To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A 2.0] Wymiana osłony gumowej przegubu

JimBest - 25-06-2012, 23:53

A ja takich opasek jak na aukcji - zdecydowanie nie polecam - szczególnie jeśli nowa osłona jest twardsza (bardziej plastikowa niż gumowa) - opaska długo nie wytrzyma - pewniejsze będą skręcane.
Krzyzak - 26-06-2012, 07:05

ja mam 3 rodzaje opasek i też żadnych problemów z nimi nie mam
robertdg - 26-06-2012, 07:50

JimBest napisał/a:
A ja takich opasek jak na aukcji - zdecydowanie nie polecam - szczególnie jeśli nowa osłona jest twardsza (bardziej plastikowa niż gumowa) - opaska długo nie wytrzyma - pewniejsze będą skręcane.
Dlaczego ma nie wytrzymać :?: Jak jest zrobiona z blaszki jak puszka piwa to oczywiste, że się rozerwie, ale jak jest zrobiona z porządnej tasmy to nie ma bata aby się rozerwała, zresztą zawsze można sobie takie opaski dokupić na sztuki w sklepie motoryzacyjnym, za takie tegie opaski w zalezności od rozmiaru trzeba dać około 0,8zł - 1,5zł/szt. Problkem z opaskami ślimakowymi to np: brak miejsca (możliwośc wadzenia korpusu ściskającego), złe wyważenie na osi.
arturj123 - 26-06-2012, 12:38

Jeszcze jedno pytanie, wole się upewnić. Czy od strony osłony wewnętrznego przegubu też dać nowy smar, czy tam przegub jest smarowany olejem ze skrzyni ??
sampler - 26-06-2012, 13:00

nowy smar. Przeguby nie sa smarowane olejem ze skrzyni
JimBest - 26-06-2012, 21:37

robertdg napisał/a:
JimBest napisał/a:
Dlaczego ma nie wytrzymać :?: Jak jest zrobiona z blaszki jak puszka piwa to oczywiste, że się rozerwie, ale jak jest zrobiona z porządnej tasmy to nie ma bata aby się rozerwała, zresztą zawsze można sobie takie opaski dokupić na sztuki w sklepie motoryzacyjnym, za takie tegie opaski w zalezności od rozmiaru trzeba dać około 0,8zł - 1,5zł/szt. Problkem z opaskami ślimakowymi to np: brak miejsca (możliwośc wadzenia korpusu ściskającego), złe wyważenie na osi.

Jak napisałem - do twardszych osłon (bardziej plastikowych niż gumowych)- nie polecam często same odpadają/pękają do zwykłych gumowych mogą być ale to loteria - gumowe osłony słabej jakości lubią pękać podobnie jak gumki z chińskich wachaczy- mało tam gumy w tej gumie :D

m6riano - 27-06-2012, 03:49

JimBest napisał/a:
mało tam gumy w tej gumie :D

więcej nieprzetrawionego ryżu..;-)

arturj123 - 27-06-2012, 21:35

Jeżeli ktoś kupił zestaw naprawczy z takimi opaskami, polecam od razu te opaski wyrzucić do kosza. Na jednej osłonie przegubu była taka, i wszystko dookoła w smarze, a osłona cała. Więc bubel tak jak sądziłem;)

Krzyzak - 27-06-2012, 23:10

arturj123 napisał/a:
polecam od razu te opaski wyrzucić do kosza
zamontowałem łącznie 4 szt. tych dokładnie opasek i ZERO problemów
podejrzewam błąd montażu - trzeba je dobrze ścisnąć (kombinerki + śrubokręt) i wywinąć

mar111cin - 06-07-2012, 17:16

powiedzcie mi gdzie dostać :
-gume na przegub lewy (jak jest to różnica)
-gumę na pół oś prawą do automatu
-za tą gumą jest jeszcze widziałem simering jakiś, z niego chyba też cieknie, to również jego, też prawa strona automat.

Sklepy odmawiają współpracy, na allegro też nic nie widzę, a tego simeringu to już nawet nie wiem jak szukać.

robertdg - 06-07-2012, 20:20

Ja kupowałem te gumy w sklepie współpracującymi/ dystrynbującymi częściami z Polcar-u i tez były straszne problemy z ich dostaniem, straszny deficyt.
arturj123 - 06-07-2012, 20:43

Pytaj japaneze albo all-parts. Osłony dostaniesz bez problemu.
mar111cin - 07-07-2012, 09:31

Artur, dopiero teraz wczytało mi się zdjęcie które wstawiałeś (zdjęcie wyjętej pół osi i przegubu)

i mam pytanie, czy ta guma, która jest przy przegubie wewnętrznym(tam przy tej kostce) jest takich samych wymiarów jak druga guma na przegubie zewnętrznym ?
Bo jednak znalazłem coś na allegro, ale są tylko na przeguby zewnętrzne.

i drugie pytanie, jak już wyjąłeś tą półoskę, to za tą kostką nie było przypadkiem jeszcze simeringu? znalazłeś gdzieś nowy może?

arturj123 - 07-07-2012, 22:57

Nie powiem Ci, że na 100 % ta sama, ale tak na oko jest taka sama, akurat u siebie wymieniałem zewnętrzną. Brałem od Japaneze i kiedyś w Allparts.

Nie wiem o którym uszczelniaczu mówisz, żadnego nie widziałem. Ściągnij manuala, może tam znajdziesz jakieś zdjęcie podglądowe, a o części pytaj u w/w sprzedających.
Manual:
http://www.e-elektron.pl/.../Galant9701.htm

mar111cin - 08-07-2012, 12:11

jest uszczelniacz jest, ale już go chyba znalazłem, jest dostępny w intercarsie - uszczelniacz półosi.

A co sądzicie o uniwersalnych gumach?
Mechanik powiedział, że jak jak jest problem z dostaniem gumy na przegub, to posiada uniwersalne. Mówi że jest tak elastyczna, że przy wymianie nie musi ściągać przegubu z pół osi, ponieważ mały otwór rozciągnie się na wielkość całego przegubu. Woła stówkę za wymianę, wraz z gumą, smarem i opaskami. (od sztuki).

Miał ktoś z tym jakieś doświadczenia, bo domyślam się, że to jakieś siliconowe osłony.