Sigma/Diamante Ogólne - ile może kosztowac sigma ?
Bulwa - 18-08-2009, 12:14
masz 100% racji dobre samochody skończyły się w 95 roku na mercedesie 124,takich już nie ma i długo nie będzie,to co jest teraz to tylko plastik i elektronika ma to wytrzymać 10 lat i do kosza,o duszy można zapomnieć
wojtas - 18-08-2009, 19:44
Bulwa napisał/a: | albo można kupić za granicą ,i na pewno będzie w lepszym stanie niż taki który jest 10 lat w Polsce i jest skatowany na gazie,poza tym tam nie grzebie byle kto pod maską,i nie stosuje się tanich zamienników ,na olejach itd.też się nie oszczędza,może i ma oryginalny przebieg ale to tylko stara sigma,a na sigmie swiat się nie kończy ,jest wiele innych samochodów o wiele młodszych i z lepszym wypasem,które można kupić za 18 tys. |
Nie do końca bym się z tym zgodził. Wydaje mi się że na zachodzie wymieniają oleje podobnie jak i na wschodzie. Tak jak pisałem wcześniej są osoby które dbają o auto i takie które po okresie gwarancji, mając zostawić kilkaset euro w serwisie próbują oszczędzić i zwlekać z wymianą oleju aż coś nie zacznie stukać. Sam miałem okazję oglądać kilkanaście autek od kolegów z zachodu których wnętrza silników wyglądały jakby ktoś zostawił patelkę na gazie. (sama spalenizna)
Zresztą kiedyś usłyszałem od znajomego mądre słowa : „ Niemiec nigdy dobrego auta nie sprzeda”
I szczerze mówiąc wydaje mi się że jest w tym trochę prawdy.
Bulwa - 18-08-2009, 20:08
wojtas021180, pewnie nie jest tak że każde auto z zagranicy jest idealne,bo są też padliny,zresztą większość to padliny podrasowane przez turasów,ale nie o to mi chodzi,jeśli szukał bym sigmy w idealnym stanie to szukał bym właśnie za granicą bo na pewno łatwiej było by tam coś takiego kupić,a Niemiec nie sprzeda jak ma nowe ,starej sigmy nikt tam raczej na siłę nie trzyma w garażu ,nie ważne czy dobra czy szrot,tam się na gazie nie jeździ a benzynka wiadomo jaka jest tania helmut woli nowe tdi.
wojtas - 18-08-2009, 20:30
Bulwa napisał/a: | Niemiec nie sprzeda jak ma nowe ,starej sigmy nikt tam raczej na siłę nie trzyma w garażu ,nie ważne czy dobra czy szrot,tam się na gazie nie jeździ a benzynka wiadomo jaka jest tania helmut woli nowe tdi. |
I dzięki temu mam swoją
Zajc3w - 18-08-2009, 21:06
Bulwa napisał/a: | tak ,ale Ja mam na myśli auta współczesne nie historyczne,od 95 roku w góre,kiedy wszystkie marki zaczeły się staczać i robić tandetę.. |
Niektóre marki robiły tandetę i przed 95 rokiem.
np Citroen. Był taki model XM bodajże... Z hydraulicznym zawieszeniem. Kumpel takiego sobie jeszcze w Technikum sprawił. Zacieszał strasznie z tego zawieszenia póki mu rozrusznik na betonowym parkingu nie padł. Rozrusznik demontowany od spodu a wózek leżał tak nisko że sztaplarką go podnosili ... Tydzień później złoma sprzedał (wydał 100 zł na lawetę i 150zł dla operatora sztaplarki żeby wymienić część za 50zł ze szrotu)
W przypadku innych wiadomo czemu zaczęły się staczać, np Nissan i Toyota
Przy zakupie auta kieruje się jedną zasadą NIC NA "F" - Fiat, Ford, Francuz :
Bulwa - 18-08-2009, 21:29
Zajc3w, a, FERRARI też na F
VirMan - 18-08-2009, 21:59
ferrari tez plastik , co z tego ze masz silnik jak wahadłowiec, skoro siedzisz na nocniku i wąchasz chińskie rozpuchole... ferrari jest ok jak zapłacisz 1m ... a tyle tylko ludzie co nie mają co z rozumem i kasą robić..
[ Dodano: 18-08-2009, 22:00 ]
no ale rozumiem ,że niektórym zawieszenie a'la decha odpowiada , byle dobrze zakręty łykał.. well gusta i guściki
Anonymous - 18-08-2009, 22:28
Bulwa, oj chłopaku tak czytam te posty i widzę ze się troszkę z powołaniem minąłeś, skoro tak sigma cie uwiera to sprzedaj i nie obrażaj tu poniektórych bo to forum zrzesza przede wszystkim pasjonatów i można powiedzieć kolekcjonerów tych aut a jeszcze bardziej tracisz mocno w moich oczach mówiąc ze w Polsce jeżdżą padła .Krytykujesz kogoś ze wystawił swoja sigmę za 18 000 pln jego sprawa, jak znajdzie kogoś głupiego to ktoś mu tyle da, i nie widzę powodu rozwodzenie się nad tym . A wracając do zadbanych aut to mogę Ci powiedzieć ze zadbanymi autami są przede wszystkim te o które się dba i nie robi się z nich młockarni, a takie auta posiada choćby VirMan, wojtas021180, lukasz12, , nie widziałeś tych samochodów na oczy ale wypowiadasz się na całego. A gdybym to ja np wystawił swoja sigmę za 20 000 pln tez uważał byś mnie za wariata ? A przecież mojego auta nie widziałeś nie wiesz w jakim jest stanie technicznym i wizualnym , tak wiec proszę Cie o jedno abyś nie używał zbyt wielu słów krytyki w stosunku do nas i naszych aut bo obrażasz w ten sposób ludzi którzy poświęcają się w mniejszym lub większym stopniu swojej pasji która się nazywa ''Sigma/Diamante''
VirMan - 18-08-2009, 22:40
może nie obraża - mnie nie obraża bynajmniej moze poprosu ma inne spojrzenie , no wiesz - każdy ma swoje.
Anonymous - 18-08-2009, 22:45
ale słowa krytyki mówiące o tym ze w tym kraju tylko padliny jeżdżą to już jest obrażanie nie wiem jak Ciebie Bartek ale mnie na pewno.
VirMan - 18-08-2009, 22:47
no może sieodniosę do poprzednch wypowiedzi - aprpos tego peugeota 607.. Widzisz.. masz wersję najuboższą ze wszystkich sigm.. 12v manual kombi.. to jest bida.. i naprawdę nie ma co porównywać z kosiorową , czy łukasza , bo to inny samochód ( no do kosiorowej masz zawieszenie i bude i manual ) i teraz jak wsiadasz do takiej 607 ( tez ma wiosło ) to widzisz róznice.. ale.. powiem tak.. kup takich aut 3 , zajeździj przynajmnie 100000 km to bedizesz mi mógł powiedzieć czym siędobrze jeździ , bo auto to nie tylko wygląd czy bajery , ale taki rancuz po stłuczce bedzie poprostu szmelcem , nie mówiąc o awariach.. ble.. no i wnętrze.. jak tu przytykać do diamanta naprzykład... nie mówiąc o łukaszowych zabawkach. jak siespotkamuy na spocie , to ci dam mój wózek na jeden dzień , i powiesz mi potem jeszcze raz na co byś sie zamienił
[ Dodano: 18-08-2009, 22:48 ]
no ja mniemałem że nie mówił o nas bo widzłąem sigmy padliny allegro jest
[ Dodano: 18-08-2009, 22:52 ]
poza tym , gaz dobry nie jest zły - niektórzy mają swoja opinię o gazie.. że do kuchenek itd.. widzisz. ja sobie wolę w przyszły czwartek jechać nad morze do kontrahenta moim wózkiem śmigając xxx na liczniku z gazem w podłodze i śmiać się z eko jazdy ...bo mam LPG :]
i mam frajdę jak ta lala z jazdy i radia nie słucham , bo mam mruczenie kocura... i tyle w temacie
a są tacy co jadą innym autem bo mu na benzyne szkoda - to po co ma sigme czy diamanta
Bulwa - 18-08-2009, 23:14
kosior1975, nie wypowiadam się na temat żadnego z tych samochodów o których piszesz że nie widziałem ich na oczy,też sigma absolutnie mnie nie uwiera lubie ją i mam i będe ją miał do końca już chyba jak napisałem ostatni właściciel,nie mam zamiaru jej sprzedać bo uważam że przy dzisiejszym rynku to auto jest niesprzedawalne za rozsądne pieniądze ,a jak mam ją sprzedać za 3tys to wolę sobie z niej kurnik zrobić,nikogo tutaj chyba nie obraziłem,przynajmniej nie chciałem,co do sigmy za 18 tys to sam napisałeś " jak znajdzie kogoś głupiego to ktoś mu tyle da",twoją niedawno widziałem na allegro za 15tys,i nic się w tym temacie nie wypowiadałem,bo czytam to forum i wiem że jesteś prawdziwym pasjonatem motoryzacji i pewnie twoje auto to iglica,ale to nie znaczy że jak kilku mitsumaniaków pasjonatów ma auta w idealnym stanie to reszta fur co jeździ po naszych drogach to igiełki ,masz warsztat to wiesz jak wygląda większość aut które tłuką się 10 lat po naszych drogach,a jeśli obraziłem to przepraszam.
[ Dodano: 18-08-2009, 23:25 ]
VirMan, tak jak piszesz moja sigma to bida,607 to przykład na to że są auta 10 lat młodsze za te pieniądze z lepszym wypasem,nie pisałem żeby sobie go kupić i jezdzić nim 10lat albo walić dzwony,no chyba że ktoś tak lubi,no ale z tego co tu czytam to wychdzi że nie ma lepszych aut niż sigma i diamante
[ Dodano: 18-08-2009, 23:42 ]
kosior1975, jak dla mnie to możesz wystawić sigmę za 80tys ,tylko kto zapłaci.
lukasz12 - 19-08-2009, 00:23
Ja pisałem już kiedyś - to nie sa najlepsze najszybsze auta ale łączą dużo cech które pasuja na przykład mi - a chcę czegoś oryginalnego, przyjemnego w środku, w miare dużego i szybkiego. Koszty eksploatacji jak na auto tej klasy nie są wcale najgorsze w porównaniu z innymi. I co do cen - może 18 tysięcy to za dużo jak na Sigmę ale popatrzcie na takie AUDI A4 - w moich okolicach marzenie każdego chłopaka spod wiejskiej dyskoteki. Za takie kilkunastoletnie biedne i styrane 1.6 chcą w okolicach 10 lub więcej tysięcy...i jak ma szczęście to jeszcze będzie miało poduszki powietrzne i abs...aż...ale ludzie to kupują bo magia 4 zazębiających się kółek działa nadal...
VirMan - 19-08-2009, 08:53
Bulwa, nie - chodzi mi o to ,że jak kupisz takiego 607 , to umrzesz na zawał , czy dojedzie na drug koniec trasy.. nie wiem jak i gdzie jeździsz.. ale ja cenię soie niezawodność.. - naprawdę poużywałbyś trocę takiego auta , i stracisz nadzieję.. wsiądź do niego i pojeździj... jak dla mnie jest może nieco ładniejszy od kombi i bardziej wygodny, ale już jeśli chodzi o ogół wętrza i utrzymanie.. ... no niestety. jak nie jeździsz dużoa autem , to każde się nada , ja spędzam 10% mojego życia w samochodzie a kierowcą zawodowym nie jestem :] więc da mnie to ważna sprawa:)
Bulwa - 19-08-2009, 09:22
VirMan, ale się uwziołeś na tego 607,nie mówię że jest lepszy czy gorszy ,jest tani i duży ,napasiona limuzyna,Ja akurat mam taką pracę że z samochodu mało kiedy wysiadam,więc co do jazdy to nie dyskutujmy bo robię od 8 do 10 tys miesięcznie ,różnymi autami sigmą jeżdże sporadycznie jak jeszcze mi się chce wsiadać za stery,co tydzień jeżdżę do belgi 1300km w jedną strone i wiem co to znaczy komfortowe auto,ja samochód traktuję jak towar handlowy a nie jak żone i nie trzymam go pod pierzyną,i lubię sobie często zmienić auto,spróbować różnych marek,nie mam czasu na to żeby głaskać sigmę i udoskonalać dawno mi się to znudziło i tak nikt mi za to nie odda,i już żeby to zakończyć napiszę tak sigma i diamante to fajne i wypasione egzotyczne samochody dla ludzi którzy chcą mieć coś innego niż wszyscy; golfy,Burak Ma Wóz,czy audi,za mądre pieniądze chętnie bym kupił jeszcze jedną w dobrym stanie ,ale za mądre pieniądze,a nie za 18tyś,bo o to tu od początku chodzi i kończę w tym temacie bo mnie zjecie,a Ja i tak wiem swoje
|
|
|