Galant - Ogólne - Galant VI - FAKTY MITY OPINIE
mike_83 - 21-09-2009, 10:52
To się trochę zawiodłem Teraz jeżdżę leciwą Primerą P10 z silnikiem 1.6 Może nie jest to demon szybkości za to spalanie bajka.Na trasie 6,3 - 6,6.Chciałem troszeczkę mocniejsze auto i myślałem,że ten dwu litrowy motor się sprawdzi ale..."Pali dość sporo, w porównaniu do tego co z siebie daje"
Koyocik - 21-09-2009, 11:16
Znaczy, źle mnie trochę zrozumiałeś. W porównaniu z primerą to będziesz miał szybkie auto. Jednak w przypadku Galanta moim zdaniem warto dołożyć do 2,5V6 - pali tylko około 1-2 litry więcej a jest przyjemnie szybki. Gdybym kupował jeszcze raz - na pewno byłoby to 2,5 albo zadbane 2,4GDI. To chyba zawsze jest kosztem czegoś, poprzednio miałem E57A turbodiesla - spalał 6,5 l ON, ale osiągi conajwyżej mierne
tommyc1 - 21-09-2009, 16:30
Tak jak wyżej napisano, z silnikiem 2.5l to inna bajka, ten silnik sprawia, że wybaczasz mu niedociagniecia w innych miejscach:) A co do rdzy...drazni to, ale gal nie wypada wcale gorzej od mercow czy fordow w podobnych rocznikach, wiec nie panikujmy
mike_83 - 21-09-2009, 17:27
Jak dla mnie 2.5 to za dużo Maksymalnie 2.0 Te diesle to marne są chyba co?Dużo palą do tego?Jak patrzę na ceny ON,to sam już nie wiem co robić,różnica duża...
Zhan - 21-09-2009, 17:55
mi na trasie udalo sie zejsc do 9,5 gazu przy spokojnej ale nie wolnej (tak do 140km/h) jezdzie, w miescie przy dynamicznej jezdzie pali mi ok 13l
wiec jakiejs tragedii nie ma, biorac pod uwage komfort przy wyprzedzaniu, itp...
jesli chodzi zaj o moja opinie na temat auta to na minus (bo zazwyczaj to interesuje kupujacego) wypisalbym:
- hamulce przednie (problem z krzywiacymi sie tarczami)
- rdza (nadkola tylne, kielichy z przodu)
- halas przy wiekszej predkosci
to najciezsze zarzuty, drobiazgow jest sporo ale to juz moja bardzo subiektywna opinia
Juiceman - 21-09-2009, 19:27
mike_83 napisał/a: | Rozglądam się za rocznikami 2000-2002.Na co zwrócić uwagę?Jak jest oznaczone najlepsze wyposażenie?Słyszałem,że silnik 2.0 dosyć dużo pali,znowu gdzieś przeczytałem,że spala 8 litrów na trasie.Jak to jest?Ogólnie auto strasznie mi się podoba.W środku tak samo a to ważne dla mnie Dzięki |
Na co zwrócić uwagę?
Na pewno na nadkola w tych rocznikach nie powinno być, źle także maksymalnie wydasz do 100zł za zabezpieczenie ich przed korozją. Najlepsze wyposażenie jak jest oznaczone? Defakto takie oznaczenie nie istnieje. Ponieważ masz 3 wersje galanta m.in. Avance czy Elegance. Zdaje się, że jeszcze SE ( tyle, że nie mam pojęcia do którego roku produkowali tą wersję). Wszystkie galanty tego okresu były bogato wyposażone.
Czy 2.0 pali dużo? Jeśli nie masz nonstop na liczniku 200 to, źle nie jest. Jeśli średnio poruszasz się 100-120 możesz liczyć na 7,x litra w trasie. Większość osób jakie znam, narzekały na 2.0. Narzekały na to, że nie kupiły silnika 2.5v6 ponieważ za 1-2l/100km więcej jest dużo większa przyjemność z jazdy. 2.5 v6 większość osób myśli, iż to jest za duży silnik że będzie palił 17-19 litrów w mieście na trasie z 15litrów. Nic mylnego co możesz zobaczyć chociażby na motostats lub w podpisach użytkowników forum. Silnik bez problemu znosi gaz. Jeśli byś chciał jeszcze taniej podróżować. A Opłata za Galanta we wrocku tj. OC to 539zł. przy 60% zniżkach.
Wybór należy do Ciebie
mike_83 - 21-09-2009, 20:52
Dzięki chłopaki za pomoc.Tutaj jest akurat 100% zniżki,to wyjdzie trochę taniej Muszę się zastanowić jeszcze.Raczej zostanę przy Galancie,tylko nad silnikiem Poszukam,poczytam na forum.Jeszcze raz dzięki.Jak będę się chciał o coś spytać,to napiszę.Tego auta w ogóle nie znam ale to normalka Pozdrawiam
Hugo - 22-09-2009, 08:13
mike_83 napisał/a: | Słyszałem,że silnik 2.0 dosyć dużo pali,znowu gdzieś przeczytałem,że spala 8 litrów na trasie | Do oszczędnych nie należy. Skrzynia automatyczna i w trasie owszem 8, a w mieście ok. 12l/100 km.
tommyc1 - 22-09-2009, 09:59
mike_83 napisał/a: | Jak dla mnie 2.5 to za dużo Maksymalnie 2.0 Te diesle to marne są chyba co?Dużo palą do tego?Jak patrzę na ceny ON,to sam już nie wiem co robić,różnica duża... |
Za dużo w jakim sensie? Jeśli boisz sie spalania to nie wypadnie wcale gorzej, przy normalnej jeździe w cyklu mieszanym, czasem mocniej przydusisz, to i takj w 9,5-10l/100 sie zmiescisz, z tego co czytam w motorze 2.0 dużo lepszych wyników miec nie bedziesz;) A przyjemnosc jazdy bez porównania.
KaWu - 23-09-2009, 13:19
Juiceman, napisał/a: | Opłata za Galanta we wrocku tj. OC to 539zł. przy 60% zniżkach |
mike_83, napisał/a: | Tutaj jest akurat 100% zniżki,to wyjdzie trochę taniej |
Nie ma 100% zniżki za bezszkodową jazdę Juiceman, podał max zniżkę.
mike_83 - 23-09-2009, 16:30
Nawet nie wiedziałem Jestem współwłaścicielem i nie ja załatwiałem formalności.Wiem tylko,że zniżka jest maksymalna Pozdrawiam
zuku3210 - 23-09-2009, 23:05
A ja tu troche przymarudze co by nie było za ładnie
Koyocik napisał/a: | Jednak w przypadku Galanta moim zdaniem warto dołożyć do 2,5V6 - pali tylko około 1-2 litry więcej a jest przyjemnie szybki. Gdybym kupował jeszcze raz - na pewno byłoby to 2,5 | święta prawda że warto dołożyć bo przy V6 jak otwierasz maske to nie masz śmiesznego silniczka jak od Fiesty poza tym moment obrotowy w 2.5 jest lepsiejszy o wiele dzwięk jest "poważniejszy" a co do spalania to i 2.0 mozesz wiecej zjarać o 1-2 litry jak 2.5 zależy jak jeździsz i jakie laczki założysz no i za 5 miesiecy nie bedziesz żałował że nie wziałeś jednak V6
Zhan napisał/a: | jesli chodzi zaj o moja opinie na temat auta to na minus (bo zazwyczaj to interesuje kupujacego) wypisalbym:
- hamulce przednie (problem z krzywiacymi sie tarczami) |
niewiem czy jakieś auto ma "seryjnie" problem z krzywiącymi sie tarczami, raczej właściciele z wyborem pasującego do siebie zestawu czy mechanik z prawidłowym założeniem. Ja swoje katuje od listopada-nieraz już sie niemal "zapaliły" i jakoś sie nie pokrzywiły, jedyny minus to czarne felgi co 3 dni Zhan napisał/a: | - rdza (nadkola tylne, kielichy z przodu) | to fakt niezaprzeczalny ale zależny od egzemplarza, są bardzo zadbane i są bardzo zjedzone,wystarczy szukac Hugo napisał/a: | Do oszczędnych nie należy | ale na tle innych 2.0 wypada całkiem przyzwoicie i co dalej powiem....hmmm
Hugo - 23-09-2009, 23:30
zuku3210 napisał/a: | ale na tle innych 2.0 wypada całkiem przyzwoicie | Nie za bardzo. Poprzednie auto, czyli Mazda 626 2.0 16V, spalanie LPG trasa ok. 8l, miasto przy katowaniu nigdy nie więcej jak 10l/100 km. Tyle, że tam była skrzynia manualna.
zuku3210 - 24-09-2009, 00:07
Sugerowałem się tą oto stroną http://www.autocentrum.pl...viii_sedan.html gdyż są tam zebrane testy wielu osób i jakiś pogląd już jest Galant 2.0 średnie Pb/ 9.9l (w klasie 11.3l), ON/ 6.8l (w klasie 7.8l), LPG/ 10,7l ( w klasie 12,2l) więc wypada dobrze w wyższej klasie średniej sedanów o pojemności 2.0
mike_83 - 24-09-2009, 12:21
zuku3210 napisał/a: | święta prawda że warto dołożyć bo przy V6 jak otwierasz maske to nie masz śmiesznego silniczka jak od Fiesty | To chyba nie jeździłeś 1.6 Te silniki 2.4 GDI co to jest?
|
|
|