To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Chip Tuning w Carismie 1.8 GDI automat

Moomin - 08-05-2009, 18:25

Symbolu nie znam. Wyjmij ją z oprawki i pokaż sprzedawcy.

Edit: Poszedłem poszukać bo przypomniałem sobie, że kupiłem na zapas kilka takich żarówek. Ma to symbol E13, jest na 12V i ma moc 1,2W. Z tym, że takie żarówki występują o różnej mocy. Facet w sklepie dał mi coś po środku i to ma właśnie 1,2W i intensywnością światła nie odbiega od pozostałych.
Edit2: Jest to chyba model R5. Wyglądają jak te:Żarówki
Tylko nie są kolorowe.

Sebek - 08-05-2009, 20:02

Moomin napisał/a:
Symbolu nie znam. Wyjmij ją z oprawki i pokaż sprzedawcy.

Edit: Poszedłem poszukać bo przypomniałem sobie, że kupiłem na zapas kilka takich żarówek. Ma to symbol E13, jest na 12V i ma moc 1,2W. Z tym, że takie żarówki występują o różnej mocy. Facet w sklepie dał mi coś po środku i to ma właśnie 1,2W i intensywnością światła nie odbiega od pozostałych.
Edit2: Jest to chyba model R5. Wyglądają jak te:Żarówki
Tylko nie są kolorowe.

To już chyba z 2 piwka Ci wiszę :mrgreen:
WIEEEEEELKIE DZIĘKI. Jutro poeksperymentuję 8)
Full profeska. :thumbleft:

Moomin - 08-05-2009, 20:17

Zobaczysz jak fajnie się jeździ z tą lampką jak już zaświeci. :) Pamiętam, że miałem zaraz po jej zrobieniu dużą radochę jak obserwowałem czy jadę oszczędnie czy nie. :)
Sebek - 09-05-2009, 19:34

Moomin napisał/a:
Zobaczysz jak fajnie się jeździ z tą lampką jak już zaświeci. :) Pamiętam, że miałem zaraz po jej zrobieniu dużą radochę jak obserwowałem czy jadę oszczędnie czy nie. :)

Niestety nie dane mi chyba korzystac z tej funkcji. :(
Kupiłem żarówkę, odkręciłem pulpit, wszystko jak po maśle. Wymieniłem zarówkę, zapaliłem silnik i nic - nie działa! :(
Spróbowałem jeszcze włożyć nowozakupioną żarówkę do innego wejścia aby się upewnić, że to nie problem z żarówką i okazało się, że w innym wejściu (kierunkowskazy) działała tak nowo zakupiona żarówka jak i ta stara (czyli nie była przepalona). Powkładałem też w inne wejścia (te niekatywne) "CRUISE", "BRAK PŁYNU DO SPRYSKIWACZY" i taka lampka z symbolem przyminającym odwróconą literę "L" (zaślepiona).
Żadne z tych światełek nie zaświeciło (bo pewnie i nie miało świecić, pierwotnie były bez żarówek) ale ciekawe jest to, jak popatrzyłem pod światło na te kontrolki, to było widać na prześwit co na nich jest narysowane a na na lampce "ECO" ciężko było cokolwiek dostrzec tak jakby nie miała żadnego symbolu . To taki mały szczegół.
Niemniej jednak fakt jest faktem, że przy zapalaniu silnika zapalają się wszystkie żaróweczki oprócz tej "ECO". :-X
Nie wiem jaki jest powód.

Przypomnę tylko, że w mojej instrukcji obsługi nie ma ani słowa o tej kontrolce. Tylko zastanawia mnie fakt dlaczego niby była w niej żarówka jesli rzekomo tak funkcja (wg instrukcji nie istnieje. :-k

Pomożecie? :|

Mój pulpit

Moomin - 09-05-2009, 19:41

Hmm, dziwne. Czyli żarówka tam siedziała i nie była przepalona? Może zaprzestali montowania tego po 2002 roku. Ale po co żarówka w takim razie? Czy Ty masz ten automat z tiptronikiem już? Instrukcję masz papierową czy ściągnięty jakiś PDF?
Sebek - 09-05-2009, 19:45

Moomin napisał/a:
Hmm, dziwne. Czyli żarówka tam siedziała i nie była przepalona? Może zaprzestali montowania tego po 2002 roku. Ale po co żarówka w takim razie? Czy Ty masz ten automat z tiptronikiem już? Instrukcję masz papierową czy ściągnięty jakiś PDF?

Tak to jest ten automat tiptronikiem.
Instrukcja oryginalna (książka).
No właśnie, po co w takim razie ta żarówka tam była? :-k

kiernos - 09-05-2009, 19:45

podczepiajac sie do tematu jezeli mozna oczywiscie (nie chce smiecic na forum)
jak sie przedstawia chip tuning w 1.9td 98r?
koszty gdzie co i jak ?

Moomin - 09-05-2009, 19:52

Sebek � napisał/a:

Może to ma związek z tym tiptronikiem jakiś? A w książce na schemacie zegarów co jest w miejscu tej kontrolki? Jest jakoś opisana czy nie?

Sebek - 09-05-2009, 19:59

Moomin napisał/a:
Sebek � napisał/a:

Może to ma związek z tym tiptronikiem jakiś? A w książce na schemacie zegarów co jest w miejscu tej kontrolki? Jest jakoś opisana czy nie?

Kontrolka nie jest opisana i nawet jej nie widać na rycinie pulpitu w rozdziale 4-6 (tam gdzie opisywane są wszystkie funkcje kontrolek) natomiast w rozdziale 4-2 gdzie są ryciny ogólnych typów wskaźników taka kontrolka się znajduje ale nie jest opisana :?

Moomin - 09-05-2009, 20:08

No to wygląda na to, że po 2002 już tej kontrolki nie było. Tylko co robiła tam ta żarówka? :roll: Dziwne. Trzeba by popytać innych forumowiczów z Carismami po 2002 jak to u nich jest. Przed liftingiem w 99 roku taka kontrolka też była, ale tak jak u Ciebie nie była aktywna.
Robson86 - 09-05-2009, 20:39

Moomin napisał/a:
Może zaprzestali montowania tego po 2002 roku

po 99 roku kontrolka ECOGDI byla montowana w kazdym GDI, niezaleznie czy rocznik 99 czy 2004...
Druga sprawa jest taka ze mozliwe ze wersje z automatyczna skrzynia biegow nie mialy montowanej tej kontrolki....
Pozdroo

Morfi - 09-05-2009, 20:59

kiernos, od 1200 zł w góre. Odezwij sie np do nich http://www.projectxs.pl/content/view/40/55/ pamietaj, że masz silnik z Renault. To ten sam co był jeszcze w R19 wsadzany :)
Sebek - 09-05-2009, 21:11

Robson86 napisał/a:
Moomin napisał/a:
Może zaprzestali montowania tego po 2002 roku

po 99 roku kontrolka ECOGDI byla montowana w kazdym GDI, niezaleznie czy rocznik 99 czy 2004...
Druga sprawa jest taka ze mozliwe ze wersje z automatyczna skrzynia biegow nie mialy montowanej tej kontrolki....
Pozdroo

No tak, tylko po co w takim razie ta żarówka? :? To mnie zastanawia. Może ona zapala się tylko podczas jazdy ECO a system jej nie sprawdza przy zapalaniu silnika.

demeone - 09-05-2009, 21:17

ja mam Cari przed liftem i tez w paru miejscach miałem żarówki a nie mam tych funkcji tak jak ECO i TCL i ABS a żarówki były
Moomin - 09-05-2009, 22:02

Robson86 napisał/a:

Pozdroo

Ja mam automat i u mnie jest, tyle, że to jeszcze nie tiptronic, ale to chyba wielkiej różnicy nie robi.