[97-04]Galant EAxA/W - [EA5W 2.5] Jaki filtr oleju do automata.
turek61 - 12-06-2009, 09:09
EUREKA !!!
Jest w Szczecinie zakład specjalizujący się w serwisie japończyków.
Kiedy zadzwoniłem do nich to byli bardziej kumaci niż w ASO.
Koszt:
1.Filtr - od razu zaproponowali HYUNDAI 46322-3900 koszt 70 zł.
2.Olej - Castrol Transmax (twierdzą, że więcej nie odessą niż 5l.) koszt 55 zł. za litr
3.Robocizna - do 120 zł.
4.Gwarancja - roczna.
Całość - 465 zł.
Jak to się ma do 1200 zł w ASO
Bartek - 12-06-2009, 10:14
turek61, Chcą zrobić statyczną wymianę - nie wchodź w to.
Po dynamicznej wymianie przeprowadzonej z głową wszystko działa o wiele lepiej, ale wymaga ok. 10 l oleju (55 zł/l to ździerstwo - 20 l w IC kosztuje ok. 800 zł brutto). Wymian wg mojej instrukcji nie policzę, większość znajomych tak robiło....Ja sam już 4 razy robiłem taką wymianę....
Moominek - 12-06-2009, 10:57
turek61 napisał/a: | EUREKA !!!
.....
Całość - 465 zł.
Jak to się ma do 1200 zł w ASO |
ASO w Markach za statyczną ściągnęło ze mnie ok. 480zł, skąd taka różnica? Robiąc wg instrukcji Bartka (Bartek wie co pisze ) masz cały świeżutki olej. Wymiana statyczna pozostawia sporo starego w układzie chłodzenia. Po wymianie właśnie statycznej w moim skrzynia pracowała lepiej tylko przez pierwsze 40-50km.
turek61 - 12-06-2009, 11:21
Bartek, Moominek, przekonaliście mnie ale co zrobić z 8-10 l. pozostałego oleju ? Nie mam znajomych, którym mógłbym odsprzedać.
Wystawić na Alledrogo ?
Kto kupi z takiego prywatnego źródła ?
Ewentualne zapytania dot w/w proszę na PW
mario mario - 04-08-2009, 08:08
Nie odzywalem sie bo widzialem, ze temat ladnie się rozwiną, ale dla przypomnienia i dla nowych postanowilem temat odswieżyć. Co do filtra to jak juz pisalem w mojej skrzynce wymienia sie wtedy gdy jest padnieta, a to tylko dlatego, że trzeba ją rozpolawiać. Krzyżak napisaleś, ze jak rozebraleś skrzynię i zobaczyleś uklad sterowania elektrycznego, czyli listwę elektrozaworów to stwierdzileś, ze nie będziesz się dobieral do filtra. To ja Ci mówię, a raczej piszę, ze od tej strony nie dostaniesz się do filtra. Ja rozebralem i uklad sterowania i wyciągalem FORWARDA czy tzw. sprzęglo do jazdy w przód z koszykami i planetarkami, bo wlaśnie to wymienialem a raczej naprawialem w mojej skrzyni, i dopiero po wyjeciu tego sprzegla moglem zobaczyć wewnetrzny filtr plynu chlodząco-smarującego w skrzyni. Mialem go w ręku ale niestety nie dalo się go wyciagnąć i odpuscilem. Powymienialem troche tarczek i przekladek, kosz z planetarkami, zrobilem przegląd i zamontowalem. Ale co do filtrów to Panowie ważna jest budowa tego filtra. Ktos pisal, ze zamontowal filtr od oleju silnikowego. Ok tai też pasuje ale on nie filtruje oleju silnikowego, który jest gęsty i ma inne wlaściwości tylko ma filtrowac rzadszy plyn, a więc tzw. zonk. Co do filtrów to najważniejsze jest dowiedzieć się kto jest producentem i wtedy z czego jest zbydowany taki filtr. Niejednokrotnie ASO sprzedaje takie same filtry, czyli o takich samych wlasciwosciach i parametrach technicznych, jakie możemy kupić sami u producenta, tylko, ze dla ASO musimy odpalić podwójną marżę, no i jak oni zakladają to dają przeciez gwarancję. Chyba wszyscy wiedzą, ze np. taki filr zewnętrzny zalożony w garazy nie podlega gwarancji. Ja pokusilem się i sprawdzilem, niestety, na filtr zewnetrzny w naszych ASB możemy spobie pozwolić i to taki za 50 zl, za te 90 tys wymienimy go a kto się obawia o jego wlasciwosci zrobi to po 45 tys. Ja nie zaryzykuję otwierania skrzyni i wsadzania filtra o niewystarczających na te 150 tys (taka jest norma bezawaryjności mojej skrzyni) wasciwościach filtrujących. To by byo na tyle. Pozdrawiam. Aha jeszcze jedno. Filtr wewnetrzny jak jest zasyfiony to nie przepuszcza w odpowiednim czasie odpowiedniej ilości plynu potrzebnego w danych sekwencjach pracy skrzyni, spada cisnienie, skrzynia może szarpać, u mnie tak zaczyna sie dziać, no i szkoda pompy. NARKA.
fajah - 25-09-2009, 02:19 Temat postu: Filtre oleju do manuala :) Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc podpinam się tutaj.
Czy montował ktoś z was w Galancie filtr oleju K&N? Warto to robić czy dać se spokój i założyć ogólnodostępny?
Edit: Chodzi mi o ten filtr http://allegro.pl/item737...tylko_7szt.html
swinks_UK - 25-09-2009, 16:24
Nie ma filtra K&N do Miśkowych skrzyń biegów.
Na pewno widziałeś identycznie wyglądający filtr silnikowy. A jeśli pisało inaczej, to jest to błąd sprzedającego.
|
|
|