To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Jaki olej do Outka 2.0 DiD

Anonymous - 06-12-2009, 21:42

Panowie tak troszkę stereotypowo:Motul jest dobry ale do motorów :D
A do outka 2.0DID to:

shell helix ultra extra 5W30
castrol edge 5W30
Millers XF Longlife 5w30

sylb - 06-12-2009, 22:14

Jest jescze.
Mobil 1 ESP Formula 5W-30

Jedno się powtarza w tych olejach, że są przeznaczone do silników z filtrem typu DPF.

cebull - 07-12-2009, 09:41

yesko, z tego co piszesz przeglady masz co 20tys czyli olej musi spelniac normy 504.00/507.00
w autach z okresem przegladowym 15tys (wczesniejsze) byla norma 505.01/506.01

wiec jezeli servis twierdzi inaczej to nie ma racji

ale najlepiej sprawdz w instrukcji tam jest napewno napisane :)

ja w moim mam shell helix extra ultra zalali mi go bez zadnych sprzeciwow

Anonymous - 08-12-2009, 16:34

Motul jest the best.............. :lol:
kuba20vt - 11-01-2010, 22:29

a jak to jest z olejem TOTAL QUARTZ 9000 5W40 PSA E05/D05 Poziom 3 znalazlem taki moze mi ktos pomoc czy bedzie pasowal do 2,2
tomekrvf - 11-01-2010, 22:30

kuba20vt napisał/a:
a jak to jest z olejem TOTAL QUARTZ 9000 5W40 PSA E05/D05 Poziom 3 znalazlem taki moze mi ktos pomoc czy bedzie pasowal do 2,2

Będzie pasował.

wowo - 14-01-2010, 13:31

Witajcie

Właśnie otrzymałem maila, że jest promocja na Motul;a
-------------------

Zapraszamy!
Promocja styczniowa
www.motul-oleje.pl
Ta promocja jest dla Ciebie!

W tym miesiącu proponujemy naszym klientom wysokiej jakości olej Motul specific 504.00-507.00
po cenie promocyjnej
tylko 185 zł Brutto za 5L!!!!
Kupując u nas masz pewność że towar jest wysokiej jakości i kupiłeś go za naprawdę niska cenę.
Kup teraz a otrzymasz gadżety do produktu gratis!

dab - 14-01-2010, 16:49

Jak dla mnie cieawsza jest promocja Castrola 5l w cenie 150zl :badgrin: Taki tez ostatnio kupilem i zalewam...
rezon - 14-01-2010, 20:26

wowo napisał/a:
W tym miesiącu proponujemy naszym klientom wysokiej jakości olej Motul specific 504.00-507.00
po cenie promocyjnej
tylko 185 zł Brutto za 5L!!!!
Ostatnio kupowałem u sprawdzonego dostawcy na Alledrogo też w tej cenie - bez promocji. Chyba potaniał generalnie
Anonymous - 02-02-2010, 15:06

Za miesiąc kończy mi się gwarancja (to zła wiadomość), ale dzięki temu będę mógł wreszcie przejść na porządny olej (to dobra wiadomość) 8)

Castrol pójdzie w zapomnienie, Motul póki co też (choć nienajgorzej na nim ten silnik pracuje) - i wreszcie przesiądę się na Shella Helix z serii Ultra.

Co prawda żaden z olejów z serii Ultra sprzedawnych przez Shell na polskim rynku nie spełnia oficjalnie normy 505.01 (spełnia ją tylko półsyntetyk z serii Plus, a konkretnie HELIX Diesel Plus VA 5W-30) - ale olej Helix Ultra VX 5W-30 pomimo, że oficjalnie nie jest apropobowany dla normy 505.01 - może być z powodzeniem stosowany w silnikach VW PD.

W poprzednich autach, dieslach próbowałem chyba wszystkie możliwe oleje - i ostatecznie zawsze poprzestawałem na Helixie Ultra - głównie z uwagi na najcichszą pracę silnika na tym oleju. Zobaczymy jak Out będzie się na nim sprawował 8)

mitsu00 - 02-02-2010, 15:23

Pe.te napisał/a:
Za miesiąc kończy mi się gwarancja (to zła wiadomość), ale dzięki temu będę mógł wreszcie przejść na porządny olej (to dobra wiadomość) 8)

Castrol pójdzie w zapomnienie, Motul póki co też (choć nienajgorzej na nim ten silnik pracuje) - i wreszcie przesiądę się na Shella Helix z serii Ultra.

Co prawda żaden z olejów z serii Ultra sprzedawnych przez Shell na polskim rynku nie spełnia oficjalnie normy 505.01 (spełnia ją tylko półsyntetyk z serii Plus, a konkretnie HELIX Diesel Plus VA 5W-30) - ale olej Helix Ultra VX 5W-30 pomimo, że oficjalnie nie jest apropobowany dla normy 505.01 - może być z powodzeniem stosowany w silnikach VW PD.

W poprzednich autach, dieslach próbowałem chyba wszystkie możliwe oleje - i ostatecznie zawsze poprzestawałem na Helixie Ultra - głównie z uwagi na najcichszą pracę silnika na tym oleju. Zobaczymy jak Out będzie się na nim sprawował 8)

Mój misiek jest od nowości zalewany Shell Helix Ultra Extra 0W30 albo 5W30 (nie pamiętam dokładnie którym) i chodzi jak ta pszczółka :D Silnik chodzi cichutko i co najwazniejsze wogóle nie pije oleju. Po 74 tys. km nie musialem dolewać ani kropli oleju.

Pozdr.

Anonymous - 02-02-2010, 15:35

Pe.te napisał/a:

A czemuż to nie mogłeś na gwarancji jeździć ,jak to określiłeś, na porządnym oleju.....????? :?: :shock: :shock: :shock:

Anonymous - 02-02-2010, 16:30

AlCapone napisał/a:
A czemuż to nie mogłeś na gwarancji jeździć ,jak to określiłeś, na porządnym oleju.....????? :?: :shock: :shock: :shock:

Bo tej olej nie spełnia oficjalnie normy 505.01, a więc dla mojego auta (przeglądy co 15.000 km) według ASO się nie nadawał.
Tzn. jak twierdzili mogą nim zalać, ale wpiszą do książki obłsugi, że "silnik zalany olejem niezgodnym z normą fabryczną - na życzenie klienta" :P

Wspomnany olej spełnia normę 507.00 (system obsługi Long-Life) - teraz chyba już MMC nieco przemyślało temat i nie robią aż takich problemów... ale jak ja kupowałem auto - nie było mowy o zalaniem olejem z normą 507.00...

mitsu00 - 02-02-2010, 16:39

Pe.te napisał/a:
AlCapone napisał/a:

Bo tej olej nie spełnia oficjalnie normy 505.01, a więc dla mojego auta (przeglądy co 15.000 km) według ASO się nie nadawał.
Tzn. jak twierdzili mogą nim zalać, ale wpiszą do książki obłsugi, że "silnik zalany olejem niezgodnym z normą fabryczną - na życzenie klienta" :P

Wspomnany olej spełnia normę 507.00 (system obsługi Long-Life) - teraz chyba już MMC nieco przemyślało temat i nie robią aż takich problemów... ale jak ja kupowałem auto - nie było mowy o zalaniem olejem z normą 507.00...

A byłeś na stronie www.shell.pl? minuta szukania i znajdziesz olej ze specyfikacja 505.00 :P (Helix Diesel Extra i Helix Plus)

Pozdr.

Anonymous - 02-02-2010, 16:43

mitsu00 napisał/a:

A byłeś na stronie www.shell.pl? minuta szukania i znajdziesz olej ze specyfikacja 505.00 :P (Helix Diesel Extra i Helix Plus)

Pozdr.

Byłeś :P
Nie znajdziesz oleju z serii Ultra z normą 505.01 w aktualnym katalogu Shell'a...
Kiedyś był w ofercie olej Helix Ultra VA 5W30, którym miał oficjalną aprobatę 505.01, ale zniknął z oferty...