To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Spalanie gazu

Grand - 04-10-2009, 22:58

Marco napisał/a:
Cari 1.6 Stag 300 LPG. Dziennie jeźdzę min. 150 km. Bak 44l, wchodzi mi 31-32l gazu przy tankowaniu. Większość drogi to trasa, trochę po mieście ( korki ). Wskaźnik benzyny trochę się zwiększył ( zwiększył się po wymianie sprzęgła -muszę chyba od nowa nauczyć go obrotów ) 6.6l, zaś bak wystarczy mi na 350-370 km, co się raczej nie zmieniło.
Kiedy zakładałem gaz dowiedziełem się że zużycie jest 10-15% większe niż benzyny. Do tej pory się zastanawiam czy moja instalacja jest dobrze wyregulowana. Mam zastrzeżenia do serwisu, który zrobił mi gaz ale to dłuższa historia.

Według moich obliczeń to nie pali ci 6,6l jak napisałeś ale ponad 8,3 l

Ja w swojej Cari 1.6 na sekwencyjnym średnio spalam przy normalnej jeździe do 100km/h w 80% po za miastem po wsiach ok 7,5 do 8,5

Raz mi się udało zejśc na pełnym zbiorniku do 6,95l ale teraz jak się już chłodniej robi to nie do osiągnięcia

Marco - 13-10-2009, 20:52

Może źle się wyraziłem. Spala mi ok. 6.6 l Pb wg. wskaźnika komputera. Wiem że ten wskaźnik nie jest miarodajny ale wcześniej gdy jeździłem na Pb to tak mi też wychodziło.
Jeśli chodzi o spalanie to w podanym przezemnie przykładzie żeczywiście wychodzi ok. 8.6l LPG na setkę. Jednak nie chciałem się rozpisywać i przytaczać przypadki gdy po trasie zajeźdzałem na stacje i tankowałem ponad 30 l. LPG mająć przejechane prawie 300 km.
Tak dla informacji dla szanownych Forumowiczów - ostatnio mam przejścia z instalacją LPG. Check engine palił się prawie non stop- okazało się że wtryskiwacze po 30 tysiącach zaczęły szwankować. W serwisie gdzie robiłem instalację zaśpiwali mi pierwotnie: 130 zł za regenerację albo 450 zł za wymianę ( wtryskiwacze Valtek). Na necie ( i w innym zakładzie) takie nowe można kupić za 150 zł. Jak tu mieć zaufanie do ludzi?

KaWu - 14-10-2009, 13:29

Marco, napisał/a:
wtryskiwacze po 30 tysiącach zaczęły szwankować

Marco, napisał/a:
( wtryskiwacze Valtek).

To i tak długo wytrzymaly bez kalibracji.
Ja na twoim miejscu wrzuciłbym już lepsze wtryski.

Marco - 17-10-2009, 15:14

KaWu poleć co powinienem do miśki wrzucić? Jaki rodzaj wtrysków? Nie znam się na tym więc chętnie przyjmę dobrą radę. Pozdrawiam
mlun - 17-10-2009, 16:03

MagicJet albo Matrix HD 344 lub 544(taHD544 jest wydajniesza).