To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Podgrzewacz płynu spryskiwacza

Nev-X - 08-01-2010, 21:09

Znalazłem na aukcjach takie dysze:
Aukcja
Ciekaw jestem czy będą pasowały i zastanawiam się nad kupnem. Niby pisze że do Mitsubishi pasują ale nic o Galancie nie pisze.

costa brawa - 08-01-2010, 22:36

tak na "oko" to sa to te same co wszyscy zakladamy niby od citroena ( ktory tez jest na liscie)
xor - 08-01-2010, 23:08

Udało mi się wymontować oryginały, ale je zaraz z powrotem zamontowałem...
Po pierwsze te 'mgłowe' od C3 /kupione w salonie cytryn za ~28PLN komplet/ sikają baaardzo nisko i ledwo-ledwo, a po drugie nie sikają mgiełką, tylko takim wachlarzem zwykłych punktowych sików.
Prosiłem w salonie o mgłowe do C3, z wygladu tez są takie jak na aukcjach.
Ja za mgłowe wuażam takie, co autentyczn mgiełką pryskaja, na cała szybę.
:? :?

Może mam cos z pompką spryskiwacza i przy większym ciśnieniu sikną prawidłowo...

costa brawa - 08-01-2010, 23:49

no mgielka to zadne nie pryskaja (w jeepie i ramie tez mam orginalne mglowe to one tez maja taki efekt jakby duzo pojedynczych dyszek bylo ale tez na prawie cala szybe leci) - w galancie u mnie np ladnie rozpryskuje ( tak to nazwijmy zeby nie jasnosci nie bylo) prawie po calej szybie - jedynie tak 1/4 czesc szyby od samej gory nie dostaje plynu ale jest i tak o wiele lepiej jak na orginalnych co psikalo w 4 punkty
tez myslalem o tym ze jakby pompa lepiej dawal to efekt "mgly" bylby lepszy tylko pytanie czy jest sens jak tak jest dobrze

mozliwe ze pompka Ci slabo daje - na postoju i zgaszonym silniku to spokojnie do polowy szyby powinno leciec - w trakcie jazdy prawie do samej gory

szpala85 - 09-01-2010, 01:59

xor, ile było na minusie na dworze jak psikałeś :wink: ???
u mnie jest to samo zimą ... tak jak by pompka słabo pompowała .... ale jak pojeździsz troszkę po mieście i silniki się rozgrzeje w tym wszystko co masz pod maską łacznie z płynem ,zbiorniczkiem , pompką oraz wężykami .... wtedy zobaczysz efekt :mrgreen:

ps. a latem .... to ci będzie psikać :twisted: będziesz się bawił aż w pewnym momencie płynu zabraknie ..... ja tak miałem :oops:

Anonymous - 09-01-2010, 19:33

Witam.
Właśnie dziś przyszły do mnie zamówione dysze od Citroena C3 i natychmiast poleciałem je zamontować :P .
Rzeczywiście nie są Plug&Play ale zamontować można bez problemu.
Wyglądają zdecydowanie ładniej niż te oryginalne "wypierdki", a psikają o wiele lepiej i faktycznie nawet są dobrze ustawione.
Kupione na Allegro u gościa: proksimus z Bielska Białej.
koszt z przesyłką 37zł.
Pzdr

j13mk - 09-01-2010, 22:10

Nowe dysze, niegłupi pomysł - może skorzystam...
Wracając do tematu podgrzewania płynu, to wolałbym do zbiorniczka z płynem włożyć jakąś grzałkę na 12V, może matę grzewczą do lusterek bocznych? (opracowałoby się jakiś włącznik lub nawet automatyczne wyłączanie poprzez czujnik temp.) - rozwiązanie z nawijaniem na przewody chłodzenia silnika i pryśnięcie gorącym płynem znajdującym się w wężykach na szybę skutecznie mnie odstrasza.

Nev-X - 09-01-2010, 22:26

AnoniM79 to mnie uspokoiłeś :) właśnie dzisiaj kupiłem u tej samej osoby takie spryskiwacze :) wyżej zamieściłem link. Jak rozwiązałeś problem montażu ?
Anonymous - 09-01-2010, 22:33

Na razie jest to założone na słowo honoru :P .
Jutro, bądź w poniedziałek zrobię to na gotowo - raczej na silikon, bądź okleję czymś aby wszedł na wcisk.
Pzdr

fergul11 - 27-01-2010, 01:15

xor napisał/a:
Po pierwsze te 'mgłowe' od C3 /kupione w salonie cytryn za ~28PLN komplet/ sikają baaardzo nisko i ledwo-ledwo, a po drugie nie sikają mgiełką
po lekturze waszych komentarzy skusiłem się na nie !
Miało być ach i och a tu jak w cytacie :(
Musze pomyśleć jak podnieść strumień,te spryski mają turbinkę która rozpyla strumień ,ale brakuje regulacji w pionie !

costa brawa - 27-01-2010, 16:33

jakby nie to ze mi zamarzly spryski (auto na zewnatrz caly czas ) to bym fotke pstryknal jak sikaja . Jak tylko puszcza to zamieszcze fotke i sobie porownacie :)
Nev-X - 27-01-2010, 19:36

No ja również założyłem te spryskiwacze mgłowe ale wcale one nie spryskują. Możliwe że to wina niskich temperatur. Jak będzie ciepło to dopiero będę mógł coś na ich temat powiedzieć.
Anonymous - 27-01-2010, 19:47

A może to wina płynu letniego nie wymienionego na czas? :P
U mnie spryskują bez problemu nawet w takich temperaturach :)
Pzdr

Nev-X - 27-01-2010, 20:35

Jeszcze mrozów nie było przed zimą a płyn był wymieniony na zimowy :) Gdy miałem jeszcze te oryginalne dysze to wyglądało tak jakby je coś przytykało. Gdy przedmuchałem je działały dobrze a po chwili płyn wyciekał na maskę przez dyszę.
costa brawa - 27-01-2010, 22:10

to moze cos z pompka nie tak ? ja podobne objawy mialem w kangoo i wymienilem pompke i psikalo ok niezaleznie od temperatur - bo w lecie psikalo a jak sie tylko troszke zimniej zrobilo to juz nie . psiknelo wtedy tylko raz i pozniej juz tylko cieklo z spryskiwacza i tyle ze nie dolatywalo nigdzie

ja mam zimowy tylko na dyszach zlapalo - wczoraj jezdzilem to odmazly ale dzis znowu je zlapalo a nie chce mi sie specjalnie miska grzac zeby odtajaly :)