To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Techniczne - Umarla skrzynia automatyczna

sebi629 - 02-09-2009, 00:40

Rozwarzam 5 litrow benzyny i naprawde duze ognisko!!! A tak serio to chyba naprawde musze znalezc gdzies skrzynie :cry:
lukasz12 - 02-09-2009, 00:42

Sprawdź wszystko na spokojnie, ja też kiedyś rozważałem ognisko jak padła skrzynia...być może w zielonych po lifcie lubią się psuć skrzynki (już 3cia zielona z 95 w której coś nie halo ze skrzynią jest...ech...)
VirMan - 03-09-2009, 09:01

to mówisz ,że statystycznie mogę sie czuć bezpieczny ? :) wogóle mam skrzynie automatyczną przecież.. mogę tanio opchnąć , bo mi niepotrzebna a jechałem na niej 600 km i w sumie prócz tego ze trzeba by w niej pewnie filtry i olej wymienic i pewnie tarczki.. ale nie wiem.. troche powoli przelaczala , ale auto w kiepskim serwisie bylo.. well puszcze po bardzo niskiej cenie :)

[ Dodano: 03-09-2009, 09:02 ]
jak ci spasuje to sie dogadamy - a nie chce złomu u siebie , bo nie wykorzystam tego przeciez. :P

sebi629 - 03-09-2009, 09:20

Rozwin co rozumiesz przez tanio opchne?? :D
VirMan - 03-09-2009, 09:22

well no nie wiem.. polowe ceny rynkowej na allegro ? :)
sebi629 - 03-09-2009, 09:25

Powiem Ci szczerze ze mam do kupienia skrzynie ktora jeszcze siedzi w aucie wiec bede mogl sie przejechac i ja sprawdzic. Ktos chce za nia tylko 1200zl. Jezeli bedziesz bardziej konkurencyjny to czemu nie. :D
VirMan - 03-09-2009, 09:33

hm ja chce puscic za 800 pln z ośkami i co tam chcesz - mam z rozbiórki i szkoda zeby się marnowało :)

[ Dodano: 03-09-2009, 09:34 ]
wogóle pw albo dzowń :) lukasz mnie przestrzegl przed gorliwymi adminami :P

Anonymous - 08-04-2010, 20:20

Witam serdecznie, mam bardzo podobny problem,
otóż z niewiadomych przyczyn "wyszły" mi wszystkie biegi poza wstecznym, jak wrzuce D 2 lub L to obroty lekko podskocza a auto stoi w miejscu, jak wrzuce R to po okolo 2 sek lekko szarpnie i samochod jedzie do tylu.
Po przeczytaniu tego tematu, postanowilem troche pogrzebac, wiec bledy jako tako zczytalem, chociaz nie jestem pewien jaki to blad:
http://www.youtube.com/watch?v=0vqNpZS9nYo
a błąd ten pojawił się dopiero po odłączeniu wtyczki pod filtrem powietrza, wczesniej dioda zachowywala sie tak:
http://www.youtube.com/watch?v=mDwI2q9XJqU
Probowalem tez dostac sie do sterownika, ale zabraklo mi czasu, jest w polowie wymontowany.
Sprawdzilem olej i jego poziom jest ok, aczkolwiek co do zapachu to nie jestem pewien czy tak powinien pachniec

VirMan - 08-04-2010, 20:45

mimo szczerych chęci nie mogę zobaczyć co za błedy sie pojawiają.
Anonymous - 08-04-2010, 21:16

a tak w woli upewnienia się, sterownik ma taki złocisty kolorek? znajduje sie na samym koncu tunelu przy grodzi? mam nadzieje ze dobry zaczalem odkrecac :|

a i jeszcze czytalem o wypieciu/sprawdzeniu jakiegos czujnika... gdzie on sie znajduje?

drjakub - 08-04-2010, 21:41

Tak, to ten złoty sterownik. Wyjmij, rozkręć i zajrzyj do środka. U mnie był wylany kondensatorek Niestety nie udała się reanimacja. Zdejmij obudowę filtra powietrza, tam masz linkę i sterowanie biegami jak na dłoni. Odkręcasz chyba 3 śruby, odpinasz wtyczkę i ostrożnie rozbierasz ustrojstwo. Spróbuj przeczyścić styki, ewentualnie lekko rozciąg sprężynki.
Anonymous - 09-04-2010, 00:45

okej, dzieki. co do stykow to juz je czyscilem, nie zrobilo roznicy. łudze sie nadzieja ze moze tylko jakis kondensator, albo tylko sterownik, bo jak skrzynia to samochod pojdzie na zyletki
drjakub - 09-04-2010, 06:34

Mam ten sam problem co ty, z tym że u mnie jest tylko 3-ka (tryb awaryjny). Zmieniony sterownik, styki i wtyczki posprawdzane i przeczyszczone, dalej lipa. Kończą mi się już pomysły. Szkoda mi autka, bo jestem z niego naprawdę zadowolony ale remont skrzyni odpada. Wczoraj u znajomego mechanika był passat b5 automat i tam jest taki motyw, że jak nie wciśniesz hamulca, to nie wrzucisz biegu. Coś ze stopem było padnięte i "fachowcy" zdiagnozowali zdechłą skrzynię, a była jakaś bzdura. Myślę, że umnie też jest coś podobnego. Tylko bądź tu mądry i znajdź to. ha
Anonymous - 09-04-2010, 07:47

i to jest właśnie to dlaczego trzeba porządnie się zastanowić nad oddaniem samochodu do "fachowca". jutro wyjme sterownik i zobacze w jakim jest stanie.
Wiec komputer wyglada jak nowka, kondensatory ok.

[ Dodano: 13-04-2010, 09:09 ]
Wczoraj po odlaczeniu tej wtyczki pod filtrem powietrza i dolaniu troche oleju(jakies pol litra) samochod ruszyl w trybie awaryjnym, przejechalem sie jakies 500metrow, zaparkowalem, zgasilem i po chwili jak znowu odpalilem to juz nie chcial jechac, przesuwal sie minimalnie do przodu po wrzuceniu d i dodaniu gazu, ale na tym sie konczylo