To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wlew paliwa syczy, zbiornik sie zapowietrza

czekoladka_1981 - 25-08-2010, 13:20

marcinzam napisał/a:
czyli większość ma niesprawne korki wlewowe :)

Na to wychodzi? Był już poruszany taki temat:>>>problem z tankowaniem<<< i dlaczego po wykręceniu korka słychać syczenie. Ja mam taki sam objaw syczenia , i przestałam się tym przejmować po syczy , po syczy i przestanie :P

tomrom - 25-08-2010, 13:55

Ja się zbytnio tym nie przejmuje. W mondeo z 93 i po 96 też tak miałem.
m6riano - 25-08-2010, 14:46

Ja tym bardziej się tym nie przejmuje...Pb tankuje raz na miesiąc...;-)
dla mnie to nawet fajne...zawsze na stacji panu który akurat mi jeszcze tankuje lpg mówię że to wąż z baku...;-)

Wowik - 25-08-2010, 15:18

Krzyzak napisał/a:
a ja się będę dalej upierał - to znaczy, że masz niesprawny korek wlewowy

Zgadzam się z Darkiem.

Uważam, że takie podciśnienie jest niekorzystne dla pompki paliwowej, poradziłem sobie z tym jeszcze w Cari robiąc delikatnie wiertłem jedynką otworek. Po tym zabiegu był spokój z syczeniem.

lego86 - 25-08-2010, 17:52

Też mam taki problem (jeżeli to problemem można nazwać) co może spowodować to syczenie i jak można się tego pozbyć ? (nie wiercąc w korku) ? Czy faktycznie może uszkodzić pompkę paliwa ?
bartekino - 25-08-2010, 18:17

U mnie to samo myślę ze ten typ tak ma, nie chce mi się wieżyc ze każdy z nas ma uszkodzony korek wlewu.
Psikus - 25-08-2010, 18:39

A co Wam to syczenie przeszkadza?
Szwagroz - 25-08-2010, 19:39

ja tam lubię to syczenie, to tak jak otwierać komorę dekompresyjną na enterprajssssssssss
bartekino - 25-08-2010, 19:41

Psikus, Mi tam w niczym :) przynajmniej po odkręceniu koreczka widzę i słyszę jak zasysa mojemu miśkowi brzuszek z głodu :) :lol:
czekoladka_1981 - 25-08-2010, 22:50

bartekino napisał/a:
myślę ze ten typ tak ma,

I nie tylko ten :!: . Wystarczy wejść na google wpisać "syczy po odkręceniu korka w baku" okazuje się że co model i marka w większości ma ten sam dylemat. Co o tym sądzić :?: Jeszcze nie natrafiłam od ponad trzech lat na temat że od syczenia coś się stało z silnikiem.

SirSinner - 25-08-2010, 23:58

A ja zapyta tak a czemu mielibyśmy coś z tym robić? Skoro jak czytam przaktycznie każdy z nas tak ma.

Widocznie producent stwierdził że tak ma być, gdyby było inaczej to zrobiłby dziurkę odpoietrzającą i wtedy pisalibyśmy: Co zrobić z co chwila zapychającym się otworem do odpowietrzania w korku paliwa?.
Jeśli dobrze kojarzę to ktoś mi wspominał, że niekture układy paliwowe działają na podciśnieniu. I tak po prostu ma być.

Krzyzak - 26-08-2010, 06:52

SirSinner napisał/a:
gdyby było inaczej to zrobiłby dziurkę odpoietrzającą

spójrz na korek - dziurki są...
tylko sprężyna za mocno naciska na zatyczkę

Misza666 - 26-08-2010, 08:30

A u mnie chyba zależy od humoru "miśka" :] Czsem odkręcam i jest cisza jak makiem zasiał a czasem sssyknie tak jakbym butle z gazem otwierał. Może faktycznie zależy od "głodu" miśka :mrgreen:

bartekino napisał/a:
Psikus, ...przynajmniej po odkręceniu koreczka widzę i słyszę jak zasysa mojemu miśkowi brzuszek z głodu :) :lol:

pipi_ja - 26-08-2010, 13:24

Przecież to jest normalne zjawisko. Ktoś napisał, że powietrze jest zasysane do zbiornika.Bzdura, to gazy wydostają się na zewnątrz i stąd słychać syczenie. Wystarczy szybko odkręcić korek a zobaczycie, że sam wyskoczy z gwintu.

Gdyby to powietrze wlatywało do zbiornika tworzylaby się w zbiorniku mieszanka wybuchowa(opary plus tlen). Nie chciałbym stać przy takim autku :) W ten sposób minimalizowane jest ryzyko wybuchu.

Wowik - 26-08-2010, 15:23

Kolego pipi_ja, zdradź proszę jak Ty tankujesz miśka, tak aby nie dostawało się powietrze do zbiornika?

pipi_ja napisał/a:
Gdyby to powietrze wlatywało do zbiornika tworzylaby się w zbiorniku mieszanka wybuchowa(opary plus tlen)

Tak się dzieje, dlatego przy tankowaniu muszą być zachowane szczególne warunki ostrożności.