To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Przyklejające się uszczelki drzwi do karoserii

Hugo - 06-06-2012, 07:58

plecho1 napisał/a:
może woskiem
Jakim?
sampler - 06-06-2012, 08:12

wosk carnauba taki do lakieru np Collonite 476 zapewnia super poslizg. Natomiast do uszczelek sprobuj dac olej silikonowy w plynie tego typu

http://allegro.pl/olej-si...2358904483.html

plecho1 - 06-06-2012, 08:33

Chodziło mi właśnie o jakiś środek do polerki auta.
Hugo - 06-06-2012, 15:00

sampler napisał/a:
wosk carnauba
Mam taki. Rozumiem, że jego na karoserię w miejscach przylegania uszczelek?
Tomii - 06-06-2012, 16:32

Hugo napisał/a:
Wy też tak macie czy to auto jest zaczarowane?

u mnie też się przyklejają drzwi ale tylko tylne prawe :)

Krzyzak - 06-06-2012, 20:30

nigdy nie miałem tego efektu - w żadnym swoim aucie
szpala85 - 07-06-2012, 09:21

w E54A też jest to zjawisko głownie tylne drzwi , a najgorzej jak postoi w słońcu tak z cały dzień wtedy prawie wszystkie otwieram z efektem odrywania gumy od karoserii :wink:
Hugo - 07-06-2012, 10:18

Tomii napisał/a:
u mnie też się przyklejają drzwi ale tylko tylne prawe
Dokładnie, z tymi to jest masakra. Ciekawe.
szpala85 napisał/a:
w E54A też jest to zjawisko głownie tylne drzwi , a najgorzej jak postoi w słońcu tak z cały dzień wtedy prawie wszystkie otwieram z efektem odrywania gumy od karoserii
Pytanie tylko jakiej siły musisz użyć by je otworzyć? U mnie czasami są jak przyspawane do karoserii.
szpala85 - 07-06-2012, 10:43

Hugo, dokładnie :wink:

tak jak by uszczelki przysysały się do blachy :wink:
jak znajomi otwierają tylnie drzwi to od razu mówią że chyba mi uszczelkę urwali :lol:

btw. próbowałem kiedyś smarować te uszczelki WD40 , CX80 , jakiś silikon w spreju ale dawało to efekt na 2~3 dni ....

one chyba rozszerzają się i kurczą pod wpływem zmian temp. i same z siebie się przyklejają do karoserii :mrgreen: może to i dobrze :lol: zawsze mniej szumu pędu powietrza :lol:

[ Dodano: 07-06-2012, 10:52 ]
a tak ogólnie to ja z tym żyję :wink:

jest to denerwujące ale ma na to sposób po prostu łapię za klamkę (tylnie drzwi) i ciągnę ale nie że sie szarpię tylko z wyczuciem i same się odklejają :lol:

KaWu - 08-06-2012, 08:04

Hugo napisał/a:
Wy też tak macie czy to auto jest zaczarowane?

Niestety nie mam tak :P

plecho1 napisał/a:
Mi też czasem przyklejają się ale tylko tylne drzwi, dzieje się to jednak dopiero po kilku dniach od ostatniego odpalania.

Dokładnie tak mam. I najczęściej jak przez ten czas popada deszcz.
Ale drzwi otwierają się bez szarpania, są tylko lekko przyssane. Dzieje się tak tylko z tylnymi.

Hugo, może wyczyść dokładnie i nie smaruj niczym :?:

Ja smaruję tylko wazeliną przed zimą i to wszystko.

Hugo - 08-06-2012, 09:28

KaWu napisał/a:
Hugo, może wyczyść dokładnie i nie smaruj niczym
Jak montowałem nowe to każdą z nich, cm po cm, czyściłem szmatką nasączoną w ciepłej wodzie z mydłem. Jak widać nic to nie dalo. Jednak nie stosowałem na nie ani razu żadnego silikonu, wazeliny itp. Może poprzednie były do kitu i nic im nie pomagało, a te wartoby przesmarować. Chyba spróbuję.
Tomek - 08-06-2012, 14:26

ja smarowałem uszczelki środkiem do tego przeznaczonym z autolandu
generalnie dobrze, tylko, że tego typu środku zawierają wazelinę, która zostaje na lakierze
gość na myjni powiedział mi, że najlepszy na uszczelki jest zwykły plak - nie próbowałem

Hugo - 10-06-2012, 10:58

Podsumowując: we wnęki drzwi w miejscach przylegania uszczelek nakładam wosk Carnauba, jeżdżę i obserwuje, jak nie pomoże uszczelki smaruje sprayem silikonowym, jeżdżę i obserwuję, jak nie pomoże to koniec, tak musi zostać...
szuwar - 11-06-2012, 10:43

Hugo, mam pytanko gdzie kupowałeś nowe prosiłbym o namiar i mniej więcej za ile, bo moje strasznie zmęczone i chciałem powymieniać :)
Hugo - 12-06-2012, 08:09

Nowe-używane :lol: