Carisma - Techniczne - [Carisma] Evoscan i kabel VAG KKL-USB /Nie ELM327/
aren195612 - 26-09-2009, 09:54 Temat postu: jak kupić No faktycznie- link wygasł.
Ja przed zakupem dzwoniłem do sprzedawców z tej listy:
link do allegro
zaczynając od najtańszego. Kupiłem u tego który był w stanie odpowiedzieć na jakim chipie zbudowany jest konwerter /interesuje nas tylko chip FTDI/ w oferowanym kablu.
w_dobro - 26-09-2009, 20:49 Temat postu: Re: jak kupić
aren195612 napisał/a: | No faktycznie- link wygasł.
Ja przed zakupem dzwoniłem do sprzedawców z tej listy:
link do allegro
zaczynając od najtańszego. Kupiłem u tego który był w stanie odpowiedzieć na jakim chipie zbudowany jest konwerter /interesuje nas tylko chip FTDI/ w oferowanym kablu. |
a mógłbyś kolego zczytać oznaczenia z kabelka który Ty kupiłeś?
dj.mario - 20-10-2009, 18:23
Witam żeby nie zakładać nowego tematu, spytam się tu. Wiecie, jaki interfejs funkcjonował by z moją cari 1,9TD??, tak żeby można było skasować błędy.?
demeone - 20-10-2009, 23:28
Mozecie szukać kabel typu: ELM327 po drobnych przeróbkach (zawiera FTDI) powinien działać z EVOSCANEM. Był opis na jednym forum ale od jakiegos czasu strona zdechła, wiec nie moge napisac co i jak.
Ja na początku kupiłem ten kabel ale nie testowałem wtedy EvoScan'a bo go nie posiadałem. Pozniej zbudowałem własny układ na bazie FTDI i wykorzystałem z tego kabla ELM327 złącze OBDII wiec juz nie sprawdzałem bo mój kabel zadziałał z wykupionym LEGALNIE EvoScanem
Tak więc jak znajdziecie na allegro kabel ELM327 wyslijcie zapytanie czy zawiera układ FTDI i po sprawie.
Budrys - 21-10-2009, 17:06
Cześć. Mam Evoscan i kabelek ale po podłączeniu do GDI nie dam rady odczytać błędów (silnik nie zapala, brak iskry). Wyskakuje błąd z połączeniu z ecu. Druga sprawa to że mogę uruchomić przez komputer np. wentylatory i właśnie wtedy po sprawdzeniu pompy paliwa przypomniało mi sie że po przekręceniu kluczyka nie słychac jej tylko silnik przepustnicy. Czyżby problemy z odczytaniem błędów i niewłączająca się pompa przy zapłonie to immobilizer ?
w_dobro - 23-10-2009, 08:20
[quote="1grzecho"]w_dobro, jak już dojdzie ta przesyłka to napisz jak to współpracuje... gdzie to kupywałeś, na allegro?[/quote
http://www.limitless.co.nz/cables/
Oczywiście poinformuje jak pracuje z moim grandkiem (kupując kabelek na tej stronie masz za friko Evoscana 2.6) placiłem paypalem
saphire - 26-10-2009, 21:36
Budrys napisał/a: | Cześć. Mam Evoscan i kabelek ale po podłączeniu do GDI nie dam rady odczytać błędów (silnik nie zapala, brak iskry). Wyskakuje błąd z połączeniu z ecu. Druga sprawa to że mogę uruchomić przez komputer np. wentylatory i właśnie wtedy po sprawdzeniu pompy paliwa przypomniało mi sie że po przekręceniu kluczyka nie słychac jej tylko silnik przepustnicy. Czyżby problemy z odczytaniem błędów i niewłączająca się pompa przy zapłonie to immobilizer ? |
Zwykle jak na początku przy podłączeniu nie ma komunikacji z ECU to jest to efekt immobilizera. Kluczyk z kodem nie pasuje (lub nie działa) z immo. Stąd też pewnie dlatego też ci auto nie odpala.
mik - 03-11-2009, 22:47
Witam,
Jezdzilem sobie bezawaryjnie Carisma do pewnego czasu ale przyszedl czas na serwis wiec...
kupilem sobie taki kabelek: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=788331347
umasowilem pin 1 i podlaczylem. Niestety dziadostwo jest tak tragicznej jakosci (zimne luty itp.), ze przerywa polaczenie. Jak silnik nie pracuje udalo mi sie sprawdzic przepustnice i wedlug evoscan pracuje ona 13-95%.
Poniewaz auto szarpie na niskich obrotach przy przyspieszaniu, od poczatku wlasnie czujnik na przepustnicy podejrzewalem.
Czy u Was evoscan pokazuje 0-100% TPS'a?
demeone - 03-11-2009, 23:04
napewno nie pokazuje od 0. Było coś właśnie 13 procent
Anonymous - 04-11-2009, 00:18
zgadza się, TPS 12.9-96.8 % w silniku 1.6
gdi user - 16-11-2009, 17:51
Panowie, do czego służy aktuator "IG 5deg BTDC"? szukam przyczyny, bo czasem falują mi wolne obroty.Gdy włączę ten aktuator silnik stabilizuje obroty na 750rpm i ładnie utrzymuje tę wartość do czasu ponownego wyłączenia silnika.Po ponownym odpaleniu zaczyna się falowanie. Szukałem jakiejś instrukcji do Evoscana, ale raczej z nią ciężko
Bartek - 16-11-2009, 18:38
Cytat: | Panowie, do czego służy aktuator "IG 5deg BTDC"? |
Do sprawdzania ustawienia zapłonu - wyłącza elektronikę sterującą wyprzedzeniem zapłonu i fixuje jego wartość 5 st. BTDC, wtedy błyskasz lampą stroboskopową na koło pasowe i na skali odczytujesz kąt wyprzedzenia zapłonu
demeone - 16-11-2009, 18:40
Jest to wymuszenie stałego kąta wtrysku. Kąt wtrysku zmienia się w zależności od map paliwowych. Także tym actuatorem wymuszasz aby nie zmieniał go w zależności od obciążenia, rodzaju paliwa (oktawowość) itd. Wiecej o tym poszukaj w google pod hasłem
"wyprzedzanie kąta wtrysku".
Bartek - 16-11-2009, 19:26
demeone, IG to skrót od Ignition, więc zapłon
demeone - 16-11-2009, 19:32
Właśnie czytałem jaka różnica jest pomiedzy kąt wtrysku a kąt zapłonu. sorki najwyzej skasujcie moje posty
|
|
|