To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Tablice indywidualne co z nimi gdy sprzedaje pojazd ?

sruba - 23-06-2009, 15:35

najprosciej jest faktycznie przed sprzedaza poswiecic te pare zlotych i przerejestrowac samochod na zwykle tablice.
zapis w umowie mowiacy o koniecznosci zmiany tablic jest niezgodny z prawem, wiec z punktu widzenia prawa - niewazny. nie mozna wiec dochodzic w sadzie jego realizacji.
przy zmianie wojewodztwa... w zasadzie po zakupie samochodu jedyne co TRZEBA uczynic to oplata skarbowa. teoretycznie samochodu przerejestrowywac nie trzeba - przepisy tutaj nie sa jasne i, o ile mnie pamiec nie myli, nieprzerejestrowanie auta nie ciagnie za soba zadnych konsekwencji (moj kolega jezdzil na dolnoslaskich blachach 2 lata, do momentu kiedy sprzedal auto, oczywiscie na tychze blachach).

Anonymous - 23-06-2009, 15:49

sruba napisał/a:
moj kolega jezdzil na dolnoslaskich blachach 2 lata, do momentu kiedy sprzedal auto, oczywiscie na tychze blachach

musial miec auto zarejestrowane na kogos innego bo gdyby mial zarejestrowane na siebie to musialby miec tablice z miejsca gdzie ma meldunek.

JCH - 23-06-2009, 17:19

Cytat:
Mało tego, jeśli ktoś skradnie nam indywidualne tablice, to podobnie jak w wypadku zwykłych konieczne będzie wyrobienie nowych. A to oznacza nowy „napis” i... kolejny tysiąc złotych.
Autor tego artykułu tu się chyba nieco rozpędził bo w przypadku kradzieży, zagubienia tablic dostaje się ich duplikaty i naklejkę na tablice z tym malutkim numerem oraz wpis do dowodu i karty pojazdu o wydaniu duplikatu. Sądzę, że nie kosztuje to całego tysiaka tylko odpowiednio mniej.

A tak w ogóle, jak myślicie - ktoś poza akbim chciałby jeździć z tablicami G0 AKBI :?:

londolut - 23-06-2009, 17:27

JCH napisał/a:
Cytat:
Mało tego, jeśli ktoś skradnie nam indywidualne tablice, to podobnie jak w wypadku zwykłych konieczne będzie wyrobienie nowych. A to oznacza nowy „napis” i... kolejny tysiąc złotych.
Autor tego artykułu tu się chyba nieco rozpędził bo w przypadku kradzieży, zagubienia tablic dostaje się ich duplikaty i naklejkę na tablice z tym malutkim numerem oraz wpis do dowodu i karty pojazdu o wydaniu duplikatu. Sądzę, że nie kosztuje to całego tysiaka tylko odpowiednio mniej.

A tak w ogóle, jak myślicie - ktoś poza akbim chciałby jeździć z tablicami G0 AKBI :?:
Nie tak do końca Jacku. U mnie w rodzinie były 2 przypadki zgubienia przedniej blachy i zawsze kończyło się przerejestrowaniem samochodu. Przynajmniej było tak pod koniec 2006 roku. Babka w WK powiedziała, że jeśli doszło by do zgubienia dowodu rejestracyjnego to luz - duplikat jest, ale tablice rejestracyjne automatycznie wskakują na 'blacklist'. A nuż ktoś znajdzie, będzie np. tankował na twoje blachy i ciebie wrabiał w bagno.
spown - 23-06-2009, 17:39

akbi napisał/a:
Nie wiem Artur jak to jest ...rozumiem Cię i możesz mieć niestety rację ...jak kiedyś będę sprzedawał Gala to się dowiem w Urzędzie, jak to zrobić "przepisowo" ... w każdym bądź razie zrobię tak, aby nie było możliwości, aby ktokolwiek jeździł z "moją tablicą"

Najwyżej "zgubisz"...

JCH - 23-06-2009, 18:07

londolut napisał/a:
Nie tak do końca Jacku. U mnie w rodzinie były 2 przypadki zgubienia przedniej blachy i zawsze kończyło się przerejestrowaniem samochodu.
Przerabiałem osobiście zagubienie 1 blachy - skończyło się i tak duplikatem obu z powodu flagi - miałem jeszcze flagę polską a obowiązywały już EU. Ale nie było konieczności przerejestrowania auta.
Anonymous - 23-06-2009, 18:09

a skoro już sie wydało troszke kasy na blachy... to jest jakas opcja żeby je zatrzymac? Bo pewnie klasycznie trzeba oddac do urzędu jak cos. Czy trzeba ściemniać, że sie zgubiły :>?
londolut - 23-06-2009, 18:15

JCH napisał/a:
londolut napisał/a:
Nie tak do końca Jacku. U mnie w rodzinie były 2 przypadki zgubienia przedniej blachy i zawsze kończyło się przerejestrowaniem samochodu.
Przerabiałem osobiście zagubienie 1 blachy - skończyło się i tak duplikatem obu z powodu flagi - miałem jeszcze flagę polską a obowiązywały już EU. Ale nie było konieczności przerejestrowania auta.
A kiedy to było? Czyżby WK z różnych miast rządziły się swoimi prawami?

[ Dodano: 23-06-2009, 18:20 ]
Znalazłem coś takiego http://www.grupaimage.pl/...rmacja&id=12265 . Tyle, że artykuł jest z datą 2008 nie wiem czy nie zmieniło się postępowanie w tej sprawie po 2006 roku.

JCH - 23-06-2009, 19:09

londolut napisał/a:
A kiedy to było? Czyżby WK z różnych miast rządziły się swoimi prawami?
Gdzieś w 2006-2007 nie pamiętam dokładnie. Ale było to wtedy, gdy były takie duże ulewy (ale nie w VI.2007 bo wtedy byłem na Genesis). A blachę zgubiłem (tak przypuszczam) w Rudzie Śl. Halembie tam gdzie zjeżdża się z A1 na 925 w kierunku Bytomia, przejeżdża się przejazd kolejowy i sruuuu w dół. W tym właśnie dołku fala przeszła mi przez maskę ;)

Całkiem możliwe, że różne WK różnie postępują. Był kiedyś o drukowaniu czegoś i ktoś na Forum wyjaśniał, że niektóre WK mają odpowiedni sprzęt a inne nie, stąd inna procedura. Ale o co chodziło konkretnie to już nie pomnę.

edit:
Przecież pisałem o tym na Forum :)

londolut - 23-06-2009, 19:18

A może to się tyczyło też przejścia z flagi PL na UE - nie pamiętam już :doubt: .
rick - 24-06-2009, 18:54

wyrobienie duplikatu tablicy to koszt ok 70zł, a z tablicami indywidualnymi jest tak ze po sprzedazy auta kupujący musi bezwzględnie zmienic je na inne. nawet jezeli jest w1 marek i np on ma tak na imie, mieszka w tym samym miescie i chcialby je zostawic, tak przynajmniej było na początku tego roku jescze
Anonymous - 24-06-2009, 22:11

rick napisał/a:
a z tablicami indywidualnymi jest tak ze po sprzedazy auta kupujący musi bezwzględnie zmienic je na inne. nawet jezeli jest w1 marek i np on ma tak na imie, mieszka w tym samym miescie

moglbys podac jakas podstawe prawna?
bo Dz. U. Nr 133, poz. 1123 z póżn. zm. dot rejestracji pojazdu mowi min:
§ 7. 1. W przypadku gdy pojazd posiada tablice rejestracyjne zgodne z wzorem określonym rozporządzeniem i wyróżnikiem powiatu właściwym dla organu dokonującego rejestracji oraz jest oznaczony nalepką kontrolną odpowiednią do posiadanych tablic, organ rejestrujący dokonuje jedynie legalizacji tych tablic.

JCH - 24-06-2009, 22:41

arturro napisał/a:
...organ rejestrujący dokonuje jedynie legalizacji tych tablic.
A to jest też ciekawe sformułowanie. To co, one nie są / nie były legalne? ;)
Anonymous - 24-06-2009, 23:03

legalne do starego dowodu (poprzedniego wlasciciela) wiec dla nowego, wspanialy urzad laskawie je legalizuje na nowo :)
rick - 25-06-2009, 00:18

tylko wydaje mi się ze ten zapis dotyczy tablic standardowych, info otrzymałem od pani z wydziału komunikacjii, był tez przypadek u mnei w miescie gdzie jezdzil koles morcem 500 w wersjii sec i takie wlasnie mial blachy xx SEC. merc zmienil wlascicila jezdzi dalej po miescie ale juz na innych taflach