
Ja tam jestem klient idealny - róbcie co trzeba, wy się na tym znacie (mam nadzieję!) a ja płacę za to, żebym się znać nie musiał.

tomekrvf - 19-08-2009, 18:42

fargo napisał/a:
oleju 120zł.

Wow! Przecież do 2.0 idzie taki sam jak do 1.8 czyli MZ690115 za 30 kilka złotych

fargo - 19-08-2009, 19:16

No może i 30 zł ale w ASO Mitsubishi usłyszałem 120 :confused2:
shalafi - 19-08-2009, 19:46

piomic napisał/a:
Przeglądu lakieru pewnie nie robili (byłby na fakturze a do książki jeszcze nie zaglądałem).

to sprawdz czy wbity w ksiazce jest,
bo mnie na to uczulili zebym sobie pilnowal co rok (nie zawsze pokrywa sie to z normalnym przegladem co 20 tys) bo jak sie nie wbije pieczateczki to traci sie ta 'gwarancje' na perforacje 12 letnia

Anonymous - 06-09-2009, 10:10

Panowie, czy na przegląd gwarancyjny można zabrać ze sobą(oprócz własnego oleju) swój filtr przeciwpyłkowy?
Nie ukrywam, że jest pewnie połowę tańszy od tego w ASO.
Czy jest to zgodne z prawem i czy nie będzie problemów w ASO?
Pozdr.

Trik - 06-09-2009, 10:47

Bastek77 napisał/a:
Panowie, czy na przegląd gwarancyjny można zabrać ze sobą(oprócz własnego oleju) swój filtr przeciwpyłkowy?
Pozdr.

A czy dostepne sa zamienniki i za jaka cene ( papierowy lub z węglem aktywnym)? Bo jeszcze w styczniu takowych nie było. Do Colta jest wyższy 0,5cm a do Outlandera nie widziałem. Wiem tylko że to produkt niemiecki (orginał)
Filtr przeciwpyłkowy kabinowy chyba nie jest elementem związanym z gwarancją, on tylko poprawia komfort jazdy.

piomic - 07-09-2009, 21:56

shalafi napisał/a:
piomic napisał/a:
Przeglądu lakieru pewnie nie robili (byłby na fakturze a do książki jeszcze nie zaglądałem).
to sprawdz czy wbity w ksiazce jest
No sprawdziłem. Jest wbity "przegląd nadwozia po roku", wpisane "bez uwag" i pieczątka serwisu. Jeśli to jest to miejsce, to był w cenie przeglądu bo na fakturze innych pozycji nie znalazłem.
tomaszekk7 - 07-09-2009, 22:18

Trik napisał/a:
Bastek77 napisał/a:
Pozdr.

A czy dostepne sa zamienniki i za jaka cene ( papierowy lub z węglem aktywnym)? Bo jeszcze w styczniu takowych nie było. Do Colta jest wyższy 0,5cm a do Outlandera nie widziałem. Wiem tylko że to produkt niemiecki (orginał)
Filtr przeciwpyłkowy kabinowy chyba nie jest elementem związanym z gwarancją, on tylko poprawia komfort jazdy.

Filtr przeciwpyłkowy firmy ASHIKA kosztuje 42 zł. Jeśli chodzi o filtr powietrzny to najtaniej widziałem w USA jeśli dobrze pamiętam po 16 $. Jest to firma w której można się zarejestrować i sprowadzić części do Polski. Firma Knecht/Mahle ma taki fitr obecnie w przygotowaniu.