[97-04]Galant EAxA/W - Przygasanie świateł
radamanthys132 - 16-12-2012, 23:42
Odgrzewam temat
Miałem podobny problem ale z obserwacji działo sie po zejsciu z "ssania". w czasie powyższonych obrotów ładowanie 14.4 po 12.6. Wymienione zostały regulator i mostek diodowy ale problem pozostał. Gosc ktory mi robił altka powiedział ze moze komputer błednie wysterowuje regulator. po wyjeci z kostki alternatora ładowanie od poczatku do konca jest w granicy 14.4. jak to w koncu jest? Chyna mam ecu walniete. Pytanie do kolegow czy oprocz przygasania sa inne objawy np falujace obroty lub efekt przebierania silnika? Nie moge znalezc schematu samego ecu silnika. moze ktos sie wypowie kto gmerał przy tum ecu.
Owczar - 17-12-2012, 01:24
Schematu ECU nie znajdziesz. To dość skomplikowana elektronika. W każdym razie rzeczywiście jest tak, że ECU wysterowuje regulator. Tyle, że taką przypadłość jak opisałeś ma nie tylko Twój galant.
Czy po wyjęciu tej kostki wywaliło Ci błąd ECU?
radamanthys132 - 17-12-2012, 09:32
Nie widzialem zadnej kontrolki wiec sadze ze nie. Ale dzis podepne kabel i sczytam Owczar powiedz mi czy regenerowac czy szukac uzywki? W obu przypadkach loteria
Owczar - 17-12-2012, 09:33
Ale co chcesz regenerować? Interesujący jest ten objaw, że po odłączeniu sterowania ładowanie jest ok...
radamanthys132 - 17-12-2012, 09:39
Tam w ecu musi byc jakis uklad ktory kontroluje prad i napiecie (domysl) wiec zapewne idzie go wymienic. Sa magiki co naprawiaja moze zle dobralem slowo regeneracja. Po dyskusji z gosciami od alternatowo
podejrzenie jest takie ze moze tej awarii ecu jest uszkodzona jedna z diod. Aczkolwiek moja wiedza elektryczna jest naprawde pobiezna.
Owczar - 17-12-2012, 09:49
Myślę, że dobrze kombinujesz. Z ciekawości odepnę te kostkę i u siebie. Jeśli rzeczywiście ładowanie będzie wtedy wyższe to wskazywałoby na jakiś problem z ECU (wszystkimi ECU). Możliwe, że jakiś element stracił swoje parametry i ECU źle odczytuje napięcie ładowanie.
Trzeba by wyciągnąć ECU, znaleźć pin, na którym jest odczytywane napięcie i sprawdzić po ścieżce wszystkie elementy aż do procesora. Ten ostatni raczej można wykluczyć
radamanthys132 - 17-12-2012, 10:00
Ciekawy tez jestem czy oprocz tego efekty z ladowaniem nie koreluja inne problemy. U mnie tez nie moge dojsc do ladu z plywaniem obrotow w niewielkim zakresie i delikatnie kulejacym biegiem jalowym tak jaby co jakis czas wypadl jakis zaplon bo sprawdzilem lub podmienilem ew wymienilem juz wszystkie doslownie wszystkie elementy ukladu zaplonowego. Krew mnie zalewa jak cos nie chodzi prawie idealnie bo idealnie chodzi tylko v6 dzis wale z tematem do elektronika. Zerknij na schemat i tam w miejscu ecu narysowany jest chyba rezystor regulowany. Stad moje podejrzenie ale jesli mozesz zweryfikuj A i to trzeba wypiac tylko dwa piny bodajrze 1 i 4. Wyjmowalem wg schematu. Nie wiem czy we wszystkich wersjach silnikowych jest podobnie.
Owczar - 17-12-2012, 10:04
Z tego co widzę, to odpięcie kostki powoduje odpięcie kontrolki i wzbudzenia alternatora. Skrajne piny w kostce są podłączone do ECU, ale na schemacie nie widać co jest w ECU...
Krzyzak - 17-12-2012, 12:28
wczoraj zauważyłem dodatkowo, że np. większe obciążenie - jak próba zamknięcia zamkniętego okna też powoduje przygasanie świateł...
ale tylko w Galu przed 2 liftem, potem już tak nie ma (ECU inne jest na 100%)
Hugo - 17-12-2012, 12:55
Krzyzak napisał/a: | wczoraj zauważyłem dodatkowo, że np. większe obciążenie - jak próba zamknięcia zamkniętego okna też powoduje przygasanie świateł... | Dokładnie, w Sporcie tak mam. Krzyzak napisał/a: | ale tylko w Galu przed 2 liftem, potem już tak nie ma (ECU inne jest na 100%) | A to zobaczymy w nowym
radamanthys132 - 17-12-2012, 13:48
Dorwać schemat ECU....
[ Dodano: 17-12-2012, 19:31 ]
mały update wymrugałem kod 64 problem z alternatorem...evoscan mi chyba bzdury pokazuje ;/
szczukwa - 07-01-2013, 15:02
Witam
Też podłączę się do tematu, problem przygasania świateł zauważyłem również w moim galancie. 2,5 V6 2000r 118kW. Wygląda to jednaj trochę inaczej, mianowicie w czasie jazdy dają się zauważyć zmiany natężenia światła oraz migające kontrolki ładowania i poziomu oleju. Objawy pojawiają się w różnych zakresach obrotów, po dodaniu gazu, kontroli przestają świecić. Ładowanie sprawdzane pod obciążeniem 14,4 V. Podejrzewam regulator
Miał ktoś podobne objawy?
pozdrawiam
Owczar - 07-01-2013, 15:12
radamanthys132 napisał/a: | mały update wymrugałem kod 64 problem z alternatorem...evoscan mi chyba bzdury pokazuje ;/ |
Bo odpinałeś wtyczkę od alternatora.
marcinspike - 15-01-2013, 16:32
Podpinam się do tematu.
Ja jednak bym obstawiał aternator, kiedyś dawno temu kiedy jeszcze zachwycała mnie niemiecka technologia miałem Vento 2.0 i tam występował ten sam objaw. Okazał się to być regulator napięcia + luźny pasek.
Jutro sobie pomierzę, z tego co wiem to napięcie powinno być takie samo przy 3000rpm jak i na 800.
misiek1992 - 08-03-2015, 19:25 Temat postu: [EA5A/W 2.5] Czy to alternator? Witam mam pewien problem. Mam gala 2.5 V6 1999 LPG, i niedawno zauważyłem ze podczas jazdy przy redukcji biegów moje światła delikatnie przygasają . Tak samo jest jak auto stoi na światłach awaryjnych . Czy to będzie wina alternatora??
|
|
|