[97-04]Galant EAxA/W - [EA6A 2.0D] Wzrost tempetratury!!!
comer - 05-07-2012, 21:02
Witam odświeże troche temat mam taki sam problem gdy jezdze normlanie po miescie czy trasie bez obciążenia jest ok gdy przycisne mu wiecej gazu czy pod gorke to wlasnie wskazówka temp skacze w gore powyzej polowy a jak włącze klime to juz nie mowie nawet dochodzi pod czerwone :/ no i tu jest dylemat bo 2 tyg wczesniej silnik byl w remoncie wymieniana uszczelka, pompa, rozrzad a chlodnica ma jakies 2 lata ale ciekawostka po wyjezdzie od mechanika 2 tygodnie bylo idealnie i nagle pekl mi gumowy przewod od chlodnicy gorny no to wymienilem i od tamtej pory wlasnie tak sie przegrzewa po paru dniach pechu jakas awaria dolnego weza na laczeniu przy silniku mial wyciek ale to uszczelnilem druga opaska no i nie wiem co jest przyczyna takiego dzialania nie moge sobie poradzic czy ktos może pomóc? czyzby byl zapowietrzony?
Owczar - 05-07-2012, 21:08
Przewód nie pęka bez powodu. Rozsadza go ciśnienie.
Głowica była sprawdzana ciśnieniowo? Identyczne objawy już były opisywane na forum. Miałem takie same plus jeszcze inna osoba. W obu przypadkach pęknięta głowica. U mnie po wymianie uszczelki też było dobrze, nawet więcej niż 2 tygodnie, ale potem objawy powracały, szczególnie gdy robiło się gorąco.
comer - 05-07-2012, 21:30
Tak glowica sprawdzana byla spawana bo wczesniej pekla wlasnie i po tym te wszystkie zabiegi robione nowe uszczelki plantowanie glowicy no i czyszczenie ukladu nowy plyn i teraz nie wiem co sie porobilo dodam ze plyn nie ubywa.
Owczar - 05-07-2012, 21:31
Nie chcę być złym prorokiem, ale chyba sam sobie odpowiedziałeś. Dali Ci jakąś gwarancję na to spawanie?
comer - 05-07-2012, 21:34
tak gwarancja jest ale mysle ze spaw jest ok bo nie ubywa plynu jak wczesniej co wlewalem litrami.
docencik87 - 05-07-2012, 21:38
No więc.
Identyczna awaria przydarzyła się w tym miesiącu w Primerze TD. Najpierw rozsadziło przewód wodny przy termostacie. Po tym samochód przy przycisnięciu i jeździe pod górkę zaczynał się błyskawicznie grzać. Na włączonej klimie w ogóle nie dało się jeździć. Mechanicy głowili się troili a okazało się, że pompa wody straciła połowę łopatek. Po wymianie śmiga...
comer - 05-07-2012, 21:40
no ja pompe mam nowiutka oryginalna z aso wiec raczej jest sprawna
docencik87 - 05-07-2012, 21:41
Pompa z tego co widzę napędzana jest paskiem klinowym
Sprawdź, czy jest dobrze naciągnięty...
[ Dodano: 05-07-2012, 21:43 ]
ewentualnie jeszcze korek od chłodnicy...
comer - 05-07-2012, 21:44
Sprawdze. Czy jakies jeszcze uwagi pomysły? a korek od chlodnicy moze tez cos zle dzialac? czy po tym peknieciu weza mogl sie troche zapowietrzyc?
milo - 05-07-2012, 21:49
Sprawdz korek chłodnicy nie puszcza ile powinien , gdzieś na forum pisałem o uszczelce korka
Owczar - 05-07-2012, 21:51
comer, gdyby to było inne auto lub inny silnik to można by się jeszcze łudzić, ale ten diesel tak ma :/
U mnie na początku też nie ubywało płynu, ale potem po trochu, aż doszło do momentu że nie nadążałem nalewać.
Jednak zanim zwalisz głowicę, posprawdzaj wszystko. Sprawdź ten naciąg paska.
comer - 05-07-2012, 21:53
z tego co zauwazylem wczesniej to pobieralo ze zbiorniczka jak i cofalo czyli korek wydaje sie dzialac no ale nie wiem jak ma to byc prawidlowo i czy on ma tez odpowietrzenie? pozatym teraz gdy sie tak grzeje to plynu w zbiorniczku nie ubywa nic w chlodnicy tez pod korkiem.
Owczar - 05-07-2012, 21:56
Może rzeczywiście ta pompa wody zaniemogła. Jak wywaliło Ci płyn może się uszkodziła. No ale musiałaby stracić połowę łopatek, tak jak napisał docencik87. Tyle, że nie bardzo wiem jak...
comer - 05-07-2012, 21:58
nie wywalalo plynu tylko normalnie na poziom zbiorniczka jak mu braklo to sobie pobral jak mial za duzo to oddal troche do ziorniczka ale wszystko na poziomie nie przekroczylo poziomu maxa w zbiorniku
Owczar - 05-07-2012, 22:03
To może masz uszkodzony czujnik temp? Jeśli temp dochodzi pod czerwone, to z chłodnicy wali już para... Temp silnika waha się do 88 do 94 stopni. Możliwe, że dla 94 jest już przegięcie charakterystyki i rezystancja drastycznie spada. Czujniki często ulegają uszkodzeniu. Mój np pokazywał maks 1/4 skali.
|
|
|