Outlander II GEN Techniczne - Jaki olej do Outka 2.0 DiD
Anonymous - 06-12-2009, 21:42
Panowie tak troszkę stereotypowo:Motul jest dobry ale do motorów
A do outka 2.0DID to:
shell helix ultra extra 5W30
castrol edge 5W30
Millers XF Longlife 5w30
sylb - 06-12-2009, 22:14
Jest jescze.
Mobil 1 ESP Formula 5W-30
Jedno się powtarza w tych olejach, że są przeznaczone do silników z filtrem typu DPF.
cebull - 07-12-2009, 09:41
yesko, z tego co piszesz przeglady masz co 20tys czyli olej musi spelniac normy 504.00/507.00
w autach z okresem przegladowym 15tys (wczesniejsze) byla norma 505.01/506.01
wiec jezeli servis twierdzi inaczej to nie ma racji
ale najlepiej sprawdz w instrukcji tam jest napewno napisane
ja w moim mam shell helix extra ultra zalali mi go bez zadnych sprzeciwow
Anonymous - 08-12-2009, 16:34
Motul jest the best..............
kuba20vt - 11-01-2010, 22:29
a jak to jest z olejem TOTAL QUARTZ 9000 5W40 PSA E05/D05 Poziom 3 znalazlem taki moze mi ktos pomoc czy bedzie pasowal do 2,2
tomekrvf - 11-01-2010, 22:30
kuba20vt napisał/a: | a jak to jest z olejem TOTAL QUARTZ 9000 5W40 PSA E05/D05 Poziom 3 znalazlem taki moze mi ktos pomoc czy bedzie pasowal do 2,2 |
Będzie pasował.
wowo - 14-01-2010, 13:31
Witajcie
Właśnie otrzymałem maila, że jest promocja na Motul;a
-------------------
Zapraszamy!
Promocja styczniowa
www.motul-oleje.pl
Ta promocja jest dla Ciebie!
W tym miesiącu proponujemy naszym klientom wysokiej jakości olej Motul specific 504.00-507.00
po cenie promocyjnej
tylko 185 zł Brutto za 5L!!!!
Kupując u nas masz pewność że towar jest wysokiej jakości i kupiłeś go za naprawdę niska cenę.
Kup teraz a otrzymasz gadżety do produktu gratis!
dab - 14-01-2010, 16:49
Jak dla mnie cieawsza jest promocja Castrola 5l w cenie 150zl Taki tez ostatnio kupilem i zalewam...
rezon - 14-01-2010, 20:26
wowo napisał/a: | W tym miesiącu proponujemy naszym klientom wysokiej jakości olej Motul specific 504.00-507.00
po cenie promocyjnej
tylko 185 zł Brutto za 5L!!!! | Ostatnio kupowałem u sprawdzonego dostawcy na Alledrogo też w tej cenie - bez promocji. Chyba potaniał generalnie
Anonymous - 02-02-2010, 15:06
Za miesiąc kończy mi się gwarancja (to zła wiadomość), ale dzięki temu będę mógł wreszcie przejść na porządny olej (to dobra wiadomość)
Castrol pójdzie w zapomnienie, Motul póki co też (choć nienajgorzej na nim ten silnik pracuje) - i wreszcie przesiądę się na Shella Helix z serii Ultra.
Co prawda żaden z olejów z serii Ultra sprzedawnych przez Shell na polskim rynku nie spełnia oficjalnie normy 505.01 (spełnia ją tylko półsyntetyk z serii Plus, a konkretnie HELIX Diesel Plus VA 5W-30) - ale olej Helix Ultra VX 5W-30 pomimo, że oficjalnie nie jest apropobowany dla normy 505.01 - może być z powodzeniem stosowany w silnikach VW PD.
W poprzednich autach, dieslach próbowałem chyba wszystkie możliwe oleje - i ostatecznie zawsze poprzestawałem na Helixie Ultra - głównie z uwagi na najcichszą pracę silnika na tym oleju. Zobaczymy jak Out będzie się na nim sprawował
mitsu00 - 02-02-2010, 15:23
Pe.te napisał/a: | Za miesiąc kończy mi się gwarancja (to zła wiadomość), ale dzięki temu będę mógł wreszcie przejść na porządny olej (to dobra wiadomość)
Castrol pójdzie w zapomnienie, Motul póki co też (choć nienajgorzej na nim ten silnik pracuje) - i wreszcie przesiądę się na Shella Helix z serii Ultra.
Co prawda żaden z olejów z serii Ultra sprzedawnych przez Shell na polskim rynku nie spełnia oficjalnie normy 505.01 (spełnia ją tylko półsyntetyk z serii Plus, a konkretnie HELIX Diesel Plus VA 5W-30) - ale olej Helix Ultra VX 5W-30 pomimo, że oficjalnie nie jest apropobowany dla normy 505.01 - może być z powodzeniem stosowany w silnikach VW PD.
W poprzednich autach, dieslach próbowałem chyba wszystkie możliwe oleje - i ostatecznie zawsze poprzestawałem na Helixie Ultra - głównie z uwagi na najcichszą pracę silnika na tym oleju. Zobaczymy jak Out będzie się na nim sprawował |
Mój misiek jest od nowości zalewany Shell Helix Ultra Extra 0W30 albo 5W30 (nie pamiętam dokładnie którym) i chodzi jak ta pszczółka Silnik chodzi cichutko i co najwazniejsze wogóle nie pije oleju. Po 74 tys. km nie musialem dolewać ani kropli oleju.
Pozdr.
Anonymous - 02-02-2010, 15:35
Pe.te napisał/a: | Za miesiąc kończy mi się gwarancja (to zła wiadomość), ale dzięki temu będę mógł wreszcie przejść na porządny olej (to dobra wiadomość)
W poprzednich autach, dieslach próbowałem chyba wszystkie możliwe oleje - i ostatecznie zawsze poprzestawałem na Helixie Ultra - głównie z uwagi na najcichszą pracę silnika na tym oleju. Zobaczymy jak Out będzie się na nim sprawował |
A czemuż to nie mogłeś na gwarancji jeździć ,jak to określiłeś, na porządnym oleju.....?????
Anonymous - 02-02-2010, 16:30
AlCapone napisał/a: | A czemuż to nie mogłeś na gwarancji jeździć ,jak to określiłeś, na porządnym oleju.....????? |
Bo tej olej nie spełnia oficjalnie normy 505.01, a więc dla mojego auta (przeglądy co 15.000 km) według ASO się nie nadawał.
Tzn. jak twierdzili mogą nim zalać, ale wpiszą do książki obłsugi, że "silnik zalany olejem niezgodnym z normą fabryczną - na życzenie klienta"
Wspomnany olej spełnia normę 507.00 (system obsługi Long-Life) - teraz chyba już MMC nieco przemyślało temat i nie robią aż takich problemów... ale jak ja kupowałem auto - nie było mowy o zalaniem olejem z normą 507.00...
mitsu00 - 02-02-2010, 16:39
Pe.te napisał/a: | AlCapone napisał/a: | A czemuż to nie mogłeś na gwarancji jeździć ,jak to określiłeś, na porządnym oleju.....????? |
Bo tej olej nie spełnia oficjalnie normy 505.01, a więc dla mojego auta (przeglądy co 15.000 km) według ASO się nie nadawał.
Tzn. jak twierdzili mogą nim zalać, ale wpiszą do książki obłsugi, że "silnik zalany olejem niezgodnym z normą fabryczną - na życzenie klienta"
Wspomnany olej spełnia normę 507.00 (system obsługi Long-Life) - teraz chyba już MMC nieco przemyślało temat i nie robią aż takich problemów... ale jak ja kupowałem auto - nie było mowy o zalaniem olejem z normą 507.00... |
A byłeś na stronie www.shell.pl? minuta szukania i znajdziesz olej ze specyfikacja 505.00 (Helix Diesel Extra i Helix Plus)
Pozdr.
Anonymous - 02-02-2010, 16:43
mitsu00 napisał/a: |
A byłeś na stronie www.shell.pl? minuta szukania i znajdziesz olej ze specyfikacja 505.00 (Helix Diesel Extra i Helix Plus)
Pozdr. |
Byłeś
Nie znajdziesz oleju z serii Ultra z normą 505.01 w aktualnym katalogu Shell'a...
Kiedyś był w ofercie olej Helix Ultra VA 5W30, którym miał oficjalną aprobatę 505.01, ale zniknął z oferty...
|
|
|