Carisma - Techniczne - Światła dzienne
SHARK1979 - 22-06-2009, 10:56
jolly69, a myślisz że co ja mam i wkleiłem z foto autka parę postów wcześniej
jolly69 - 22-06-2009, 14:19
widziałem widziałem.. fajnie wygląda, nie rzuca się w oczy i nie straszy podrabianym Audi.
SHARK1979 - 22-06-2009, 21:45
jolly69 napisał/a: | fajnie wygląda |
Podziękować bo te oryginalne co były tragedia
Daniello81 - 14-07-2009, 14:17
miałem zamiar kupić sobie jakieś światełka ale skusiło mnie coś takiego
http://allegro.pl/item687...d_2_tuning.html
montaż
teraz pytanko mam dwa wyjścia
1. podłączyć przewody bezpośrednio w reflektorze (oczywiście bez 12V i masy)
2. szukać sygnałów w puszce bezpiecznikowej
czy orientuje się ktoś gdzie w miarę dogodnym miejscu do podłączenia znajduje się sygnał (przewód) od wzbudzenia obwodu alternatora
pozdro
XL - 14-07-2009, 21:35
Daniello81, może to głupie, ale to rozwiązanie nie nadaje się do świateł dziennych.
Otóż zgodnie z nowymi obowiązującymi przepisami, światła dzienne "powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika", zatem muszą się włączać jeszcze przed rozruchem silnika. Jeśli trafisz na upierdliwego gliniarza lub diagnostę - możesz mieć problem. No, chyba że podłączysz to do świateł mijania.
Pozdrawiam, XL
Anonymous - 14-07-2009, 21:42
XL napisał/a: | Otóż zgodnie z nowymi obowiązującymi przepisami, światła dzienne "powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika", |
przeczytaj jeszcze podpunkt jaki tyczy sie tego zapisu a mianowicie nie tyczy sie pojazdow zarejestrowaych przed 31.12.2009
XL - 14-07-2009, 22:26
Hm, ów podpunkt brzmi: " Dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r. dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych: połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne".
Jeżeli o ten podpunkt Ci chodziło, mówi on jedynie o stosowaniu świateł dziennych wraz z tylnymi pozycyjnymi. Nie zmienia obowiązku włączenia dziennych tak, jak przed chwilą zacytowałeś.
Oczywiście przepis ten określa sposób podłączenia świateł dziennych "dodatkowych", nie mówi o światłach mijania, używanych jako dzienne.
Pozdrawiam, XL
Tomashi - 14-07-2009, 22:45
Audi R8 ma z przodu LEDy, natomiast tylne nie świecą się. Sprawdzone na drodze.
Chyba, że miał coś rąbnięte...
XL - 14-07-2009, 23:09
Tomashi napisał/a: | Audi R8 ma z przodu LEDy, natomiast tylne nie świecą się. Sprawdzone na drodze.
Chyba, że miał coś rąbnięte... |
Nie, nie miał. Tak właśnie ma być.
Dopiero teraz przeczytałem całą ofertę z Allegro, znalezioną przez Daniella81 i mam duże wątpliwości, czy stosowanie świateł drogowych jako dziennych - nawet po redukcji mocy - jest zgodne z przepisami.
Pozdrawiam, XL
Anonymous - 14-07-2009, 23:33
XL napisał/a: | Hm, ów podpunkt brzmi: " Dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r. dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych: połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne". |
ale ten przepis z obligo stosuje sie do aut rejestrowanych po 12.09 i jesli policja sie czepnie mozesz zawsze powiedziec ze uzywasz swiatel mijania
a wszystko przez to ze od 20 czerwca:
przednie, boczne (jeżeli występują) i tylne światła pozycyjne, światła obrysowe (jeżeli występują) oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej nie włączają się, jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej
czyli tyl nie tylko nie musi sie palic ale nie powinien i do tego sluzy pdpkt. 45
[ Dodano: 14-07-2009, 23:35 ]
XL napisał/a: | czy stosowanie świateł drogowych jako dziennych - nawet po redukcji mocy - jest zgodne z przepisami. |
nie, bo swiatla musza miec homologacje na DRL
Uwex - 15-07-2009, 08:03
XL napisał/a: | światła dzienne "powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika", zatem muszą się włączać jeszcze przed rozruchem silnika. . |
XL - mylisz się - nie przed rozruchem silnika , tylko wtedy kiedy silnik pracuje .
Druga sprawa - światła drogowe jak najbardziej mogą być używane jako
dzienne - spełniają wszystkie wymagania dotyczące
takich świateł ( mogą świecić z mniejsza mocą ).
Anonymous - 15-07-2009, 08:16
Uwex napisał/a: | Druga sprawa - światła drogowe jak najbardziej mogą być używane jako
dzienne - spełniają wszystkie wymagania dotyczące
takich świateł ( mogą świecić z mniejsza mocą ). |
mozesz napisac w jaki sposob jesli nie maja homologacji?
rozumiem ze piszesz o przypadku gdy jedna zarowka odpowiada za dwa rodzaje swiatla tak jak u mmie w A6 tj. jeden klosz led odpowiada za dzienne i pozycyjne (podobnie jak w A4, A3, R8 itd) oczywiscie lampa posiada homologacje na DRL i 02A,
obecnie pewnie producenci wykorzystuja jeden klosz do dwoch rodzaji swiatla (np. nowa octavia w haloegenie ma dzienne) tylko ze to zawsze ma homologacje, samodzielna przerobka jej nie posiada tak jak hid w zwyklej lampie.
Daniello81 - 15-07-2009, 14:48
widzę że na temat tego regulatora rozwinęła się dyskusja
Co prawda chodziło tylko w jaki sposób mogę podłączyć
przewód (sygnał) do obwodu wzbudzenia alternatora
(w którym miejscu jest najbardziej dostępny)
1.
Co do homologacji hmmm
auto mam z 1998 roku więc światła dzienne chyba wtedy nie były obowiązkowe (chyba jeszcze nic takiego nie wymyślono)
i na próżno nam szukać takowych homologacji
2.
w roku 2009 weszły w życie nowe przepisy mówiące o tym że Światła postojowe tylne jak i podświetlenie
zegarów nie jest obowiązkowe więc mogą się świecić tylko przednie reflektory
3.
Czy włączenie świateł drogowych o zredukowanej mocy do jazdy jako światła dzienne jest dopuszczalne
(tylko polak mógłby wpaść na coś takiego )
oczywiście nigdzie nie ma takiej ustawy ale do czego słóżą nam światła dzienne ( jak mają świecić)
Z tego co wyczytałem światła dzienne mają świecić wprost na pojazd nadjeżdżający z przeciwka.
czyli światła drogowe (o zredukowanej mocy) będą się do tego idealnie nadawały
4.
Jeśli trafisz na upierdliwego gliniarza lub diagnostę
Z racji tego że nie do końca jest to legalne (brak homologacji)
to możemy zastosować wyłącznik (regulatora) i problem przy przeglądzie samochodu znika
wpierw muszę to podłączyć i zobaczyć jaki jest efekt
A tak w ogóle to mandat w dzisiejszych czasach to można za wszystko dostać !!!
a używając takiego wynalazku jaki chcę zamontować nie łamię prawa lecz tylko je naginam,
i tego się będę trzymał
Tak jak pisze "arturro" samodzielna przerobka jej(homologacji) nie posiada tak jak hid w zwykłej lampie
pozdro
ps. zakupu dokonałem bo wkurza mnie jazda na światłach po zatłoczonym mieście gdzie co 200m mam światła, a przejazd 5 km ( w szczycie) zajmuje ok 30min !!!
Anonymous - 15-07-2009, 15:21
Daniello81 napisał/a: | Z tego co wyczytałem światła dzienne mają świecić wprost na pojazd nadjeżdżający z przeciwka. |
Faraday - 24-06-2011, 08:57
Odświeżam temat
Przeszukiwałem forum, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie...
Zakupiłem lampy LEDowe i chcę zamontować światełka do jazdy dziennej... i tutaj rodzi się pytanie - Jak podłączyć?
Nie to, żebym nie wiedział... bo wiem i potrafię. Rzecz w tym, że przy montażu znalazłem przewody niedaleko miejsca, gdzie w innych wersjach Cari sa światła przeciwmgielne przednie. W związku z tym zamarzyło mi się, aby je wykorzystać i nie tworzyć dodatkowej plątaniny kabli. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, w jaki sposób należy podłączyć te kable, gdzie onee się znajdują, czy potrzebny jest dodatkowy przekaźnik?
Chciałbym zamontować światła tak, aby zapalały się po przekręceniu kluczyka (najlepiej by było, gdyby zapalały się dopiero po odpaleniu auta . W instalację chciałbym wpiąć dodatkowy wyłącznik, aby możliwe było wyłączenie oświetlenia w dowolnym momencie.
... tylko gdzie te kable? Jakie kolory?
|
|
|