To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Opel Vectra C 1.9 CDTi

Student - 13-05-2009, 09:18

Ja jestem mały człowiek więc C mi się podoba, " taka bezpieczna" :lol: z tym filtrem to fakt i nie ma w tym nic dziwnego poza szemrana ekologią bo tyle "sadzy" to po 10 latach z mojego komina nie wyszło.
Fragu - 13-05-2009, 13:44

Student napisał/a:
Ja jestem mały człowiek więc C mi się podoba

..no właśnie, ktoś ma 170cm wzrostu to vectra dla niego będzie przestronnym autem, ja mam 196 i czułem się przytłoczony...także opinia ciasnoty zależy od osoby :wink:

Anonymous - 13-05-2009, 14:55

Fragu napisał/a:
Student napisał/a:
Ja jestem mały człowiek więc C mi się podoba

..no właśnie, ktoś ma 170cm wzrostu to vectra dla niego będzie przestronnym autem, ja mam 196 i czułem się przytłoczony...także opinia ciasnoty zależy od osoby :wink:

O kurcze, jakiego określenia można użyć do uczucia siedzenia w Colcie w Twoim przypadku ? :)

Matejko - 13-05-2009, 18:41

arturro napisał/a:
ostatnio ww kumpel opowiadal mi historie jak ten samochod sam wypala filtr czastek stalych pozostawiajac siwa chmure za soba, poobno sporo osob o tym nie wie i gasi aut a nie wolno tego robic bo sie zapycha i po ktorejs tam operacji nadaje sie na smietnik.

eee nic sam nie robi, procedura jest taka sama jak w kazdym innym aucie z dpfem jak sie przytka

Fragu - 13-05-2009, 21:40

kaeres napisał/a:
O kurcze, jakiego określenia można użyć do uczucia siedzenia w Colcie w Twoim przypadku ?

Na miejscu kierowcy daje rade, do tyłu w ogóle nie zaglądam :mrgreen:

Hugo - 14-05-2009, 00:07

gigant87 napisał/a:
Jednak nie ma dla mnie tego czegoś co ma Mazda...
Nic nie sugeruję, ale Mazda 6 najnowszej generacji to po prostu auto jak z bajki. Przecudowne. I podobno nareszcie dobrze wykończone.
Anonymous - 14-05-2009, 08:29

Matejko napisał/a:
eee nic sam nie robi, procedura jest taka sama jak w kazdym innym aucie z dpfem jak sie przytka

a kto to robi jak nie komp w aucie?
przeciez sam go nie wypalasz, a moj kumpel przestraszyl sie okrutnie ze turbo mu padlo jak za soba zostawial przez dluzszy czas siwa chmure dymu (sam bym sie przerazil).

Matejko - 14-05-2009, 22:09

Cytat:
przeciez sam go nie wypalasz,

a co robisz jak ci sie kontrolka zapali? komp ci jedzie autem ze stala predkoscia i z obrotami na poziomie 2500obr?

Anonymous - 14-05-2009, 22:57

Matejko napisał/a:
a co robisz jak ci sie kontrolka zapali?

z tego co mi mowil to nic sie nie zapala, poprostu w pewnym momencie zaczyna kopcic na siwo cos a'la padnieta turbina.

Matejko - 15-05-2009, 10:22

doksztalcilem sie i w sumie to tylko opel, w astrze gtc 1.9cdti zapala sie kontrolka i musisz samemu ją przegonic zeby sie odetkal, w vectrze sie zapalala kontrolka i trzeba bylo jechac do serwisu i oni uruchamiali procedure oczyszczania, w po liftowej vectrze sam sie wypala, nie zapalaja sie zadne kontrolki, mozna to wyczuc przez trzesienie silnika, chwilowe spalanie rosnie do 20l/100km, sa jakies czujniki w filtrze, ktore powoduja wlaczenie oczyszczania, niektorym sie to robi co 500km, a inni przez 16tys km nie czuli zeby sie cos dzialo(pewnie sporo jezdza gdzie pociskaja i poprostu dpf sie nie zatyka, a przy 500km po miescie bedzie zapchany)
Anonymous - 15-05-2009, 12:30

kumpel w audi a4 2.0 TDI jezdzi po miescie tylko i wlasnie informacja o dpf'ie ostatnio mu sie zapalila, musial go przegonic na obwodnicy zeby zniknela
Anonymous - 15-05-2009, 13:14

W C5 3.0 V6 również u kumpla się świeci od zimy.
Ale powiedział, że właśnie przy takiej miejskiej jeździe w zimę to częsta przypadłość.
Przegonić i kłopot z głowy.

Student - 15-05-2009, 14:05

Nie tyle przegonić co jechać ze stała prędkością przez pewien czas i stałymi obrotami, a potem znowu podobnie tylko z innym zakresem.
A zakres ten jest typowy dla mocherów i ślepców.
Jest to opisane w Instrukcji , tylko kto ją czyta?

Anonymous - 20-05-2009, 00:02

Hugo napisał/a:
gigant87 napisał/a:
Jednak nie ma dla mnie tego czegoś co ma Mazda...
Nic nie sugeruję, ale Mazda 6 najnowszej generacji to po prostu auto jak z bajki. Przecudowne. I podobno nareszcie dobrze wykończone.

Jest z bajki, wykończenie również, poza jednym mankamentem we wnętrzu. Mianowicie są to włączniki grzania tyłka... Koszmar :?

gigant87 - 06-08-2009, 09:02

przy niecałych 78 tyś km padł alternator- podobno bolączka tych samochodów powyżej 50 tyś km

poza tym obluzowała się gałka dźwigni zmiany biegów...

podczas pobytu auta w serwisie jeździliśmy passatem 1.9 TDI 105KM
wydawało się, że będzie muł max, ale jak się okazało, spisuje się całkiem dobrze, stwierdziliśmy z Tatą, że silnik o niebo lepszy niż ten w Vectrze, tylko ciut słabszy

gdyby ktoś był zainteresowany, to w październiku Vectra będzie na sprzedaż za ok 45 tyś zł - tak ją wycenia na dziś firma leasingowa :)