Forum ogólne - Protesty na polskich autostradach
Krzyzak - 24-08-2009, 08:45
ja nie popieram - moze dlatego, ze akurat mialem okazje stac w korku na obwodnicy 3miasta, ktory jest dojazdowka do A1, ktora zostala wlasnie przez motocyklistow zablokowana...
co im szkodzi ta cena? - przeciez nikogo sie nie zmusza do jazdy autostrada
mnie nie stac, wiec jezdze stara krajowa 1-ka i juz
cns80 - 25-08-2009, 07:59
halbog napisał/a: | Górnicy jak mają coś do władz Kompanii Węglowej, to się nie bawią w chodzenie od biurka do biurka i zabieranie długopisów, tylko zamurowują wejście do budynku, zostawiają na warcie uzbrojoną w sztyle kohortę i czekają na zaproszenie do stołu negocjacyjnego. Im to pomaga, to może i motocykliści spróbują w ten deseń | Nie wiem czy im to pomaga skoro muszą ciągle to powtarzać Zresztą wyobraź sobie wożenie cementu i cegieł na motorze
Poza tym to mało medialne
krzychu napisał/a: | Ciekawe jaką mieli by minę jak bym ich blokować za coś co nie jest z nimi związane. | Przypomnę Ci tylko że kilka lat temu TIRy blokowały centra miast w proteście przeciwko cenom paliw. A taksówkarze blokowali Warszawę w proteście przeciwko brutalnym napadom na nich. Jakoś przeżyliśmy i nic do nich nie mam (tzn. mam do taksiarzy, ale to za co innego ).
Krzyzak napisał/a: | co im szkodzi ta cena? - przeciez nikogo sie nie zmusza do jazdy autostrada
mnie nie stac, wiec jezdze stara krajowa 1-ka i juz | Rozumiem że ceny paliw też Ci się Darku podobają ? Bo tak sobie myślę że tą autostradę wybudowano z moich podatków i jednak chciałbym nią pojeździć, ale niekoniecznie za tą cenę, bo nie zużywam jej w takim stopniu jak pozostali.
Niestety ale po takie formy protestu będą sięgały kolejne grupy społeczne, bo inne nie robią wrażenia na władzy. A tu ma do czynienia z gniewem obywateli (i blokujących i blokowanych) i chociaż władza tego gniewu się nie boi to musi jakoś zareagować
Krzyzak - 25-08-2009, 08:12
cns80 napisał/a: | Rozumiem że ceny paliw też Ci się Darku podobają ? |
jak mi pokażesz, gdzie to napisałem, to dostaniesz buzi na Zlocie
ponadto:
http://www.autostradaa1.p...nariusze/1.html
tu są opisanie akcjonariusze A1 - niestety większość autostrad budują u nas firmy prywatne a państwo dzierżawi im grunty - stąd chęć zarabiania... (lub chociaż odzyskania zainwestowanych pieniędzy)
a co do zużycia - nacisk na koło motoru z kierowcą to jakieś 100 - 250 kg
nacisk osobówki z kierowcą na koło to jakieś 250-400 kg
nie ma takich różnic jak w przypadku TIRów
cns80 - 25-08-2009, 08:23
Krzyzak napisał/a: | gdzie to napisałem, to dostaniesz buzi na Zlocie | Tylko się nie szminkuj
Krzyzak napisał/a: | a co do zużycia - nacisk na koło motoru z kierowcą to jakieś 100 - 250 kg
nacisk osobówki z kierowcą na koło to jakieś 250-400 kg | Wiadomo że nacisk nie rozkłada się równo na koła, ale w dużym uproszczeniu to:
1. Ja + motor = 300 kg 300 kg / 2 koła = 150 kg/koło (mój motor jest dość ciężki)
2. Ja + przeciętne auto = 1300 kg 1300 kg / 4 koła = 325 kg/koło
Ja tu widzę sporą dysproporcję.
Poza tym ty robisz dwie koleiny razem z ciężarówkami, a ja jedną na środku, więc de facto powinni mi płacić za to że równam po Was drogę
A tak na serio to u nas od wieków motor w przepisach jest traktowany jako pojazd samochodowy i stąd te debilne wymysły.
Anonymous - 25-08-2009, 09:35
cns80 napisał/a: | A tak na serio to u nas od wieków motor w przepisach jest traktowany jako pojazd samochodowy i stąd te debilne wymysły. |
a jak ma byc traktowany? tzn. w jakim sensie bo z twojej wypowiedzi wnioskuje ze niektore przepisy nie powinny tyczyc sie motocyklistow - byc moze sie myle
cns80 - 25-08-2009, 09:44
Chodzi o to że powinna być oddzielna grupa przepisów dla motocykli, tak jak jest dla ciężarówek czy dla motorowerów. U nas motocykl został wrzucony do jednego worka z autami
I stąd mamy takie hity jak ten ze motocyklista ma obowiązek płacić za parkowanie w Warszawie (bo nie jest wyłączony), ale ma stawkę ulgową 0 zł
Podobnie motocyklista nie może zaparkować na chodniku tylko może stać na jezdni tak jak samochody. Takie zaparkowanie w wielu miejscach gwarantuje że że wciągu godziny ktoś na ten motor najedzie Teraz jest inicjatywa żeby rowerzyści mogli jeździć po BUS-pasach w Warszawie. Oczywiście motocyklistów to nie będzie dotyczyło. I tak dalej ....
Same rewelacje.
Anonymous - 25-08-2009, 11:01
cns80, troche cie nie rozumiem, bo niby dlaczego motocykl mialby byc uprzewilejowany w takich momentach jak parkowanie na chodniku bo niby mniej miejsca zajmuje? ale "te mniej" ciagle zajmuje.
cns80 napisał/a: | Teraz jest inicjatywa żeby rowerzyści mogli jeździć po BUS-pasach w Warszawie. Oczywiście motocyklistów to nie będzie dotyczyło. I tak dalej .... |
przeciez i tak jezdza jak chca wiec w czym problem (pewnie chodzi o mozliwosc dostania mandatu)?
co do pasa bus napewno wprowadza mozliwosc jazdy motorem po tym pasie tak jak jest to we wszystkich krajach UE.
cns80 - 25-08-2009, 11:30
arturro napisał/a: | cns80, troche cie nie rozumiem, bo niby dlaczego motocykl mialby byc uprzewilejowany w takich momentach jak parkowanie na chodniku bo niby mniej miejsca zajmuje? ale "te mniej" ciagle zajmuje. | Może dlatego ze na ulicy gdzie parkuje niewiele pojazdów i sa drzewa ten motocykl jest w ogóle nie widoczny i kolizja jest gwarantowana jak oprocentowanie obligacji ? A chodnik ma tyle miejsca że nikt by od tego nie umarł. Ostatnio zaparkowałem pod hipermarketem razem z samochodami i jeszcze nie zdążyłem dobrze odejść jak jakaś oferma zaczęła wjeżdżać tyłem na miejsce gdzie stało moje moto, bo stwierdziła że jest wolne. Gdybym jej nie zastawił drogi to by mi moto rozjechała. Ludzie są po prostu ślepi Niektóre hipermarkety mają już oddzielne miejsca dla motocykli i jest OK.
arturro napisał/a: | przeciez i tak jezdza jak chca wiec w czym problem (pewnie chodzi o mozliwosc dostania mandatu)? | Właśnie o to chodzi. Bo gdy pojadę takim pasem to dostanę mandat więc nie jeżdżę.
arturro napisał/a: | co do pasa bus napewno wprowadza mozliwosc jazdy motorem po tym pasie tak jak jest to we wszystkich krajach UE. | Na pewno to umarł Kopernik Idę o zakład że nie będzie takiej możliwości w Warszawie.
JCH - 25-08-2009, 11:32
cns80 napisał/a: | arturro napisał/a: | cns80, troche cie nie rozumiem, bo niby dlaczego motocykl mialby byc uprzewilejowany w takich momentach jak parkowanie na chodniku bo niby mniej miejsca zajmuje? ale "te mniej" ciagle zajmuje. | Może dlatego ze na ulicy gdzie parkuje niewiele pojazdów i sa drzewa ten motocykl jest w ogóle nie widoczny i kolizja jest gwarantowana jak oprocentowanie obligacji ? | Może również dlatego, że po co ma zajmować miejsce dla samochodu skoro może stanąć na kawałku np. chodnika.
cns80 - 25-08-2009, 11:43
Właśnie złożyłem wniosek do warszawskiego ZDM o dopuszczenie motocykli do poruszania się BUS-pasami. Teraz czekam jakiej to pokrętnej logiki użyją żeby powiedzieć że to nie od nich zależy
Anonymous - 25-08-2009, 11:45
JCH napisał/a: | Może również dlatego, że po co ma zajmować miejsce dla samochodu skoro może stanąć na kawałku np. chodnika. |
i zajac miejsce dla przechodnia, nie trafia do mnie zupelnie taki argument.
JCH - 25-08-2009, 11:59
arturro napisał/a: | JCH napisał/a: | Może również dlatego, że po co ma zajmować miejsce dla samochodu skoro może stanąć na kawałku np. chodnika. |
i zajac miejsce dla przechodnia, | A gdzie ja napisałem, żeby parkować w poprzek i zajmować od razu cały chodnik?
Jest mnóstwo miejsc gdzie samochód nie może, pieszy tam nie chodzi i często moto się mieści. Samochód ma zostawić 1,5 m dla pieszego a wiesz jak jest w rzeczywistości. Parkujmy oczywiście z głową!
cns80 - 25-08-2009, 12:04
arturro napisał/a: | JCH napisał/a: | Może również dlatego, że po co ma zajmować miejsce dla samochodu skoro może stanąć na kawałku np. chodnika. |
i zajac miejsce dla przechodnia, nie trafia do mnie zupelnie taki argument. | Przecież przepis określa minimalną szerokość chodnika, która ma pozostać wolna dla pieszych, więc o co Ci chodzi ?
Zeby było weselej i żeby mnie nie odsyłali jedni do drugich to taki sam wniosek złożyłem też do warszawskiego ZTM
A tu wniosek stowarzyszenia Zielone Mazowsze: http://www.zm.org.pl/?a=busroweropasy-097
Anonymous - 25-08-2009, 12:16
cns80 napisał/a: | Przecież przepis określa minimalną szerokość chodnika, która ma pozostać wolna dla pieszych, więc o co Ci chodzi ? |
wlasnie, wiec o co chodzi z tym?:
cns80 napisał/a: | Podobnie motocyklista nie może zaparkować na chodniku tylko może stać na jezdni tak jak samochody. |
co to za sytuacja? domyslam sie ze jest parking na drodze ale motocyklista chcialby koniecznie stanac na chodniku?
[ Dodano: 25-08-2009, 12:18 ]
JCH napisał/a: | Jest mnóstwo miejsc gdzie samochód nie może, pieszy tam nie chodzi i często moto się mieści. Samochód ma zostawić 1,5 m... |
jesli nie ma zakazu i zostawi tez 1,5m to niech sobie parkuje, nie mam nic przeciwko
krzychu - 25-08-2009, 12:28
cns80 napisał/a: |
1. Ja + motor = 300 kg 300 kg / 2 koła = 150 kg/koło (mój motor jest dość ciężki)
2. Ja + przeciętne auto = 1300 kg 1300 kg / 4 koła = 325 kg/koło
Ja tu widzę sporą dysproporcję. |
Ale weź teraz pod uwagę szerokość opony w motocyklu a w samochodzie... Zaraz się okaże że motor generuje większy nacisk na jednostkę kwadratową (np. cm^2) niż samochód osobowy.
|
|
|