To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Filtr paliwa

Olivia - 19-08-2009, 19:17

Mam pytanko koledzy. Ile może kosztować filtr paliwa do Carismy 1.8l SOHC ? I jakiego producenta polecacie ?
gigant87 - 19-08-2009, 19:25

Kupiłem FILTRONA, czy to najlepszy to nie wiem. Mam nadzieję, że będzie działał. W IC po zniżce dla MM wyszedł 47zł.
Olivia - 19-08-2009, 19:33

Dzięki za odpowiedź.
Czy możliwy jest problem ze starym filtrem powietrza i problemem z CE ? Tzn. jak chce odpalić samochód kontrolka CE gaśnie by po chwili zapalić się znowu. Wtedy odpalenie auta nie jest możliwe. Kręcenie rozrusznikiem tylko może doprowadzić do kolejnych usterek :cry:

saphire - 20-08-2009, 11:32

Objawy jak przy uszkodzeniu czujnika położenia wału lub wałków ale należało by podpiąć się do kompa i odczytać jaki jest zapamiętany kod usterki bo może być coś zupełnie innego.
Moomin - 21-08-2009, 18:32

Słuchajcie, a ja chciałem wymienić ten filtr w baku w ASO i panowie i mi powiedzieli, że jego się nie rusza - ma wystarczyć na całe życie samochodu. Na moje "ale przecież w instrukcji napisano, że po 150 tys. powinna nastąpić wymiana" Pan odpowiedział, że owszem, ale dotyczy to tylko filtrów pod maską. Na innym forum samochodowym też trafiłem kiedyś na informację, że w Nissanie Almera filtr jest również w baku i nie wymienia się go. Coś w tym chyba jest bo gdyby przewidziana była wymiana to by go umieścili w jakimś bardziej przystępnym miejscu.
Anonymous - 22-08-2009, 16:32

Pierwsze słysze aby filtra paliwa się nie wymieniało :o Ale cóż, tak może być.

A teraz moja sprawa. U mnie filtr paliwa zrósł się z przewodami. Wykręcenie go jest bardzo trudne lub w obecnej sytuacji nie wykonalne. Ewentualnie wymontowanie dopiero skrzyni biegów mogłoby cos pomóc. Dlatego że wtedy dopiero byłby dobry dostęp do filtra.
Próbowałem fachowymi produktami, m in. odrdzewiaczem Wurth - a i oczywiście podgrzaną coca - colą. Niestety podczas prób wymontowania rurki się wyginają i mogą się połamać.

Olivia - 26-08-2009, 19:06

Np. Cichanos u Ciebie się filtra nie wymienia :lol:

Ja natomaist zastanwiam się nad sprzedażą Carismy. Chyba jest zbyt awaryjna i poprostu kiepska.

saphire - 31-08-2009, 12:20

Chyba nie jeździłaś francuzami :rolleyes:
wichura1 - 31-08-2009, 14:02

Olivia napisał/a:
Np. Cichanos u Ciebie się filtra nie wymienia :lol:

Ja natomaist zastanwiam się nad sprzedażą Carismy. Chyba jest zbyt awaryjna i poprostu kiepska.

Nie dziw się, awaryjność jest wprost proporcjonalna do stanu pojazdu przy zakupie, każdej marki muszę dodać.

Chooper - 31-08-2009, 15:07

Cichanos,

spróbuj co jakiś czas skrapiać gwintowane nakrętki naftą i nastepnego dnia podejmij kolejną próbę.

wichura1 - 01-09-2009, 08:23

Dobry pomysł nafta naprawdę dobrze penetruje, a dodatkowo rozpuszcza osady.
tadek55 - 28-09-2009, 20:48

Ja kupiłem filtr paliwa w Inter Cars,i dałem po zniżce 20,44,ifiltr powietrza 31,27.Przewody tez nie chciały puścic po zalaniu nafta i odrdzewiaczem do okrętow na drugi dzien bez zadnych problemow odkręciłem i autko smiga.Pozdrawiam.
mis_smis - 28-09-2009, 23:18

u mnie niestety filtrem zajmował się mech bo ja z powodu choroby nie mogłem. ubawił mnie gdy odbierałem Cari powiedział... weź go sobie ale przekaż kolegom, że już w tym roku nie przyjmuję mitsubishi na warsztat :) chyba nie czytał, że należy naftą ;)
woxy - 29-09-2009, 15:17

A czy filtr paliwa posiada w swojej budowie zawór zwrotny żeby paliwo się nie cofało?
Czy może taki zawór jest w pompie w baku?
Mam wrażenie że mi się cofa paliwo bo zawsze po nocy pali dopiero za 2gim razem jakby nie miał paliwa podpompowanego.
I tu przy okazji, jeśli chciałbym zamontować taki zawór zwrotny dodatkowo to jakie fi mam kupić i gdzie montować?

Student - 30-09-2009, 08:59

Powiem wam, że jak u siebie w GDI wymieniałem filtr to poszło bez problemu, dziecko by sobie poradziło.
Filtr nie ma zaworu zwrotnego.

Moim zdaniem duży wpływ na to ma czy samochód jest garażowany czy nie.
Jak porównuję obecną Cari DID do mojej starej GDI to mimo że DID młodsza o 4 lata to bardziej zardzewiała od spodu.
Wszystko przez to że Grześ nie garażawał przez cały czas.