[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Nowy LAncer w dieslu
tojaro - 07-06-2009, 00:15
Kupiłem bo... mi się spodobał. I lepiej jeździł niż Mazda 3 i Leon. Ale czasami na forum za dużo onanizmu. Zawsze miałem benzynę "w sercu" ale czym wy ludziska wcześniej jeździliście, to ja nie wiem Mi jego konie są potrzebne na trasie, no ale w mieście i na niskich biegach... no ale co ja tam mogę wiedzieć, mi buczy a wam mruczy. Na szczęście mi wóz służy do jeżdżenia a nie słuchania.
[ Dodano: 07-06-2009, 00:26 ]
gzesiolek zrobiłem sobie psychoanalizę i wyszło, że... ostatnio wąchałem Evo X - może dlatego mój Misiek dla mnie już tylko buczy, tak, to dlatego moje nastawienie - wszystko już jasne.
gzesiolek - 07-06-2009, 01:12
tojaro napisał/a: | ale czym wy ludziska wcześniej jeździliście |
13lat w Hondzie Civic 90KM (niezniszczalny silniczek, krecacy sie do 6,5k rpm i posiadajacy bardzo mocne 90KM), w robocie Lanos 105KM?, Seicento 55KM?, Civic 140KM,
no a teraz prywatnie Lancer 109KM a w robocie czasem ten 143KM (tutaj mam rywalizacje bardzo podobnych aut Civic 4D 140KM vs Lancer 4D 143KM)...
sorki tojaro, tak jak juz pisalem, wiem ze niepotrzebnie komentnalem, ale z drugiej strony to nie ja zgeneralizowalem, ze wszyscy przyznaja ze Lancer to mul...
moze i jest w tym cos z onanizmu, ale mi sie odglos Lancerka bardziej podoba niz Civica (mowie o tych nowych 1,8), nie nazywam tego mruczeniem, ale buczeniem tym bardziej nie... po prostu wchodzi na obrotki a mi sie wydziela troche hormonu radosci (tak apropo onanizmu ) Dla mnie to jedno i drugie to calkiem przyjemne w prowadzeniu i dynamice autka i do szczescia wiecej nie potrzebuje... moze po prostu jestem malo wymagajacy... choc Evo sam bym potestowal, ale by mnie moja kochana zonka z domu wyrzucila, albo bym musial sam jakis odwiert i rafinerie postawic
z drugiej strony EvoX to ma dopiero brzydki odglos silnika jak taki ostatnio z pogarda harknal przy dodaniu gazu pewnej audicy ktora zwlekala z ustapieniem lewego pasa na gierkowce to az wyobrazilem sobie "spluniecie z pogarda" no i chwile pozniej Evo zniknal z horyzontu
Realista - 09-10-2009, 09:26
Użytkuję Diesla w SB więc powiem tak:
- spalanie przyzwoite
- na wyższych biegach czyli 4, 5, 6 na trasie cichutki
- na niższych biegach stanowczo za głośny, a do tego jego dźwięk jest delikatnie mówiąc nieprzyjemny
- kultura pracy sinika niska może dlatego że jest to jeszcze silnik na pompo wtryskiwaczach konstrukcji VW
- dochodzi w dieslu DPF czyli dopalacz cząstek stałych, który niestety przy złej eksploatacji zwłaszcza przy jeździe po mieście z niskimi obrotami i braku porządnego nagrzewania silnika przez dłuższy czas, się po prostu zatyka. Czyszczenie, a raczej cała procedura czyszczenia wymagająca próby drogowej z użyciem testera elektroniki jest długotrwała. Spędziłęm w serwisie 5 godzin zanim mi to zrobili. Na razie na gwarancji, ale nie wiem jak do tego podejdą po jej upływie.
Teraz już odpowiednio naciskam na gaz i drugi raz już się nie zatkał.
Na innym wątku na formu przeczytałem, że głowice w silniku 2.0 lubią pękać. U mnie na razie spokój w tym temacie, ale mam dopiero 30 kkm. Zobaczymy.
Anonymous - 09-10-2009, 10:37
Tak gwoli wyjaśnienia.
W Lancerze 2.0DiD jest 6 biegowa skrzynia ?
jaca71 - 09-10-2009, 11:18
kaeres napisał/a: | Tak gwoli wyjaśnienia.
W Lancerze 2.0DiD jest 6 biegowa skrzynia ? |
Dokładnie i to jeszcze tak sprytna że pierwsze 4 biegi mają inne przełożenie główne niż 5 i 6 bieg
jazy1 - 09-10-2009, 11:40
Realista napisał/a: | dochodzi w dieslu DPF czyli dopalacz cząstek stałych, który niestety przy złej eksploatacji zwłaszcza przy jeździe po mieście z niskimi obrotami i braku porządnego nagrzewania silnika przez dłuższy czas, się po prostu zatyka. |
a jakie są objawy?
Realista - 11-10-2009, 21:13
jaca71 napisał/a: | kaeres napisał/a: | Tak gwoli wyjaśnienia.
W Lancerze 2.0DiD jest 6 biegowa skrzynia ? |
Dokładnie i to jeszcze tak sprytna że pierwsze 4 biegi mają inne przełożenie główne niż 5 i 6 bieg |
Te różnice w przełożeniu głównym sa wyraźnie odczuwalne. Jazda na trasie na 5 czy 6 biegu to prawdziwa przyjemność. Do tego dochodzi jeszcze tempomat. Po prostu relaks w trakcie jazdy. Szkoda tylko, że dróg na których można w pełkni korzystać z tempomatu mamy tak mało.
Najlepszą zaletą, z punktu widzenie zróżnicowania przełożenia głównego, jest moim zdaniem dynamika na 5 biegu. Wyprzedzanie w warunkach drogowych można przeprowadzić bez niepotrzebnego redukowania biegu.
[ Dodano: 11-10-2009, 21:17 ]
jazy1 napisał/a: | Realista napisał/a: | dochodzi w dieslu DPF czyli dopalacz cząstek stałych, który niestety przy złej eksploatacji zwłaszcza przy jeździe po mieście z niskimi obrotami i braku porządnego nagrzewania silnika przez dłuższy czas, się po prostu zatyka. |
a jakie są objawy? |
Nagle podczas jazdy odczujesz totalny brak mocy. Wciśnięcie pedału gazu do podłogi nie powoduje przyspieszania. Minimalna reakcja na gaz. I tak możesz sobie jechać max. ok 80 km/h. W takim przypadku należy zatrzymać samochód, wyłączyć silnik, odczekać parę minut i ........
Po ponownym uruchomieniu wszystko wraca do normy, ale błąd jest zapisany w sterowniku.
Ja po takiej przygodzie udałem się od razu do ASO gdzie jak pisałem usunięto tę usterkę w niecałe 5 godzin i przejechano przy tym autem prawie 70 km.
el_diablo - 12-10-2009, 07:59
Realista napisał/a: | Po prostu relaks w trakcie jazdy. Szkoda tylko, że dróg na których można w pełkni korzystać z tempomatu mamy tak mało. |
Eee tam... jak najbardziej mozna jeździć na tempomacie. Oczywiście nie zawsze i nie wszędzie. Zauważyłem, że tym łatwiej korzystać z tempomatu, z im bliższą przepisowej prędkością się jedzie
Lestat - 12-10-2009, 12:53
Kurcze, wlasnie sobie przypomnialem ze jak zamawialem Diesla to nie powiedzialem zeby byl bez DPF...niech to...
krzychu - 12-10-2009, 12:58
Realista napisał/a: |
Te różnice w przełożeniu głównym sa wyraźnie odczuwalne. |
Ale to że zmienia się przełożenie główne (chodź ciekawa sprawa nie wiedziałem) nie powinno mieć znaczenia nic nam to nie dodaje. Może chodziło o zmniejszenie skrzyni biegów i dlatego zastosowano jeszcze zmianę finala żeby nie robić takich dużych przełożeń 5 i 6. Podsumowując mocy ani momentu to nie doda
A z tego co ktoś wcześniej mówił to na Polskę miały być bez DPF-a. Na Niemcy z DPF-em.
Lestat - 12-10-2009, 13:21
No wlasnie trudno orzec bo na stronach Mitsubishi jest opisana wersja z DPF oraz bez DPFa wiec nie wiem ale sie dowiem
jmb7 - 15-10-2009, 01:42
kupowałem z Niemczech i mam z DPFem i ta przypadlosc o której pisze Realista zdarzyła mi sie na razie raz w lutym na niemieckiej autostradzie;
W Grandisie bez DPFa nie ma takich problemów, ale tez nie ma takich przeciążeń
polecam na ten temat dość rozbudowany wątek w outlanderze http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=26097
|
|
|