Carisma - Techniczne - Olej Castrol GDI do GDI
woxy - 14-04-2006, 09:07
Apropos oleju to i ja popytam o konkluzję.
Mam niby instrukcje obslugi w pdf do Carismy, ale popytam Was.
Kupiłem samochodzik używany, nie wiadomo za bardzo kiedy olej zmieniany. Niby jest karteczka ze przy 121 tys a kolejna zmiana przy 136tys, ale nie ma jaki olej wlano wiec podejrzewam ze ta karteczka to ściema dla przyszlego klienta ze niby przebieg niski.
No i tak, pytalem w ASO to mi mechanicy mowia "Zalac mu jakiegos Mobila" a jak pytam a jakiego, to nie powiedzieli jaki typ.
A niestety raczej sie nie da sprawdzic co byl za olej wcześniej
Dodam ze taki dosc czarnawy jest jak sie bagnet wyjmie i juz na skraju minimum wiec nie wiem w sumie czy bierze, czy moze tyle go bylo.
Wiec jak z czystym sumieniem zrobic, zeby nie zapchalo silnika jakimis nagarami jak tu czytalem i wogule ???
Woxy
Anonymous - 17-04-2006, 17:58
Witam,
ja kupiłem Carisme GDI miesiąc temu i teraz powinienem zmienić olej, bo mam stosowna karteczke. W ASO każą lać jakieś cudo za 50PLN za litr -10W30, chociaż do tej pory był lany zwykły syntetyk. Mam obiekcje z uwagi na gorszy jakościowo olej lany do tej pory. Stąd moje pytanie:
Lać czy nie lać- oto jest pytanie
pozdrawiam
Maciek - 17-04-2006, 19:47
woxy, Jeśli nie wiesz jaki olej był lany to powinieneś zalać półsyntetykiem. Nie sądze że ktoś lał do srednio starego samochodu mineralny ale... Gdyby był lany pełny syntetyk to przejście na pół nie powinno nic namieszać (ważne aby oczywiście wymienić filtr) Jeśli był lany półsynetyczny bedzie dalej ok a nawet zakładając że ktoś jednak lał mineralny to półsyntetyk jest bezpieczny po takim przejściu.
Co do marek to sie musisz sam zdecydować może to być np Mobil Super S 10W40 czy jakiś podobny.
gutier, Lać bo trzeba zmienić na czas (w miare) jeśli zalejesz lepszym to moim skromnym zdaniem nie popełnisz błędu. A tak na marginesie jaki to zwykły syntetyk był lany?
Anonymous - 17-04-2006, 21:36
Danke very muchios Jaki dokładnie -nie pamiętam, jutro w garażu luknę. W ASO też mówią-zmienić, ale czytałem posty i wynika że po gorszym jakościowo -lepszego nie nada- stąd moje obawy.
Jeszcze jedno pytanie-
ma ktoś może załatwić ten olej 10W30 w jakiejś przyjaźniejszej dla kieszeni cenie?
Anonymous - 17-04-2006, 23:39
Witam Gutier... Widze, ze z Wroclawia jestes - jak chcesz kupic olej za rozsadna cene to polecam sklep na ul. metalowcow (czynny do 24:00). Ja tam kupilem mobil 1 (chyba ten najdrozszy;) za 40zl/litr, ten Twoj powinien byc jeszcze tanszy. Pozdrawiam!
Anonymous - 18-04-2006, 08:10
znam dobrze ten rejon mówisz o sklepie PILMETU? czy jeszcze gdzieś tam jest inny sklep? Bliżej przejazdu kolejowego czy tramwajowego?
Krzyzak - 18-04-2006, 08:54
Ten 10W30 to syntetyczny olej specjalnie do GDI. Jest drogi - to fakt, ale jeśli chcesz uniknąć problemów w stylu: "mam GDI i stukają mi popychacze", to zmień na niego - nie będziesz żałował. Naprawdę ciężko go dostać w PL i stąd problemy niektórych posiadaczy silników GDI. Jak masz zwykły silnik, to zalej 0W40 albo 10W40.
Anonymous - 18-04-2006, 11:32
W pełni popieram Krzyżaka
Do GDI raczej nie stosuje się zasada: "gdy nie wiesz co w silniku, to zalej półsyntetyk".
Anonymous - 18-04-2006, 12:23
tak,wiem, to syntetyk 'especially for GDI engine'. Tyle że Alek tu coś miesza, bo Krzyzak mowi zeby zalac syntetyk wlaśnie, a moj olej w silniku to syntetyk -Castrol Magnatec 5W40, i co w takim razie? jest to lepsza czy gorsza jakość? w tą stronę -na 10W30- jest to dobry kierunek przejścia?czy nie?
[ Dodano: 18-04-2006, 12:37 ]
w porownaniu z moim dotychczasowym 5W40 zakres temperatury pracy dla 10W30 jest bardzo wąski.
Czy to oznacza zakatowanie silnika przy ponad 20 stopniowym upale. Do Hiszpani nie jechać?
Hubeeert - 18-04-2006, 13:19
gutier odpowiedzi masz w całym tym temacie - jest tylko jeden zalecany do GDI olej. Jest to syntetyk.
Krzyzak napisał/a: | Ten 10W30 to syntetyczny olej specjalnie do GDI. Jest drogi - to fakt, ale jeśli chcesz uniknąć problemów w stylu: "mam GDI i stukają mi popychacze", to zmień na niego - nie będziesz żałował. Naprawdę ciężko go dostać w PL i stąd problemy niektórych posiadaczy silników GDI. Jak masz zwykły silnik, to zalej 0W40 albo 10W40 |
Polecam czytanie ze zrozumieniem do skutku.
Anonymous - 18-04-2006, 14:19
OK, nie będę drążył już tematu
ale rozumiem ze nikt mi nie wyjasni jak to mozliwe ze ten olej stosuje sie dla temperatury otoczenia max. 20 stopni...
Marcino - 18-04-2006, 15:47
20 stopni to chyba nie temp. pracy ale temp. w której olej nie zmienia swoich włsciwości, lepkosci itp. Z drugiej strony prodycenci silnków roba badania i doberaja optymalny olej, nie tylko ze wgledu na własciwości smarne, ale równeż jest ukierunkowany na takie detale jak stukajace popychacze...
Pozdrawiam
Anonymous - 18-04-2006, 17:33
Po prostu przy olejach do GDI klasy lepkości i jakości to rzecz drugorzędna (może przesadziłem, ale tylko trochę). W każdym razie, w przypadku tych silników inne cechy, nie uwzględniane w ogólnodostępnych i zrozumiałych dla każdego klasyfikacjach są bardzo ważne. Stąd taki egzotyczny, na pierwszy rzut oka "zimowy" olej jest dla GDI idealny.
Anonymous - 20-04-2006, 15:04
Poczytałem na necie na temat olejów do GDI i teraz wiem więcej
Olej do GDI musi zawirać specjalny zestaw dodatków zapewniający zwiększoną w porównaniu do innych olejów czystość okolic zaworów dolotowych w silnikach GDI. Najprawdopodobniej przyczyną stukania zaworów i zwiększonego zużycia paliwa przez GDI jest nieprawidłowy olej. Czeka mnie właśnie pierwsza wymiana oleju po kupnie używanego auta (mam książkę serwisową) i zaleję olej Shell Helix Plus AH półsyntetyk dedykowany do GDI (niestety 60 zł/litr).
Anonymous - 20-04-2006, 16:10
oooo, no wiedzą tu zajasnialo
a skąd go weźmiesz? ja juz wszedzie pytałem , nigdzie go nie mają jeno w ASO mogą mi dac olej do GDI ale jest emblemat mitsu a shella nigdzie dostac nie mogę
|
|
|