[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z odpalaniem
Bartek - 09-04-2009, 18:17
Martin-gro napisał/a: | czy ona na ten moment przekręcenia kluczyka ma inny obwód zasilania niż ten co uruchamia ją podczas kręcenia rozrusznikiem? |
nie - steruje tym ten sam przekaźnik - dopatrzyłem teraz na schemacie, że zrezygnowali z dodatkowego obwodu "startera"....
przy zapłonie też musi działać, bo nie odpaliłby na pewno - może jej po prostu nie słyszysz, ale działa...
Martin-gro - 09-04-2009, 18:23
no wiec skoro działa to musi być naprawde cicha
no a filtr jest po drodze do silnika
jutro jeszcze podjade na warsztat może coś sie dopatrzą
dzieki za rady
pozdrawiam
sampler - 09-04-2009, 22:19
Sciagnij manuala i poczytaj rozdzial na temat "Fuel"
W procedurze 7 masz opisane krok po kroku jak sprawdzic usterki w twojej sytuacji.
Niestety polowa procedur wymaga tam podlaczenia pod kompa zeby sprawdzic wskazania z czujnikow. U mnie tez jest roznie z odpalaniem. Raz szybko zlapie a czasem trzeba pokrecic z 2 s. Nie ma reguly.
musial82 - 26-10-2009, 20:15 Temat postu: [EA5A/W 2.5] problem z odpaleniem Mam problem z odpaleniem auta, rozładował mi się akumultor więc podpiołem go pod kable i podładowałem ale.. kręci, kręci ale nie zapala czy to mogła by być pompa paliwowa jak to sprawdzić, chyba że to nie to. I czasem zgasło mi auto po wjechaniu w kałuże ale po odstaniu ok 20 min odpalił, ale teraz nie chce.
Pozdrawiam
n4p - 23-01-2010, 17:03 Temat postu: Problemy z odpalaniem na zimnym silniku. Witam,
Od jakiegoś czasu mam problemy z odpalaniem mojego protka...
Wiadomo mrozy są i diesle dostają po dupsku. Auto strasznie "chechła" przed zapłonem. Silnik kreci słychać jakby miał juz zaskoczyć ale zaraz znowu spada i kreci dalej...Dodaje że przed rozruchem zapalam na chwile światła w celu pobudzenia aku no i grzeje 2 razy świece.
Przez takie próby już 2 razy musiałem aku ładować...a nie chcę go na amen zajechać.
Pytałem się opinii innych i oto co sugerowali:
1. Świece - mam 3 nowe(hkt) i 1 stara (ngk) - 11v wszystkie (dobre do tego silnika?) - wymienić całość ? jeśli tak to na jakie ? prosiłbym o podanie konkretów ngk/denso - mój silnik 2.0 TD 4d68P taki jak lancer/galant -
2. Akumulator ? wprawdzie niby 1,5 roczny ale firmy mbat - jakiś noname i czort wie jak u niego z jakością i żywotnością.
3. Pompa paliwa - przy starcie jak silnik kreci zdarza sie moment jakby chciał załapać a potem znowu kreci...
4. Wtryski - tutaj nie wiem co powiedzieć na ten temat.
Nie ukrywam że bardzo się DENERWUJĘ przy odpalaniu i modle się żebym aku znowu nie padł.
Proszę was o radę...bo już szlak mnie trafia z tym autem.
Anonymous - 23-01-2010, 17:37
Jesli takie same jak do galanta 2.0 td to swiece ngk d-power 21 cy57, denso dg-174 (tu musialbys sie upewnic), iskra (słoweńska) 11.721.547. Problemy mialem takie same, okazalo sie, ze 2 spalone swiece. Wczesniej mialem ngk wlasnie, zmienilem na iskre po 15-20 zl sztuka i pali bez problemu. Tylko i akumulatora trzeba pilnowac. Do diesli chyba musi byc z niezlym kopem amperowym.
Jesli to nie elektryka to moze filtra paliwa zasyfiony albo zamarzniete paliwo skoro problemy masz dopiero jak zrobilo sie zimno.
Andrew - 23-01-2010, 17:42
n4p, zacznij od świec, tu masz linki o świecach w galach:
http://forum.mitsumaniaki...6wiece+%BFarowe
http://forum.mitsumaniaki...p=407978#407978
W sprawie świec zadzwoń do JAPANEZE, poradzi Ci jakie wybrać...
I poczytaj jeszcze ten temat: http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
Pozdrawiam
|
|
|