Carisma - Techniczne - [1.8 GDI] Dziura w mocy
Piwor - 25-01-2011, 21:11
Nagary w silniku... Trzeba dobry olej stosować.
luki19323 - 26-01-2011, 07:37
Zanim rozpuści nagary w silniku, to rozpuści także osady w baku, mogą się jakieś syfy wyodrębnić i śmignąć poprzez układ do pompy WC.... I będzie problem jak u mnie, ale potem wszystko wróciło do normy, najlepiej zastosuj to przed dłuższą jazdą i oczywiście nie jazdą na "emeryta" tylko troche to wszystko że tak powiem przedmuchać. A jeśli chodzi o nagary w silniku to raczej to żadnego wpływu niema bo jak się dostanie do komory silnika?? od tego są dobre oleje dedykowane do silników benzynowych "na pompie" które zawierają mniej sustacji które mogą przy spalaniu tworzą osady czyli muszą mieć mało węgla, i wiadomo do takiego autka olej syntetyczne aby to wszystko czyścił.....
viader - 26-01-2011, 08:00
luki19323 napisał/a: | Zanim rozpuści nagary w silniku, to rozpuści także osady w baku, mogą się jakieś syfy wyodrębnić i śmignąć poprzez układ do pompy WC |
luki19323 napisał/a: | A jeśli chodzi o nagary w silniku to raczej to żadnego wpływu niema bo jak się dostanie do komory silnika?? |
Zastanów się jeszcze raz nad tym co napisałeś. Ten specyfik dolewa się do oleju przed jego zmianą. Przez 10-15 minut pracuje razem z olejem czyszcząc silnik, potem się to wylewa i zalewa czysty olej.
Moim zdaniem warto robić taką płukankę co jakiś czas, zwłaszcza jeśli nie jeździ się na syntetyku.
luki19323 - 26-01-2011, 08:38
Przepraszam.... jakoś do końca myślałem że chodziło o środek który dolewa się do paliwa.... a jeśli chodzi o środek do czyszczenia silnika przed wymianą oleju to jest on ok... ja takowy używałem, co prawda nie w Cari ale używałem... autko nie było zalane syntetykiem więc zawsze przed wymianą zawsze dolewałem taki środek aby usunąć nagary... Niektórzy twierdzą że po dolaniu czegoś takiego autko może mieć wycieki, ale ja osobiście uważam że w ciągu tak krótkiego czasu nie usunie nagarów i brudów ze szczelinek obok uszczelek itd.... ale jeśli chodzi o Cari w GDI to wydaje mi się że najlepszym rozwiązaniem jest syntetyk.... on czyści silnik na bieżąco z osadów. Niestety jest wiele droższy ale coś za coś.
|
|
|