Carisma - Techniczne - Spalanie gazu
Grand - 04-10-2009, 22:58
Marco napisał/a: | Cari 1.6 Stag 300 LPG. Dziennie jeźdzę min. 150 km. Bak 44l, wchodzi mi 31-32l gazu przy tankowaniu. Większość drogi to trasa, trochę po mieście ( korki ). Wskaźnik benzyny trochę się zwiększył ( zwiększył się po wymianie sprzęgła -muszę chyba od nowa nauczyć go obrotów ) 6.6l, zaś bak wystarczy mi na 350-370 km, co się raczej nie zmieniło.
Kiedy zakładałem gaz dowiedziełem się że zużycie jest 10-15% większe niż benzyny. Do tej pory się zastanawiam czy moja instalacja jest dobrze wyregulowana. Mam zastrzeżenia do serwisu, który zrobił mi gaz ale to dłuższa historia. |
Według moich obliczeń to nie pali ci 6,6l jak napisałeś ale ponad 8,3 l
Ja w swojej Cari 1.6 na sekwencyjnym średnio spalam przy normalnej jeździe do 100km/h w 80% po za miastem po wsiach ok 7,5 do 8,5
Raz mi się udało zejśc na pełnym zbiorniku do 6,95l ale teraz jak się już chłodniej robi to nie do osiągnięcia
Marco - 13-10-2009, 20:52
Może źle się wyraziłem. Spala mi ok. 6.6 l Pb wg. wskaźnika komputera. Wiem że ten wskaźnik nie jest miarodajny ale wcześniej gdy jeździłem na Pb to tak mi też wychodziło.
Jeśli chodzi o spalanie to w podanym przezemnie przykładzie żeczywiście wychodzi ok. 8.6l LPG na setkę. Jednak nie chciałem się rozpisywać i przytaczać przypadki gdy po trasie zajeźdzałem na stacje i tankowałem ponad 30 l. LPG mająć przejechane prawie 300 km.
Tak dla informacji dla szanownych Forumowiczów - ostatnio mam przejścia z instalacją LPG. Check engine palił się prawie non stop- okazało się że wtryskiwacze po 30 tysiącach zaczęły szwankować. W serwisie gdzie robiłem instalację zaśpiwali mi pierwotnie: 130 zł za regenerację albo 450 zł za wymianę ( wtryskiwacze Valtek). Na necie ( i w innym zakładzie) takie nowe można kupić za 150 zł. Jak tu mieć zaufanie do ludzi?
KaWu - 14-10-2009, 13:29
Marco, napisał/a: | wtryskiwacze po 30 tysiącach zaczęły szwankować |
Marco, napisał/a: | ( wtryskiwacze Valtek). |
To i tak długo wytrzymaly bez kalibracji.
Ja na twoim miejscu wrzuciłbym już lepsze wtryski.
Marco - 17-10-2009, 15:14
KaWu poleć co powinienem do miśki wrzucić? Jaki rodzaj wtrysków? Nie znam się na tym więc chętnie przyjmę dobrą radę. Pozdrawiam
mlun - 17-10-2009, 16:03
MagicJet albo Matrix HD 344 lub 544(taHD544 jest wydajniesza).
|
|
|