Lancer Ogólne - CO ZMIENIŁ(a)BYŚ W SWOIM LANCERZE?
shalafi - 06-08-2009, 10:04
hmm ciekawe, mi jak puszcze nawiew na ręce na kierownicy to mi odmarzają
i z wydajnosci klimy jestem zadowolony
gzesiolek - 06-08-2009, 10:28
moze chodzilo naszej damie o to, ze na starcie nawiew nie jest dobierany na tyle silny zeby z upalu przejsc na ta zadana temp w jednej chwili...
ale sama klima chodzi jak zloto... przynajmniej na przednich siedzeniach, ustawiam zwykle 23-24'C i przyjemnie sie robi dluga trase, az czlek zdziwiony ze taki upal na zewnatrz jak dojedzie...
no ale jak ktos lubi miec szron w aucie to rzeczywiscie klima za slaba
Crimson - 06-08-2009, 14:59
gzesiolek napisał/a: | moze chodzilo naszej damie o to, ze na starcie nawiew nie jest dobierany na tyle silny zeby z upalu przejsc na ta zadana temp w jednej chwili... |
Pewnie nie chodzi o przejście na zadaną temperaturę w "jednej chwili", ale o stan który przytrafił się także mi. Tempertura na zewnątrz pond 30 stopni, samochód parkowany kilka godzin w pełnym słońcu. Start z włączoną klimą w trybie auto, nastawa 24 stopnie. Jazda ponad 20 minut i mizeria z komfortem. Klima pracuje, ale słabo. Też pomyślałem o słabej wydajności klimy w Lancerze - porównanie z poprzednimi samochodami i obecnym żony. Coś mnie tkneło i ustawiłem temperaturę (dalej tryb auto) na minimum, na kilka minut (2, może 3). Samochód błyskawicznie się schłodził i po powrocie do porzedniej nastawy (24 stopnie) wszystko już było o.k. Moim zdaniem regulator klimy w pewnych sytuacjach nie radzi sobie z realizacją nastawy temperatury - może to występuje jedynie dla jakiegoś szczególnego przypadku. Ponieważ opisana przeze mnie procedura okazała się skuteczna, stwierdziłem że jest to cecha tej klimatyzacji, a sama wydajność jest bardzo dobra. W czasie upału w Lancerze można zmarznąć.
shalafi - 06-08-2009, 15:51
hmm no ja wsiadając do nagrzanego auta to automatycznie ustawiam na minimum temperaturke, a jak sie schlodzi to dopiero jak coś to zwiększam.. więc może dlatego nie zauważyłem żeby słabo chłodziło
gzesiolek - 06-08-2009, 16:37
Crimson, wlasnie o to mi chodzilo, ze przy ustawieniach auto, slabo dobiera sile nawiewu... nawet jak masz 50'C w aucie i ustawisz na 23'C auto klime to i tak dmucha slabo... a klima chodzi troszke na darmo bo moze i chlodzi ale to chlodne powietrze nie jest wdmuchiwane do srodka...
ustawisz na chilke na 17 to dmucha tak ze sie nie da przez glosnomowiacy gadac...
wtedy z powrotem na 23'C i juz luzik... chlodno/cicho/az chce sie jechac....
Crimson - 06-08-2009, 17:44
Doszedłem do wniosku, że to o czym pisałem wcześniej może mieć też związek z funkcją "zamknięty obieg powietrza". Ja nie pamiętam, czy miałem to wtedy włączone, a jak się ustawi temperaturę na minimum, to funkcja włącza się automatycznie i zwiększa się efektywność chłodzenia.
gzesiolek - 06-08-2009, 18:01
Crimson, ja 80% czasu jak jezdze na klimie wlaczam obieg zamkniety...
airchick - 06-08-2009, 22:22
Crimson otóż to
wersja manualna lepiej się sprawdza na samym początku, a wersja auto na trasę.
uwielbiam tempomat, bo jest to duże ułatwienia dla kierowcy na długich trasach.
shalafi - 07-08-2009, 09:24
apropo tempomatu na dlugich trasach.. taki mam dylemat co robic z prawą stopą, bo jak opieram na gazie, to jednak przyspiesza, a jak wygodnie opieram na podlodze prostopadle, to mam wrazenie ze w razie awaryjnego hamowania (np. zwierze wyskoczy) strace 0,5-1sekunde zanim ją podniose i zaczne hamowac.. no i nie wiem co robic
tak myslalem ze mogli by po prawej stronie taki podnożek jak jest po lewej zrobic
jaca71 - 07-08-2009, 11:45
Grzesiolek co tobą kieruje że z zamkniętym obiegiem jeździsz?
shalafi - 07-08-2009, 14:01
domyslnie po wlaczeniu klimy obieg sie automatycznie zamyka
Luk - 07-08-2009, 14:06
shalafi napisał/a: | domyslnie po wlaczeniu klimy obieg sie automatycznie zamyka |
A jak się schłodzi do ustawionej temp. to się odmyka? Czy cały czas jest obieg zamknięty? Bo u mnie włącza zamknięty tylko jak mam nawiew na szybę. A przeważnie jeżdżę na Auto na obu pokrętłach, moim zdaniem bardzo dobrze sobie automat radzi.
Koyocik - 07-08-2009, 14:07
U mnie w galancie zamyka się po wyłączeniu climatronica (Off). Ciekawe.
piomic - 07-08-2009, 15:51
airchick napisał/a: | zmieniłabym w nim klimatyzację.
Za słaba jest w wersji auto | Może i tak, ale to pierwsza klima, która mnie nie przeziębia. Chłodzi akurat tyle ile trzeba, całorocznie mam ustawioną na auto 22°C i jest OK, tylko jak jest bardzo nagrzany po odpaleniu okna otwieram, żeby przewietrzyć.
shalafi - 07-08-2009, 15:59
jak sie domknie to raczej nie zanotowalem zeby sie samo kiedys odmykneło
wydaje mi sie ze zarówno jak nawiew wlacze jak i normalnie klime to sie zamyka i taki zostaje.. ale teraz to juz sam nie wiem, jak nie zapomne to za godzine sprawdze
|
|
|