To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Współwałściciel auta i parę innych pytań

Zafirah - 16-06-2009, 21:00

deenbe: tak, o ile się nie mylę to był Allianz Direct i mimo wszystko wychodziło około 7 stów a z tatowych zniżek to byłaby jakaś połowa z tego :wink:
Marcin-Krak - 16-06-2009, 21:06

Cezar napisał/a:
Marcin rozumiem ze to Ty bedziesz glownym wlascicielem, a tata wspol- ?

W sumie to jest to obojętne ;) Ważne żeby było łatwiej załatwić wszystko :)

cns80 - 16-06-2009, 22:59

czekoladka_1981 napisał/a:
WK wpisuje w kartę pojazdu 1. właściciel , 2. wspólwłaściciel.
Niekoniecznie. U mnie jest wpisana tylko babcia, mimo że jest trzech właścicieli. Jakby było dwóch to by w pisali, a na trzech nie mają miejsca i wpisują tylko pierwszego.
spown - 16-06-2009, 23:03

Marcin-Krak napisał/a:

Gorzej z WK. Powiedzmy, że co nieco już wiem :wink: - napiszcie mi jeszcze tylko czy w przypadku auta sprowadzonego, gdzie będzie właściciel i współwłaściciel dochodzą jakieś problemy związane z brakiem jednego z właścicieli przy załatwianiu formalności z rejestracją :?:

Ja mieszkam w Pzn, dziadek w Gorzowie Wlkp. - po co ma jeździć ;) Wystarczyło upoważnienie, że mogę załatwiać wszelkie formalności związane z rejestracją pojazdu i ksero jego dowodu osobistego. Auto także ściągałem.

docencik87 - 16-06-2009, 23:32

Powiem tak...ja zawsze robiłem to tak i nie było żadnych problemów.

Umowę miałem zawsze spisaną na siebie. Jak przychodziło do rejestracji to pisałem umowę darowizny na 50% samochodu. Jako, że tutaj chodzi o najbliższe pokrewieństwo to PODATKU OD DAROWIZNY SIĘ NIE OPŁACA!!!! Taka darowizna jest nieopodatkowana.

Potem bierzemy wszystkie papierki czyli umowę kupna sprzedaży, umowę darowizny i idziemy do Urzedu Komunikacji z DOWODEM WSPÓŁWŁAŚCICIELA. Żadne upoważnienie nic. Tam rejestrujemy samochód, podpisujemy wszystkie dokumenty i wychodzimy z tablicami.

Jeśli chodzi o ubezpieczenie to teraz i tak jest zwyżka za kierowców poniżej któregoś tam roku życia. Np w benefi24 (gdzie ubezpieczenie jest pisane na mnie i na metkę) płace 480zł + NNW na 10000.

spown - 16-06-2009, 23:55

docencik87 napisał/a:
PODATKU OD DAROWIZNY SIĘ NIE OPŁACA!!!! Taka darowizna jest nieopodatkowana.

Do wysokości niecałych 10 000 przez 5 lat jak to ktoś wcześniej pisał...

docencik87 - 17-06-2009, 00:00

http://www.pit.pl/ziec_mu..._prasa_2979.php
Marcin-Krak - 17-06-2009, 09:46

Będę Was nudził dalej :P Wiem, że jakbym sobie poszukał to może bym i znalazł - ale prościej i nie ukrywam szybciej jest się spytać tutaj ;)

Pytanie kolejne: Czy jeśli sprowadzony samochód ma badanie techniczne do XI.2010 - to muszę robić badanie techniczne mimo tego :?:

Bartek - 17-06-2009, 09:52

Marcin-Krak napisał/a:
Pytanie kolejne: Czy jeśli sprowadzony samochód ma badanie techniczne do XI.2010 - to muszę robić badanie techniczne mimo tego :?:

Z tego co wiem, to nadal tak, jeżeli oczywiście nie jest to badanie na polskiej SKP. W tym badaniu dostajesz karteczkę, którą posługuje się WK podczas wypełniania rubryczek w dowodzie i innych papierach.

czekoladka_1981 - 17-06-2009, 10:02

Na każdym etapie rejestracji sprowadzonego pojazdu wymagane jest badanie techniczne, należy więc najpierw udać się do najbliższej Stacji Kontroli Pojazdów i wykonać przegląd.
Cezar - 17-06-2009, 11:56

czekoladka_1981 napisał/a:
Na każdym etapie rejestracji sprowadzonego pojazdu wymagane jest badanie techniczne

Badanie techniczne chca dopiero w WK przy pierwszej rejestracji :wink:

karolgt - 17-06-2009, 12:27

Marcin-Krak napisał/a:

tak i różni sie ono od tego standardowego, ceną, jakieś 70 zł chyba drożej, czyli ok 170 zł.

Rafal_Szczecin - 17-06-2009, 13:10

misiek :

http://bip.city.poznan.pl...opis&sp_id=1741

oraz :

http://www.badaniapojazdow.pl/cennik.html

jak widac badanie kosztuje 169 pln'ow

Marcin-Krak - 21-06-2009, 00:09

Kolejny problem i znowu proszę o odpowiedź tylko ze 100% pewnością ;)

Czy do zapłacenia akcyzy potrzebne jest badanie techniczne, bądź odczyt numerów nadwozia, czy ich to nie interesuje. Bo badanie techniczne z innego kraju nie obowiązuje ? :roll:

Cezar - 21-06-2009, 00:13

wystarczy VIN :wink:

[ Dodano: 21-06-2009, 00:14 ]
badania techniczne potrzebne beda dopiero przy rejestracji w WK