To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A 2.5] Sprzęgło problem

Hubeeert - 24-02-2015, 14:15

fergul11 napisał/a:
Po zmianie kilka dni pedał działał mięciutko i bez zastrzeżeń do czasu gdy biegi zaczęły ciężko wchodzić, wychodzić i haczyć , a pedał trzeba cisnąć do oporu i jest twardy .
Gdy auto jest pochylone przodem w dół jest ogromny problem włożyć 1kę lub wsteczny .
Gdy wyłączę silnik biegi wchodzą mięciutko i tak jak przed awarią , bez żadnych problemów !!!
Nie wysprzęgla do końca.
Tomaszowski - 24-02-2015, 14:22

odpowietrz uklad lub wymień wysprzęglik. Pomoże.
martinez_g - 24-02-2015, 15:00

lub tez pompka sprzęgła szwankuje
fergul11 - 24-02-2015, 20:10

Tomaszowski napisał/a:
odpowietrz uklad lub wymień wysprzęglik. Pomoże.

Chcesz pomóc , czytaj co napisałem , objawy występują PO WYMIANIE NA NOWY WYSPRZĘGLIK.
martinez_g napisał/a:
lub tez pompka sprzęgła szwankuje

To jedyna część która została stara , jednak cena nowej..... wolę galanta zezłomować , w żonę tyle nie zainwestowałem co w to auto ostatnio !!!
Hubeeert napisał/a:
Nie wysprzęgla do końca.

Ale jak spowodować żeby zaczął wysprzęglać ?
Na pedale regulacji już brak , odpowietrzał mechanik z moją pomocą (cisnąłem pedał)

Gdy auto stoi na równym z zapalonym silnikiem można jako tako zmieniać biegi , gdy tylko stoi na spadku przodem w dół naprawdę ciężko jest włożyć bieg , wsteczny wchodzi jakby do połowy słychać heblowanie zębatki !

Jakieś linki , wodziki , mogło się coś przesunąć ?
Niski poziom oleju i podczas przechyłu takie historie ?
Nie jestem mechanikiem , trzymać klucz potrafię , ale praktyki mi jednak z autami brak , widzę że jednoznacznej odpowiedzi nie będzie ,ale ewidentnie coś jest nie tak .

deejay - 24-02-2015, 21:25

fergul11 napisał/a:
odpowietrzał mechanik z moją pomocą (cisnąłem pedał)

Najgorsze co możę być , Galanta w ten sposób prawidłowo nie odpowietrzysz :wink:
Najlepsza metoda to czysta grawitacja i spływ płynu z całego układu oczywiście kontrolując zbiorniczek .

fergul11 - 24-02-2015, 21:54

deejay napisał/a:
Najlepsza metoda to czysta grawitacja i spływ płynu z całego układu oczywiście kontrolując zbiorniczek .

To już jakaś wskazówka , jutro odkręcam kalamidkę i czekam aż płyn pocieknie sam .

[ Dodano: 02-03-2015, 20:24 ]
Mechanik załamany , wszystko wskazuje na wadliwe sprzęgło , będzie reklamować komplet. Valeo .
Przyznał że miał już problem z galantem też 2.0 ze sprzęgłem , ale nie powiedział jakiej marki wtedy było .

JacekBB - 19-06-2015, 11:01

Pare dni temu wracając do domu pedał sprzęgła podczas jazdy został w połowie a po naciśnięciu pare razy został już w podłodze, padł wysprzęglik. Zestaw naprawczy w IC chyba ok 15 zł ale cały kompletny wysprzęglik z TRW 30zł :) Oczywiście układ odpowietrzony metodą pompowania pedałem, działa PERFECT

Fotka tutaj

piaga - 07-07-2015, 16:01

Witam , Galant 2.5 v6 manual 99r. czuję że już pada sprzęgło, szarpie, bierze pod koniec , ale ostatnio przy rozpędzaniu wyskoczyła mi kilka razy ,,czwórka"... Miał ktoś taką sytuację ? Co się dzieje ?http://forum.mitsumaniaki.pl/images/smiles/icon_eyes.gif
Marcino - 07-07-2015, 16:17

piaga napisał/a:
ale ostatnio przy rozpędzaniu wyskoczyła mi kilka razy ,,czwórka

To raczej nie wina sprzęgła a skrzyni, która nie trzyma na biegu:).
piaga napisał/a:
bierze pod koniec ,

Probowąłeś podregulować na pedale?

Moje które się konczy bierze na środku, ale od góry jest puste i też nie muszę wciskać do konca:) Nic nie zgrzyta, nie szarpie, czasem się uślizgnie i wtedy go czuć.

piaga - 07-07-2015, 18:05

Jeszcze nie regulowałem pedału , zwłaszcza że biegi wchodzą ciężko. A z tą ,,czwórką'' - to da się coś wyregulować ?Czy skrzynia do remontu?
fergul11 - 07-07-2015, 19:06

Moje objawy były takie
-ciężko chodził pedał sprzęgła , tak około dwa dni aż pękła łapa !
po rozebraniu okazało się że tarcza jeszcze 80-75% ,prawie nówka , ale łożysko już ledwo zipało .
-nowa tarcza
-nowy docisk
-nowy płyn
-nowy wysprzęglik
-nowy olej w skrzyni plus 250 ml militec
...i zapomniałem co to zgrzytnięcia, haczenia ,ciężko chodzący pedał
Doszło do tego że żona zabrała mi galanta , a oddała qashqaia.

robertdg - 07-07-2015, 19:12

fergul11 napisał/a:
Doszło do tego że żona zabrała mi galanta , a oddała qashqaia.
Sprzedaj kaszanke a za jej wartośc kupisz kilka VR-ek albo innych Galantów ;-)
fergul11 - 08-07-2015, 01:08

To się nie kalkuluje z powodu Motor Taxu
Qashqai ma euro 5 a Galant lub VR z pojemnością 2,5 litra to z 1000€ rocznie , Qq tylko 390€ rocznie
Do tego ubezpieczenie i pojemność silnika też tu ma znaczenie :(

Bizi78 - 08-07-2015, 08:55

Oj tam, oj tam piniondze to nie wszystko ale jak frajda z jazdy VR-4 TT :mrgreen: .